Rímska hraška

brave - fotkabrave, 30. decembra 2016
Vianoce, respektíve obdobie zimného slnovratu, respektíve Saturnálie, sú u nás už skrz-naskrz vegánske. Minimálne teda už nejaký ten rôčik štedrovečernému stolu nedominuje žiadna svalovina zbytočne zabitého živočícha - čo by bolo v ostrom protiklade s hodnotami lásky, súcitu a mieru. Samotnú štedrovečernú tabuľu sme mali skromnú - prostá kapustnica, niekoľko druhov zemiakového šalátu, šošovicová polievka, a koláč zo zemiakového cesta s červeným ovocím. Priestor bol pre každoročné tradičné rituály, ako prerezanie jablka, vzdávanie vďaky predkom, modlitba (alebo kontemplácia - podľa toho, v čo veríte a praktizujete) a iné. Ako každý rok, tak aj tento sa snažíme vyhnúť novodobej "tradícii" všeobecného zhonu a všadeprítomného konzumerizmu, takže naše Vianoce sú, aj čo sa týka materiálneho darčekovania, naozaj skromné. Prejdime ale z tejto témy rovno k veci: gastronomické inovácie. Teda. "Inovácie", ktoré tu možno boli už tisíce rokov, ale predsa len človeka teší to slovo napchať, kam sa len dá. Pri príprave "tofu v hraške" sme boli veľmi príjemne prekvapení tým, ako zafungovala improvizovaná hraška (pre tých, čo nevedia, čo je klasická hraška, odkazujem: utfg) pri príprave tohto gastronomického počinu. Ako náhradu hrachu v hraške sme použili múku z rímskeho hrachu (Kircherbsenmehl - tak ako hraška sa dá zohnať v zdravkách a väčších obchodoch, príp. cez internet), tiež známeho ako cícer. Ďalšie ingrediencie už boli skoro identické ako v hraške: kukuričná múka, soľ, korenie; pričom cícer a kukurica boli zhruba v pomere 2:1. Do tejto zmesi nie je potrebné pridávať nič ďalšie na spojenie, my sme ešte experimentovali s pridaním škrobnatej zmesi (Orgran no-egg). Ďalej sme boli v tomto období veľmi príjemne prekvapení tým, ako vyšli agávníčky - medovníčky pre vegánky. Recept, podľa ktorého sme ich pripravili, môžete nájsť na  recepty.rawforum.sk/medovniky-veganske-agavnicky/...
. Opäť sme v ňom urobili pár zmien, ale nič také radikálne. Ďalšia vec, ktorú robím už tradične každý rok na Vianoce - makové mlieko. Tento rastlinný nápoj sa tradične pripravoval v Pobaltí a zrejme aj v strednej Európe už po stáročia. Je naozaj výborný, odporúčam nájsť si na internete verziu, ktorá najviac sadne práve Vám. Osobne mám najradšej surovú - raw - verziu. Recept na "nerybu - tofu v rímskej hraške", ako aj niekoľko ďalších receptov, pridám čoskoro.
@zareaguj


Diskusia k článku

bubaya
Rímsky hrach je po našom Cícer, teda Kircherbsenmehl je cícerová múka.
kukulienka71
zaujímavé čítanie. Tiež sa mi páči návrat k prostému ponímaniu Vianoc, bez zhonu a predháňania sa v okázalosti vrátane darčekov. Čo sa týka jedla, to je samozrejme veľmi osobná vec každého, z akého dôvodu sa stráni živočíšnych produktov. V súčasnosti je na výber naozaj veľké množstvo produktov k uspokojeniu všetkých skupín konzumentov. Mňa ale zaujíma súvisiac s hraškou, prečo obchádzaš vajcia ako živočíšny produkt, ja to ponímam tak, že je to "plod" sliepky, tak ako je jablko plod stromu. Sliepku pritom netreba zabiť a dá sa chovať v domácich podmienkach veľmi priateľsky by som povedala, voľne na trávnatom dvore, záhrade...a keď už nebude znášať, predať/podarovať ju povedzme.
janger
@brave , vegetarianov este pochopim, veganov uz tak nie. Nerozumiem dobre tomu, ze preco nic zivocisne, ved zvieratko moze zit dalej. Ale respektujem :-). Ty zrejme zase nechapes, preco sa my napchavame masom ;-)....Inac, dost sa mi paci ta miernost, skromnost jedla, skromnost darov...Priestor pre tradicne ritualy je aj u nas, prerezavanie jablcka, modlitba, zapalene sviece, spomienka na uz nepritomnych. Nejake velke prepchavanie sa nekonalo (hoci sme si dobre zajedli)...Priznam sa, boli aj zhony.... Ale tiez sa kolkokrat zamyslam, ze naco to vsetko.

Nevedela som, co je hraska, tak som sa nieco naucila :-).

Prajem ti vsetko dobre.



 



TOPlist