S vtákmi, ani domácimi, nie sú žarty

sovka62 - fotkasovka62, 19. apríla 2014
@amelia mi pripomenula historku, ktorú sme počúvali ako deti.
Náš starký spomínal, že cez vojnu boli v susedovom dvore ubytovaní Rusi, na dvore mali poľnú kuchyňu. Kuchár navaril huspeniny, nalial večer do tanierov a do rána poukladal na vyvýšeninu, pod ktorou bola chlebová pec. Lenže ráno sliepky vstali skôr ako on, a ako už sliepky zvyknú, motali sa po celom dvore, aj po tej peci. A čo sa oni starali, kde skočí ich oné?
Myslíte si, že kuchár bol zúfalý? Ale čoby, prstami slepačince odfrkol a všetko bolo v poriadku, vojaci mohli jesť.
Ponúkal aj nášmu starkému: Ivan (Ján sa volali) idi kušať cholodno!. Lenže starký vstával so sliepkami a videl čo sa stalo, tak sa tváril, že niečo také ako huspenina nepozná, nikdy také nejedol a jesť nebude!
@zareaguj


Diskusia k článku

amelie
@sovka , môj jahodovo-rebarborový koláč určite skončil v čističke odpadových vôd...
amelie
...ale tvoj starký sa šikovne vynašiel:-)))
sovka62
Veď som si aj myslela, @amelie , že ten tvoj koláč skončí v odpadkoch, my jednoducho nie sme takí vynaliezaví (a odolní) ako Rusi :))))))
amelie
no, pekne, @sovka... len sa mi vidí, že také škaredé tekuté biele darčeky by sa nepodarilo odfrknúť ani Rusovi :-)))
micanela
pekne... sme dnes prilis "preslachteni" - nejaky ten kuracinec predsa nic nie je, ako decko som jedla piesok, stenu a ktovie co este :-)
gordonko
.... veru nevieme od čoho priberieme
... počul som o dievčati čo si zberalo a sušilo holubí trus - potom to jedla ...... telo najlepšie vie čo mu chýbá ...... železo , vápník a iné
hubata
Bŕŕŕ ..... poznám aj iné možnosti ako si doplniť stopové prvky. Ale zrejme za vojny bolo jedlo vzácne, nič sa nevyhodilo, len sa "opucovalo".
Mne podobné problémy vyrobili na chalupe susedkine husi: po obede som upiekla nejaké tvarohové béleše a dala som ich zakryté vychladnúť na studňu. Kým som skočila na bicykli popolievať babkin hrob husi za riadneho rámusu popreletovali plot a moje béleše mi zožrali. Susedka sa síce vybrala ich ratovať, vybehla na dvor prečo tak husi škriekajú, ale kým obehla uličkou - husi stihli dielo dokončiť.....
sovka62
No vidíš, @hubat á, veď píšem, že s vtákmi nie sú žarty.
A to už nespomínam situáciu, keď sa človek kamsi vyberie a po prelete vtáka (a označkovaní oblečenia) si len povzdychne: Dobre, že kravy nelietajú!
babidka
Sovka , mam sliepky rada a nedam na nich naozaj dopustit . Ale napriek mojej laske k nim - uplne suhlasim s tvojim starkym:-) Aj ked na druhej strane - ja osobne nemusim ani studeninu :-)
Slepaci trus je snad najagresivnejsi zvieraci trus v celej galaxii a ked sa s nim dochuti cokolvek , je to uz navzdy nejedle :-)
Viete mile damy , ze v "predchemickej ere" sa slepaci trus pouzival v garbiarstve na vycistenie kozi ? Garbiarske dielne nesmrdeli ani tak od kozi ale od toho "luhu" do ktoreho pridavali garbiari agresivne kuracince zmiesane s mocom .Fuj , zneje to odporne - ale bolo to tak :-)
sovka62
Máš pravdu, @babidka , slepačí trus je agresívny. Aj ako hnojivo sa môže použiť len po fermentácii, inak by sme rastliny spálili. Ale že sa ním činili kože, to je pre mňa novinka. Do smrti sa človek učí a nakoniec aj tak zomrie sprostý.
Inak, sliepky mám tiež rada, rástla som s nimi od mala, už ako deti sme zvládali starostlivosť o ne, nakŕmiť, napojiť, pozbierať vajcia. Aj vajcia mám rada, najradšej natvrdo (takže Veľká noc je pre mňa raj, všetky zvyšné pojem, aj dnes som na večeru zhltla tri). Súrodenci ich mali radi aj surové, buď žĺtky s cukrom, alebo celé vajce rozšľahané so soľou a do toho si namáčali chlieb. To by som nebola zjedla ani za zlaté dukáty.
babidka
Surove vajicka by do mna tiez nikto nedostal :-) Raz ako dietatu sa mi mamicka snazila nanutit surove vajicko /pocula , ze podporuju tvorbu krvi a ja som bola anemicka/ a tak som ju sice pocuvla ...ale vajicko snad ani nedoslo do zaludka a uz aj bolo von :-) Brrr. Nakoniec vsak nasla na nas deti inu fintu - vyslahala nam zltka s cukrom a dostavali sme to ako pochutku "za odmenu":-)
sovka62
No vidíš, @babidka , ty aspoň žĺtka s cukrom. Ja to doteraz ani neobliznem, keď sa mi pri pečení dostane na prsty. Surové žĺtka môžem len vo volských okách.



 



TOPlist