Prvé skutočné jedlo :-D

martina0812 - fotkamartina0812, 19. novembra 2014
V súvislosti s jedlom a s mojím synovčekom ma napadla ešte jedna historka, možno som ju už aj niekde spomínala, ale hádam nezaškodí trochu rozpísať, ako to bolo...

Keď mal synovček päť mesiacov, sestra si musela dať operovať plece. Počas tehotenstva škaredo spadla a plece sa vykĺbilo tak nešťastne, že odvtedy jej vyskakovalo z kĺbu pri každej bežnej činnosti - natiahla sa po knihe, lup. Zdvihla Viktorka na ruky, lup. Proste to bola škaredá a bolestivá záležitosť, ktorú bolo treba odoperovať.

Za ten čas nechala malého u našich a teda aj u mňa. Ja som vtedy mala trojmesačnú dcérku, takže ancáblov pre bábätká bolo v dome neúrekom. Sestra vtedy dojčila a lekár prikázal, že do šiestich mesiacov IBA dojčila, to znamená, nijaká iná strava.

Nuž, sestrička teda odišla na operáciu, naplánované mala, že sa o dva dni vráti. Odstriekané materské mliečko zatvorila do fľaše, aby sme malého nakŕmili a na druhý deň som mala v zásobe sušené mlieko BEBU, ja som totiž nedojčila.

Ségra teda zmizla zo scény, položili sme bábätká vedľa seba na hraciu deku a kým obhrýzali hrkálky a búchali po všelijakých hračkách, ja som na ne dávala pozor a ocino šiel variť guláš. Mamina pendlovala medzi nami - kukla na deti a na mňa a vzápätí kukala otcovi cez plece do hrnca. Otec robí úžasný guláš, ostrý ako žiletka, ale keď sa naňho nedáva pozor, urobí v kuchyni hotové peklo.

Po chvíli som sa schystala, že dám obe decká spať. Malá vybumbala svoju dávku BEBY, malému sme šli zohriať materské mliečko.

ALE!!!! Či už malému chýbalo prírodné balenie, alebo mamička celkove, ani za svet nechcel papať. Len vrešťal, otáčal hlavičku a vypľúval mlieko okolo seba.

A vtedy sa do toho zamiešal dedko. Svojho vnúčika zbožňoval a vyhlásil:
- Ale baby, netrápte tohto malého chlapa mliekom!!! Možno nie je hladný! Poď, Viktorko, my dvaja sa zatvoríme do kuchyne a necháme ženské, nech uspia Viktorinku, dobre?

Maznavo sa prihovárajúc chlapčaťu ho zdvihol na ruky a majetnícky ho odniesol do kuchyne. Bezhraničná láska bola obojstranná, malý prestal vrešťať a začal ožužlávať dedkovi golier.

S mamou sme na seba pozreli, pokrčili plecami a nechali to tak. Skúsime to s tým mliekom o chvíľu, keď sa malý upokojí a dedko je predsa zodpovedný chlap, nie je problém nechať mu malého aj na celý deň, nielen na pár minút.

O chvíľku som začula z kuchyne mixér a cez to veselé džavotanie malého a otcovo rozprávanie. Malá už zaspala a tak sme s mamou išli, že vyskúšame Viktorkovi podať jeho obedík znova.

Keď sme prišli do kuchyne, obidve sme úplne zamrzli!!! Malý ležal na kuchynskom stole, rúčkami aj nožičkami zvieral fľašu a odušu nasával a bumbal namiesto mlieka akúsi podozrivú hnedú hmotu!!!

S výkrikom sme skočili k nemu, ale otec nad malým stál ako strážny anjel, spokojne sledoval, ako sa malý kŕmi a ako si napokon spokojne odgrgol a vzápätí zaspal.

Áno, tušíte správne! Otec päťmesačnému, plne dojčenému dieťaťu, ktoré ešte nikdy nejedlo okrem mlieka nič iné, rozmixoval dva deci hoväzdieho gulášu, vrátane zemiakov, mäsa a tej príšernej páliviny, od akej aj dospelému slzia oči a dal to vypiť malému.

A ten ani okom nemihol!!!

Do sestrinho návratu sme sa mu ešte veľakrát pokúšali dať mlieko, či BEBU, ale malý len naťahoval rúčky k dedkovi a pýtal guláš. Dedko rástol od pýchy, akého má on vnúčika / chlapa. Nakoniec sme to vzdali. Malý sa kŕmil ostrým gulášom, spokojný a šťastný ako blcha, až kým sa sestra nevrátila.

Nič sme jej nepovedali. Áno, malý bol dobrý, áno, spapal všetko... Len sa potom pri prebaľovaní trochu ťažko vysvetľovalo, čo to má v plienke, keď to vyzeralo na jeho pomery tak nezvyčajne... :-D
@zareaguj


Diskusia k článku

denyany
No, pekne! Ale aj moja mama spomína, ako môj päťmesačný brat jedol halušky s bryndzou a slaninou, a to nerozmixované:-) H
rea1
:-))))))) hlavne, že malý aj veľký chlap boli spokojní. je predsa jasné, že keby to Vikinovi nebolo chutilo, nejedol by. a ako to pokračovalo po návrate k mame? vrátil sa opäť k materinskému ... no, k rodnej hrudi bez protestov? môj starší syn sa v 8-mich mesiacoch u svokra napchával segedínom s knedľou. mäsko mu starý otec nakrájal na pidikúsočky, knedľu dobre ponamáčanú v omáčke a malý sa tlačil, až sa mu hrče za ušami robili. svokra jačala, čo to vystrájaš ty starý somár, veď to decko zabiješ, svokor sa smial, kuš, stará, pozri ako mu to chutí. a potom dodal zázračnú vetu: ešte by som mu mohol dať chleba so slaninou a borovičku! na vysvetlenie dodávam, že tým nakŕmil svokrov otec svojho vnuka (môjho manžela) keď mal necelé dva roky. a tiež mu ani čerta nebolo a ešte sa vytešoval, že papal koníčky. :-))) nuž, mužskí, čo narobíš. :-))))))))))))))))
martina0812
rea, Viktorko sa vrátil k rodnej hrudi asi na dva dni. Potom plné dojčenie zrušili a malý pomaly prešiel aj na inú stravu, ale sporadicky bol dojčený do 10. mesiaca. :-D :-D No, borovičku by som deťom síce nepodávala, ale keď som potom od 10. mesiaca bola na materskej s obidvoma Véčkami, boli veru chvíle, kedy by som si z nej hrkla ja!
smejkad
takto som vyrastla a ze je zo mna kus baby :-))))))))))) u mna to bola z nudze cnost - mamina nemala mliecko a sunar zo mna isiel prudom, tak som navzdory vsetkym mudrym kniham a doktorom dostala kravske hned po prichode z porodnice a potom to uz islo velmi rychlo :-)
suc poucena a vedoma si, ze moje dieta je moja krv, pocinala som si velmi podobne, s tym rozdielom, ze ja som mliecko mala a nepodarilo sa mi potvorku ani napriek dvojtyzdnovej pauze odstavit do vyse jej styroch rokov :-)
jedla uplne vsetko pred dovrsenim jedneho roka a ja som presvedcena, ze subezne dojcenie a neobmedzovanie v jedle je dovodom, ze nema alergie a podobne prijemnosti :-)
viera1
Ja som poctivo dodržiavala odporúčanie od lekárov a stretla som na prechádzke "spoluroditeľku" a viete-výmena skúsenosti a ja vravím,že malému už dávam zem. kašu s nadrobno nasekaným vareným kuracím mäskom a ona,že to nerieši,dnes mal fazuľovú polievku (!).Vyvalila som oči,detičky mali cca 6 mesiacov.A to bolo jej tretie dieťa.
martina0812
Ja som to tiež neriešila, jedna kniha hovorí toto, druhá iné, jeden lekár toto odporúča, druhý to zasa striktne zakazuje... riadila som sa zdravým rozumom a apetítom dcérky. :-D
brambora
moj fesak ma 2roky. ja zvyknem davat malemu rano po prebudeni jogurt, to len tak na nastarovanie organizmu a za pol hodinu nejaky chlieb so sunkou, syrom a tak... a ked sme na par dni u mojich rodicov, tak moj otec len kritizuje: krmis ho jogurtami, ved mu daj kus masa, potom jasne, ze mu trcia rebra a podobne. tak ho vezme do kuchyne, posadi na stolicku a uz kraja slaninku, klobasku, chlebik na kocky a moj syn je stastny jak blcha. odtedy ked sme u nich, tak maly betar ide rano automaticky zobudit deda a taha ho do kuchyne na ranajky ;) ale vseobecne moje dieta od 1 roka papa vsetko, okrem lizatiek a takych tych kupovanych sladkosti. ale domace kolace miluje. keby som jedla tolko co on tak vazim aj 150kg... mat taky metabolizmus :(
elalea
....2 dcery,kazda do roka bezne nepasterizovana bryndza zo salasa niekde pri Šumiaci(prirodne bifidusy.;).)....a dnes mi dali tak zabrat,ze nepochybujem ake su zdrave;-D....sa ledva hybem po "hrani sa s nimi"......:-D
babidka
Su to sice usmevne prihody ale nad niektorymi by nejeden pediater zalostne zaplakal :-)Ale niektore dieta ma "zelezny zaludok" a vydrzi vsetko , niektoremu staci aj najmensia dietna chyba a uz sa narusi travenie na dlhu dobu . Ja som prvu dceru poctivo dojcila a ona bola spokojna, primerane priberala . Obcas plakavala /naozaj iba obcas/ ale mojej mame aj to malo placu trhalo srdce a tolko ma presviedcala , ze dieta je urcite hladne - az som podlahla a zacala ju prikrmovat lyzickou "umelym" mliekom/vtedy bol iba Feminar a Sunar/ . Dcera bola pahltna a ked zistila , ze z lyzicky ide toho mlieka bez namahy viac - odmietla dojcenie.No a este len vtedy nastal plac!!! Toto som nevydrzala uz ani ja a manzel a tak sme presli na umelu vyzivu .Dovtedy bezproblemove dieta preplakalo cele dni a noci , umela vyziva jej nerobila dobre .Boli sedemdesiate roky a odrazu sa z lekarni stratil na par dni Sunar .Nastastie .Kupili sme od jednej znamej cerstve kravske mlieko , podla kniny "Nase dieta" som ho riedila s ryzovym alebo ovsenym odvarom a konecne nastal pokoj .Vtedy boli ine "trendy vo vyzive" malych deti ako teraz a tak sme kludne davali detom citrusy , paradajky aj pudingy , vajicka aj sunku .Prezili to . Moje dcery dojcili dlho , prisne dodrzuju doporucenia pediatrov a deticky su tiez spokojne a zdrave , tak ako boli ich mamicky ....hoci jedia uplne nieco ine a uplne inak:-))
sracz
Čučoriedky moje! Nedopatrením som "vliezol" do Vašej diskusie o zdravej výžive batoľaťa! Len tak mimochodom, mňa priateľ @stefanm "dodžubal až pod čiernu zem", keď som sa pri frankfurtskej polievke podľa mňa priznal, ako som ňou (ochutenou 2 kopcovitými PL kalocsayi štípľavej mletej papriky) nakŕmil mojich Čvorgľov bľižňakov! Ale nie o tom chcem. To bolo tak! V júli r. 1973, som z Holešova u Kroměříže doviezol mojej mamke Aňucike ukázať aj jej vnučku, moje potešenie a "bavisko" dcérku Angeliku (dnes uznávanú a váženú pani MUDr., mamku mojich vnúčat dvojičiek Lillynky a Samuška teraz už > 14). Keď sme vošli do bytu na Komenského 31 v Košiciach, na kuchyňskom stole sedel môj najstarší synovček Imrich II. a moja sladká mamka, jeho babička, ho dospeláckou PL kŕmila plnenou paprikou. Bohatier Mimko bol navýsosť spokojný a jednotlivé dávky "ľigal jak kačka nokerdľe", až sa mu hrče za ušami vytvárali. Dnes je to "chlapina akurátna" a renomovaný to ekonóm inžinier firmy Bosh v Rožnově pod Radhoštěm! P.S.: moja Aňuci ma nadájala do mojich 18 mesiacov a potom, do 3 rokov, som chodil "kradnúť" od mojej krstnej (mamkina ml. sestra). Z jedného "zásobníka" dojčila bratranca Janíka a z druhého, stojac na "šamerľiku" som opatrne, to už som mal zuby, ale slastne "degustoval" ja! Inu, "někdo rád holky, někdo vdolky"!
sracz
... zabudol som napísať, že Mimko synovec mal vtedy 6 mesiacov!!!
radost
@babidka
veru tak..jeden nikdy nevie..
moje životné heslo je:
=všetko je inak=
:-)
hubata
Moja dcéra nakŕmila niekoľkomesačného brata - makovníkom...... Kakal bodkované.
rea1
@hubata , ale aspoň dobre spal, nie? :-))
sesternica vraj, teraz má už 66 (rokov, nie kíl, hoci by chcela), keď mala tri roky, sa na ulici postavila pred svoju mamu a nahlas sa dožadovala: mama, daj cici! a kamarátka, ktorá tiež svoju dcéru dojčila donekonečna spomínala, že oni mali s malou (sic!) taký domáci obrad: ona z práce prišla pre malú do škôlky, nakúpili, doma sa prezliekli, sadli v spálni na posteľ, teda - ona si sadla, dcéra sa postavila pred ňu, pocuckala si, povedala, čo bolo v škôlke, zas si od mamky pocuckala mliečka a zvyšok dňa už pokračoval normálne ako všade. a toto trvalo až do prvej triedy! až potom sa kamoške podarilo dcéru presvedčiť, že také veľké deti už od mamky mliečko nepijú, lebo by to bola hanba! ja som sa kamoške síce smiala, že má mlieka ako Rysuľa, ale čo narobíš. keď stále mlieko mala a dcéru to pocuckanie si ukľudňovalo ...
rea1
@hubata , práve včera som od tej "malej" dostala maturitné oznámenie. a ja ju stále vidím, ako mi pózovala s plastovým šerbľom na hlave miesto klobúka. čas letí jak jelen, když je do prdele střelen! no hrúza, des! :-)))



 



TOPlist