Som si poradila :)

arasid - fotkaarasid, 6. júla 2014
už dávno som nepridala žiadny recept, mám dojem, že je tu už napísané všetko, čo mlsné ľudské jazyky vymysleli. Tak vám napíšem , ako som si dnes poradila so zbytkami v chladničke.
Ako niektorí viete, už od nového roku bývam u mamy, opatrujem ju, iba občas, ak ma vymení sestra, tak sa vraciam o pár ulíc domov, nie je to na dlho, iba na jednu noc a poobede už aj futašujem späť, s dobrým pocitom, že som za pár hodín stihla požehliť, niečo upratať a vypiť si s mojím Al Rašidom kávičku na balkóne :(
Dnes som už tretí deň zase "doma" u mamy. A že vraj, čo budeme variť? Mamina v poslednej dobe zje toľko, ako hladný vrabec, na malom tanieriku, polievky za malú naberačku , stačí jej to, nechce viac.
No , tak som si pozrela, čo všetko máme v chladničke, zostalo tamna trochu kuracieho mäska orestovaného "na friško", prichuteného na šikmooký spôsob a jasné, že aj dostatok ryže. Polievočka bola karfiolová, reku, babenko, bude toho dosť k obedu pre obidve! A vtedy som si spomenula, že v kastróliku zostalo trochu zemiakov , uvarených obyčajne - na slano. A, čo s nimi? Vyhadzovať nebudeme, "néčo vymyslíme". A než sa mama doobeda vyspala / bo tak každé doobedie prežíva/, už aj som zemiaky rozmixovala, pridala vajce,múku, trošku soli, zamiešala , pridala medzi prsty kypriaceho prášku a nakoniec rozvaľkala. Vykrojila kolieska, rozžeravila olej a už aj dukátky - či lievance, či ako to nazvať, boli upečené. Na každé koliesko som pridala vyšľahaný sladký tvaroh a obed bol na svete. Verte-neverte, mäsko zase zostalo nezjedené, to nič máme večeru!
@zareaguj


Diskusia k článku

sovka62
@arasidka drahá, som rada, že sa ozývaš, chýbala si mi, ale chápem, že máš iné starosti. Na staré kolená ste sa s mamičkou vymenili, ona kedysi opatrovala teba, teraz zase ty ju. Ty to máš asi náročnejšie, napriek tomu si myslím, že si šťastná, kým ste spolu. Neviem, či to tak majú všetci, vo mne sa vždy ozvalo dieťa, keď som sa vrátila domov, čo len na krátky čas. Ako rada by som to ešte zažila, žiaľ, už nie je kam sa vracať.
Dobre si sa vynašla, páči sa mi to, jednak nič nemá vyjsť navnivoč, jednak by som tiež to kura odložila na večeru a dúfala, že sa mi z neho neujde. Čím som strašia, tým menej stojím o mäso a tých tvojich dukátikov by som si dala schuti.
frezia68
Zdravím @arasidka milá,nechodievam sem pravidelne,ale občas hľadám vtipné zážitky od Teba.Urobila si výborné placky,aj ja robievam podobné zo zvyškov a niekedy aj schválne uvarím zemiaky a mám to miesto chleba.Lebo ten bezlepkový akosi nechutí.A asi nevieš, že tie "placky" pečené na sucho sa volajú kyšky.Len pridali k zemiakom trocha droždia, mlieka,cukru,sódabiky,múku a okrúkle placky z cesta sa piekli na suchej panvici.Ty si vylepšila vajíčkom a tvarohom,slovom si šikulka.Tak sa držte v zdraví a pekný večer :-)
hubata
Ahoj @arasidka , tiež si mi tu už chýbala, hneď som si myslela že máš takéto povinnosti. Žiadne jedlo sa nevyhadzuje, šikovná gazdiná nič nevyhodí, všetko sa zúžitkuje a to ty teda si. Aj tento tvoj recept by si zaslúžil dôstojnejšie miesto - treba ho dať do receptov, pomôže mladým aj starým kuchárkam keď si budú lámať hlavu, čo sa dá urobiť z trošky zemiakov. Ja len pripomínam, že my takéto zemiakové placky ľúbime na slano a ešte potrieť aj cesnakom. Už som nimi raz hostila aj hostí a veruže sa za nimi len tak zaprášilo. Dobre sa po nich pije či už víno alebo pivo. Ale chutia aj ku kyslým polievkam, deti s nimi radi behali po ulici a ty si mi teraz pridala recept aj na sladkú variantu. Je to od teba pekné, že si si našla čas a podelila sa s nami o takýto skvelý nápad skúsenej kuchárky. Vďaka @arasidka .
arasid
dievčence moje, ešte raz vás zdravím, práve sa končí nedeľa, mamina je už v polohe ležmo, pozerá telku, ja som si našla chvíľku na notbuk. Ozaj, mám nový, kúpil mi ho môj al Rašid, chudátenko moje neščastné, on je v horném konci, ja tot v dolném. Ešče že vymysleli mobily. Už tretiu noc som u mamy, zajtra mám "náhradné voľno" na cirka 21 hodín - čo je rátané i s prespaním vo svojej vlastnej posteli doma. Nuž, situácia je taká, aká je , novinkou je azda to, že mama má novučký invalidný vozík, takže sa vylepšilo aspoň to, keď sa chceme trošku prejsť. Dzifčence, mne už róstnu aj bicepsy!To víte, neny šadze rovina! :)))A mamina je nadšená - šecko - šecičko je pre nu nové, šecko "vidzí prvýkrát!" Iste, ak zatvorím dvere, som "doma", ako kedysi, veľa sa toho nezmenilo. Uvedomujem si to hlavne keď vysávam - stará Eta ešte z doby "štyri-pet", stále funguje, vrčí jak dzivá svina, ale bere šecko, čo jej ponúknem. Inak , prežívam to dosť ťažko - moji chlapi sú sami, zvládajú to, Al Rašid sa naučil už aj kvecinky polévat,akurátne mi jednu utopil - chuderku! Mama väčšinu dňa preleží a prespí, sily jej ubúdajú, Alzi sa jej drží ako kliešť a občas si s ňou hnusne zažartuje. A ja som si už zvykla na otázky , ako: "Ančika,povedz mi, na čo umrel tato? Any nevím, dze je pochovaný..." Alebo, keď sme vonku a prihovárajú sa jej známi, povie im veľmi slušne:" Mohli by ste sa mi predstaviť, já vás nepoznám..." Bolo by o čom písať, naozaj, a nie je to o varení. Jednu výhodu to ale má, v tomto svete ticha a jednoduchosti, mám čas na svoje práce, dovyšívala som už päť obrazov, práve špekulujem nad ďalším, hľadám vhodný motív, aby to bolo iné, modernejšie, tapetové. No, končím, som už unavená, dnes sme prešli mestom, parkom dokopy možno aj tri kiláče, a to je na moje fyzické schopnosti veru dosť. Ozaj, zajtra budú kuracie rezne, hi hi hi - šak čo, my si nedzelu urobíme kedy sceme :))) Teraz, keď mám notbuk tu u mamy, prídem sem častejšie. čaute
gordonko
placky z uvarených zemiakou ,alebo staršej zemiakovej kaše ma naučil môj otec ...... v komentoch čítam že dobrá gazdinka nič nevyhodí.... tak mam mrchavú gazdinu doma ...... dve jedla v chladničke a ona ide variť dalšie ....nedaloby sa miesto jedla vyhodiť nehospodárnú gazdinu ?????
leomax
a vieš @gordonko , že už aj ja som takto uvažoval? Ale zas, s ktorým ďasom by sme sa hádali?
kuchticka
Mila @arasidka , sem chodim pozerat I ja iba obcas, vzdy pozeram do zazitkov, ci neuvidim nieco vtipne od teba. trafila som sa!
mam radost ako pekne sa staras o svoju mamenku. Kiez by bolo viacej takych ktori to robia s takou laskou ako ty. vzdy mi pripomenies tu moju mamu, ktoru nemal kto takto opatrovat. dodnes mi je to luto, ze som bola tak daleko a nemohla som byt s nou. Prajem vam obom este vela chvil stravenych spolu. Majte sa dibre a posielam srdecny pozdrav.
arasid
@gordonko , no a čo, keby si ju prekvapil ty? Môj Al Rašid to robí pravidelne, niekedy mám pocit, že si kuchyňu privatizoval a ja mám dovolené len zjesť, čo on navarí, umyť riad a podlahu :)))
arasid
@kuchti čka, je to ale niekedy veľmi ťažké... sedím tu, u mamy, spávam tu u mamy, a keď prídem domov po 3 alebo 4 dňoch, tak sa pomaličky doma "stratím", niekedy rozmýšľam, čo som kedy kam dala, a či to nebolo vlastne u mamy :)) Keď prídem na jednu noc večer domov, posteľ mi je cudzia, niekedy zaspávam aj nad ránom, lebo stále mám pocit, že už ma bude volať, a tak dokola... Keď som u mamy, myslím na manžela - nebolo mu v noci zle? Ako sa cíti? Zvláda to? a tak dokola... Mám po niekoľkých dňoch pocit schízy :)) A bojím sa pomyslieť na koniec júla, keď sme si naplánovali pár dní pod Tatrami, či to tento rok vyjde, či sa niečo nestane, čo nám to zmarí ... a tak dokola... Kto to zažil, vie, že je to neustále obdobie strachu, obáv a nevyspatých nocí :( Ešte že mi vždy z mojich detí trošku pomôže, keď majú aj oni čas.Vtedy sadnem na bicykel a zrazu neviem, kam mám ísť - na záhradu? Na výlet? Na nákupy s dedkom? ... a tak dokolo...
janazjarku
@arasidka rada ťa "vidím" aj ja sem pomenej chodím, lebo s pribúdajúcim vekom a odchádzajúcimi kolegyniami na dôchodok mi nejako v práci pribúdajú nové funkcie :-) domov prídem zmordovaná tak už ani PC nezapínam. No, dievka moja nezávidím ti tú situáciu, lebo to poznám podľa mojej mamky nebohej, ktorá odišla tiež na túto diagnózu. Teším sa, ale že nestrácaš humor, lebo smiech je to čo nás drží pri živote .-) Držím palce, aby sa ti vydarila dovolenka a aby ste si ju s mužíčkom užili v pokoji a láske :-) po návrate nám nezabudni napísať niečo riadne veselé .-)
marcy
@arasidka ,zdravím Ťa a prajem zaslúžené " vypnutie " v Tatrách,prírodu miluješ a tá Ťa aj dobije energiou,ktorú potrebuješ.....
denyany
Veru, ani u nás sa jedlo nevyhadzuje, a Ty si mi výborne poradila, čo uvariť deťom. Takúto sladkú verziu sme nemali ešte. A snáď im to trocha osladí smútok za psíkom. Deti s ním boli na dedine u starých rodičov, psík vybehol do poľa a niekto ho zastrelil. Plakali sme všetci, ale deti najviac.
Tiež Ti prajem pokojnú dovolenku, veru si ju veľmi zaslúžiš. Obdivujem Tvoju statočnosť.
arasid
dievky moje, šak dzekujem vám velycel len pekne. Nesce sa mi písat, neskaj sem bola kuknút na polycajnej stanyci, nejaký lotr , špatno pomenovatelný mi neskaj z maminej pivnyci ukradel moje zánovné, nekolko mesačné bicyglo - mne kalyke krivej.... a to mi v novembri ukradli just také isté , aj čo sa bavy týka, keré sem mala dva mesáce, ledvaj zme si na seba zvykli. Tak jak sa hovorí, chudobnému aj z hrnca vykypí - ket uš me na tej vareche, tak aspon ten hrnce spomenem. Polycajty ma usmernyli, prej najlepší bude, ket si ho budem zamykat v byte ! maríííínujeho, ledvaj sem ho do pivnyci dala, né to ešče hor schodáma. Čistá bilancija - za pol roka cca 700 eury fuč - jak by povedzel nékerý náš uctyhodný polytik:" To je nyšt, uš sme aj inačé penáze prešustrovaly..." :(((((
denyany
tak, to je mi bicyklíka ľúto. a pre nás obyčajných ľudí je aj strata veci v hodnote 700eur dosť.
frezia68
Oj,@ara šidka,veď to sú dva dôchodky, nový ťažko kúpiš,to už tí zbojníci nemajú trocha citu? Sledujú vôkol,aby "slabších " okradli ? Nebol tam lístok : " Kto ten bicykel ukradne,tomu ruka odpadne"?A policajti sa unúvať nebudú,ich rada je taká blbá,ako oni.... fuj,pokazila som si ráno úvahou o ich "nečinnosti" ,lebo určite majú tip v okolí,nie? Čo Ti zapriať,@ara sidka"? Lebo len slovami Ťa viem podporiť,nie som podnikateľ,že by som prispela,hoci by som rada.Veľa zdravia,pevné nervy a optimizmu (viem,viem,v takých chvíľach ho ťažko hľadať... ) a tomu zbojníkovi by ruka odpadnúť mala...
kuchticka
Jaj @arasidka , ved ty vies rozosmiat I mrtveho. (;-). Mam dnes narodeniny a k tomu cely den nanic, zly, smolovaty den. same neprijemnosti, tak mi prisla vhod tvoja mila, uprimna odozva.
Velmi lutujem tvojich zbytocnych vydavkov pre tych "poberkoch". Ze jim ruky neupadnu ked nieco zoberu co jim nepatri!!!
Ja necham I dom otvoreny ked idem na prechazdku. Kradnu nam iba stvornohi zlojeji. Srny mi vyzraly vsetko co na zahrade narastlo, zostali len oci pre plac a hole, do neba volajice tycky od vsetkeho. Vzacne maliny, pnucie fazule, kalerab, vsetky kvety - vsetko!!! Ako keby sem vtrhla armada hladujucich. Prajem lepsie dny arasidka mila.
arasid
Frezia, manžel už bol pozrieť na bicykle, v piatok má prísť just taký istý, ako som mala, vlastne už dva som mala čo sa dá robiť, bicykel potrebujem je "moje nohy". Neboj, prežijem to! Práve premýšľam, že mám už celú galériu mojich obrazov, len nemám čas ukázať ich svetu, bolo by fajn, keby sa mi to podarilo, . Ozaj, veľmi sa teším na Tatry, chcela by som si pozrieť múzeum Jána Hála, ktorý maľoval Važec a hlavne važčanov. Niekoľko jeho obrazov som už "namaľovala na plátno ihlou", už sú niektoré v rôznych štátoch, najďalej v Kanade a v Santiagu v Chile. Aj na Pribilinu sa teším , ešte som tam v živote nebola a nedávno ju ukazovali v TV, tak mám o nej aké - také info, a vôbec, aj cez gúgl si niečo nájdem.

Kuchtička, dodatočne ti vinšujem všetko dobré k narodeninám, deň sa chýli ku koncu, snáď ráno vstaneš s lepšou náladou. Pred chvíľou tu bola taká kráááásna búrka, nenarobila škody, len osviežila horúci vzduch. Aj tak máme v kuchyni u mamy stále 27 st.C, aj keď okná sú otvorené, len rolety som musela stiahnuť.

Nuž, jeseň je tu za chvíľočku, šípky dozrejú, tak budem mínusy doháňať pasírovaním a potom prídu Vianoce a čas oplátok !!!Vlastne, to, čo som si zarobila minulú sezónu, ukradol mi zlodej.

Ja jeho patu dzeravú!Jak zvyknem hovorit: Nech! Ket napadne snech - nech !" Život ide ďalej!:))
babav
@arasidka ,slzim cez usmev pri citani tvojich zazitkov.Si vzacna zena,umelkyna a dcera o akej kazda mama moze iba snivat.
Co by som za to dala keby som este mohla prezit aspon par dni ,aj takych tazkych ako mas ty ,s mojou mamou :-).Dakujem za kazdy tvoj riadok .......
arasid
@babav , ba kieho elementa! Som celkom obyčajná ženská, uťahaná životom,presvedčená, že to život so mnou ešte nejaký čas potiahne :))
V poslednej dobe ťažko skúšaná, a nie je to len starosť o mamu, je toho viac - ale to pozná každý z nás. Na každého občas príde také obdobie, ale na druhej strane - optimizmus sa občas ozve, príde úľava, s ňou smäd po živote, naštartujem sa zase a frčím.......
Dnes bol celkom dobrý deň, mali sme tu najmladšiu vnučku, Danku, takú pojašenú kukučku, oživila luft, prišla so svojím návrhom, nakreslila neuveriteľne krásneho koňa a vraj - babka budem to vyšívať. Aj začala, ale po troch nitkách položila hlavu o stôl a už aj bedákala, že ona nemá takú trpezlivosť ako ja, potom prišiel Al Rašid aj s našim padesátkilovým rídžbekom a išlo sa za mesto. Vyvenčili sme sa, pozreli sme si v chotári, ako nám zrejú mirabelky pod horou, aj sme ich okoštovali - ee... ešte to chce aspoň týždeň, než ich pooberáme za košík, najeme sa ich do prasknutia a uvaríme pár pohárov lekváru. Zaviezli sme sa na našu záhradku, obrali prvé jabĺčka "sklenky", oškubali trochu pažítky a bolo po výlete. Ani sa mi nechcelo ísť späť, tak tam bolo krásne, levandula už končí , ostrihala som trošku z nej, Danula nazbierala kvetiny pre mamu, dodzobali sme posledné josty, a potešila som sa, že aj černice už čochvíľa dozrejú.Než Danka odišla domov, s mamou si zahrala človeče, a riadne sa "zlobila", lebo babka ju nabila dvakrát za sebou, a ona veľmi nerada prehráva :) Babka jej povedala, že teraz dostala odpoveď na jej otázku, prečo sa táto hra volá "Človeče, nezlob se". Pochopila :))))
No, končím, babka šramoce vo svojej izbe, všetko jej padá, idem ju "usmerniť" a ľahnúť.
Sranda, za 7 mesiacov, čo bývam u mamy, som prečítala celú jej knižnicu, už nemám čo čítať. Posledná knižka, ktorú som našla je od Kláry Jarunkovej - Jediná, je to písané v češtine, ale som prekvapená, že dej sa odohráva od Brtislavy smerom okolo nás, sú tam spomenuté známe dediny , neďaleko nás a celý príbeh je rozprávanie jednej štrnásťročnej pubertiačky - a dobre sa mi to číta, lebo mi to pripomína moje detstvo :)) Tak sa idem dočítať, či sa jej viacej páči Šaňo, alebo Imro, alebo si nájde v triede iného frajera . Tak dobrú noc tebe a ostatným, čo ešte bdia.
babav
Mila Arasidka, nestiham ani desatinu toho co dokazes za jeden den urobit ty,
Klobuk dole .Tesim sa ,ze som ta stretla na Vareche aspon virtualne .Citam s obdivom vsetky tvoje prispevky ,ktorymi nas inspirujes a prinasas usmevy aj do zamracenych dni ......


arasid
nenávidím tento môj notbuk! Keď napíšem text, vždy blbo kliknem vedľa a všetko vymažem, zvyknutá inak písať na počítači.Sakriš, už som mala napísanú včerajšiu príhodu.Musím začať znova:Cestičkou
včera okolo poljedenástej, smer dedinka Bojná - a za ňou pod lesom Ranč pod Babicou.
cestičkou pomedzi stromy sme uvideli neďaleko pred nami čosi divné, akoby sa drozdy z celej EÚ stretli nad pokoseným poľom a práve majú zoznamovací deň. Točilo sa na nebi velikánske žlté koleso, a silný vír dvíhal špprálovite pásy slamy do neba, asi do všky 12 poschodiaka, tam sa to drobilo a vírilo v hustom mraku - slovenské tornádo!!nestačili sme to odfotiť, lebo cesta bola úzka a nebolo kde zastaviť, za nami plno átu, ťahali ako my na ranč, kde práve chystali súťaž vo varení gulášu.
hubata
Asi si @arasid budeme musieť zvykať na zmenu podnebia: ja som mala na balkóne kvietky, a začali schnúť: tak som ich dala do tieňa a už aj začínajú nové púčky vyháňať, ožili. Od rána je to slnko akési silné, nehreje ale páli. Aj v záhrade som mala niektoré ríbezle a jostu úplne vysušenú, hoci ich oberám takmer denne. Uhorky boli pekné a tiež: začínajú schnúť ako keby bol už september, hoci dlho polievam, našťastie vody mám dosť. Znenazdajky aj počas dňa príde búrka, ale aká: silný vietor zničí čo môže, horúce slnko zasa upečie. Skúsila som dať pár priesad šalátu (už druhý krát vysiaty) do tieňa - a ten je pekný. Asi si budú musieť aj rastliny zvyknúť na iné podnebie.......
marta5
Nádherné komentáre,aj námaha ak sa robí s láskou je ľahšia.Budeš na tie chvíle často spomínať.Aj mi sme si včera pospomínali a mojou nevestou,na našu babku.Mala milujúce srdce,veľa humoru a lásky pre každého z nás.Dnes sme oberali nádherné broskyne pre príbuzných - sú veľmi chutné.Minulý rok som dávala naokolo a teraz sa zase urodilo na rozdávanie - mám s toho radosť,keď sa môžem podeliť.
arasid
Nuž, deje sa to okolo nás deje.... I ja sa môžem pochváliť, že na záhrade mi krásne kvitla palma, do dvoch metrov nám narástol stromček, ktorý má listy síce ako agát, ale kvitne prenádherne ružovo-fialovým súkvetím a je ho vidno v Chorvátsku, oproti hneď krík prerástol na viac ako dvojmetrový strom s dlhými tenkými "švihľami", hladkými, zelenými a začiatkom júna rozkvitol drobným žltým kvetom - tiež prinesené z Chorvátska, vidno to tam všade popri ceste, ale na našej záhrade je raritou, a takisto oleandru sa celkom darí, sakramordijé, už enem kúsek tej slanej vody keby sme tam mali, aspoň desat na dvacat metry, ani vlny by mi nechýbali :(
Zatiaľ nám postačuje vyradená 300 litrová mraznička. Pekne vsadená do polovičky do zemi, kolem sa ťahajú také aj hentaké kvecinky, a keď vrchnák otvorím, môžem si do nej aj sednút, má to východu - po prvé - neutopím sa v nej, po druhé - výborné chladí pivo, po tretie, keď už vyšpléchame šeckú vodu ze sudú, tak ju máme ako rezervoár. Mala by sem to tuším napísat do dobrých nápadov, ne?
No, je mi smutno, už druhý týždeň som na záhrade nebola, syn chodí polievať, ale teraz mu počasie pomohlo. Aj sudy naplnilo.
Tak , difčence moje, hladná sem, smadná sem, že any nevím f tejto chvíli od hladu, dze budem spat, idem obhlédnut chladnyčku, aby sem vidzela, čím sa krmili moji chlapi, než sem po troch dnoch došla domo. Na! Možnáže mi nečo nehali! Dzedko je v Strážofských vrchoch na lazoch, asnaj donese pár dubáku, a syn je f teréne, enem já a náš pes nerobíme nyšt!



 



TOPlist