Sacherova torta

pivonka - fotkapivonka, 10. apríla 2012
Viem, viem, komentáre sa píšu pod recepty a ja tak aj robievam. Tomuto komentáru by som ale rada dala väčší priestor, pre mňa to bol vlastne zážitok.

Sacherova torta si vo svete urobila meno, medzi gazdinkami však dobrú povesť nemá. V diskusiách na internete ju veru nechvália. Ja sama mám za sebou asi tri rôzne pokusy s nedobrým výsledkom. Torta bola hutná, ťažká. Zjedla sa, ale som sa zariekla, že stačilo.

Keď pridala (takmer pred dvomi rokmi) recept @abend ,  varecha.pravda.sk/recepty/sacherova-torta/5739-recept.htm...
,
tak som sa nechala namotať a uložila som do kk. Niektoré komentáre k receptu boli pochvalné. Niektorí napísali, že upiekli, ale nenapísali, s akým výsledkom. Iní oznámili, že pečú a sľúbili doplniť výsledok, ale - nič. Že by sa nezadarilo? Povedala som si, že sa presvedčím.

So zmiešanými pocitmi som sa rozhodla ju upiecť s malou technologickou zmenou. Maslové piškóty sa začínajú šľahať maslo s cukrom a vajíčkami. Mne sa zdá, že lepšie sa vyšľahajú vajíčka iba s cukrom. Urobila som tak a k dobre vyšľahaným som všľahala dobre povolené maslo. Ďalej som už pokračovala podľa receptu. Vyrobila som pomerne veľa piškótovej hmoty a dala piecť do formy s priemerom 26 cm. Pri pečení mi piškót skoro utiekol z formy. Torta sa krásne zdvihla, bola rovná, pekne upečená.

Už keď som ju vyberala vychladnutú z formy, tušila som úspech. Torta je ľahká, vláčna, vyváženej, bohato čokoládovej chuti. Môžem všetkým odporúčať, dokonca aj tebe, @jerica , hoci viem, že máš vysoko postavenú latku a radšej máš klasickú šťavnatú orechovú :-)).

Vydarená Sacherka je zriedkavosť a ja chcem týmto poďakovať @abend za vynikajúci recept.
@zareaguj


Diskusia k článku

michsamant
Ja som si pred 2 dnami ulozila recept, ktory sem dala @nelajsia (dufam, ze som neskomolila nick), velmi sa mi paci a ked som ho porovnavala s receptami na zahranicnych strankach, dost sa podobali. Okrem toho ma aj velmi dobre hodnotenia od tych, co ho uz skusili, takze urcite nan pride rad :)
babidka
Robila som Sacherovu tortu podla viacerych receptov a vzdy sa mi podarila . Je vsak pravda aj to , ze treba davat velky pozor pri peceni , aby sa neprepiekla a neostala sucha doslova dusiva :-) Vsetky cesta do ktorych ide cokolada by mali byt mierne nedopecene /naozaj mierne/ - cokolada je na to citliva . Ako cokoholicka to dobre viem:-) No a aj cokolada by mala byt dobra, kvalitna . Poslednykrat ked som piekla Sacherku , tak som pouzila 75%cokoladu Callebau a to uz bola ina chut :-) Niekto moze sice namietat , ze 75% cokolada je uz prilis /:-)))/ ale ja na nu nedam dopustit . Podla mna je Sacherka velmi jednoducha , lahka torta ktora uspokoji kazdeho kto nevyznava okazale a tazke plnky a ma rad jednoduche prijemne chute :-) @pivonka , blahozelam ti k vydarenej torticke !
marienka44
Aj ja som piekla Sacherku prednedavnom k rodinnej oslave podla receptu z Viedne, ako uvadza @michsamant . Najprv som si spravila resers, prieskum na Vareche a na videu Ako sa to robi. Vydarila sa, vcera ju dcera dojedla. Totizto 2 ks som dala do mraznicky pre nu, kedze pracuje a byva v Nemecku a na tej rod. oslave nebola pritomna. Pochvalila tiez, aj moj vnuk, ktory uz jedol original z Viedne. Povedal, ze moja torta je ako ten original. Hlavne ta hrubka glazury sa podarila.
kata50
@pivonka máš úplnú pravdu. Ja postupujem podobne. Žĺtka s cukrom vždy vyšľahám do peknej svetlej peny-niekedy pridám počas šľahania niekoľko PL teplej vody a potom mierne roztopený tuk. A tak ďalšie prísady... Tento postup nikdy nesklamal :-))
elisticka
no uz by som ju konecne mohla skusit aj ja.... ked som si precitala dobre rady dakujem :-)



 



TOPlist