Pojazdné predajne

babkamt - fotkababkamt, 22. septembra 2015
Bola som na pošte zaplatiť šek. Kým som si vybavila poštu, na spiatočnej ceste domov som zbadala pojazdné auto, ktoré chodí do obce predávať mäso a mäsové výrobky. V starej časti obce nie je predajňa s mäsom. Starším občanom vyhovuje, ak chcú kúpiť mäso,že nemusia cestovať autobusom na Čiernu vodu. Zo zvedavosti som sa pristavila. Pred autom stáli dve staršie panie. Pozdravila som ich a nakúkala do auta. Ženy chválili tlačenku. Tak som sa postavila do radu, že si kúsok kúpim. Do oka mi padol móčing. V duchu som si povedala, že spravím guláš. Okrem neho som si vzala oravskú, biele jaternice. No a samozrejme tlačenku. Predavač vzal celú tlačenku, položil si ju na dosku. Vzal nôž, ktorým mi krájal mäso a chcel mi ním z nej odrezať. Stopla som ho zo slovami: To mi chcete krájať tlačenku s nožom, ktorým ste krájali surové mäso? Začudovane sa na mňa pozrel, chvíľu váhal. Potom vzal vecheť, utrel nôž a chcel krájať. Znovu som sa ohradila. Tak sa otočil a z umývadla vzal druhý nôž. Odrezal mi ním tlačenku. Bola som v šoku, zaplatila som a samozrejme blok mi nedal. Venoval sa pani, ktorá stála za mnou. Pani za mnou si pýtala krvavničky. Manžel ich má rád, tak som poprosila pani, či si môžem pred ňou jednu vziať. Predavač mi ju dal zadarmo. Ktovie prečo?
@zareaguj


Diskusia k článku

janger
@babkamt , no to je teda hygiena! A este krajal asi vsetko na tej iste doske?...Dobre, ze si sa ohlasila! Stavim sa, ze vacsina zakaznikov ani necekne. Bud z nevedomosti, alebo sa neodvazia!
radox1
minule som sa ohradil,ked mi naberala tek.jadierka s rukou od penazi,potom pri gulasi ties s rukou od penazi vyberala chlieb zo sacku.ta prva bola aspon ticho,ale ta od gulasu doteraz na mna spomina v zlom,lebo este oponovala.
sovka62
Nuž, @babkamt , môže si to dovoliť. Zrejme si bola jediná, ktorá sa ohradila, iní kupujú, hlavne, že je lacné a nemusia nikam chodiť. A možno mäsiar v Čiernej vode, ktorý v stálej predajni hygienu dodržiavať musí, lebo tam si ho hygienici ľahko nájdu, ktorý používa registračnú pokladňu, lebo aj daňováci si ho nájdu, tým pádom odvedie aj DPH aj daň z príjmu, prišiel o kšeft a mäso mu vystalo, lebo asi objednal tak ako vždy, aj pre tých, ktorí v ten deň nakúpili v pojazdnej predajni.
Čierna ekonomika ako vyšitá, nikto s tým nič nerobí, naopak práve ľudia, ktorí si neuvedomujú, že ak štát pre nich niečo urobí, môže tak spraviť len z daní, podvodníkov ešte podporujú.
Ja viem, chýba mi už len Sancho Panza, ale ja som už jednu firmu z Moravy, ktorá takto "podnikala" v našom regióne už odstavila, aj keď s pomocou médií. Teda nie že by prestali chodiť, chodia ďalej, ale už s registračnou pokladňou a aj ju používajú, chodím si to námatkovo kontrolovať.
babkamt
@janger údeniny krájal na druhej doske.Tiež si myslím, že sa voči predavačovi nikto neohradil. To je ignorancia hrubého zrna, hygiena dostala poriadne na frak. V pojazdnej predajni som nakupovala prvý a posledný krát. @radox ešte že ti nezvýšila cenu. Mal si ako bonus baktérie:-) Tvoja predavačka po upozornení oponovala, že sa nič nedeje. Môj predavač ani necekol, len zarazene pozeral. Staršie babičky si asi takéto detaily nevšímajú. @sovka62 v starej časti obce nie je predajňa mäsa. Tá je v novej časti, 3 zástavky autobusom v Tescu. Babičky, ktoré ledva chodia, si prídu po vyhlásení v miestnom rozhlase kúpiť mäso a mäsové výrobky na námestie. Na námestí oproti sú aj kompetentní, ktorí by sa mali občas pozrieť, komu dovoľujú predaj a či predaj prebieha za vyhovujúcich podmienok. Ty si akčná, využila si pomoc médií, aby si sa postarala o nápravu.
radox1
ta pani pri tom gulasi spravila kardinalnu chybu ze mi povedala-ste nejaky fajnovy.nasledne zacal monolog z mojej strany a ta pani sa skoro rozplakala a do konca zivota na mna nezabudne.otazne je,ci sa poucila a bude chlieb podavat v rukavici.
afataga
no ja neviem, ale podla mna ste nejake fajnovky, pamatam, ked som bola mala a isla som kupit pol chleba, predavacka chytila chlieb do holej ruky, prekrojila ho, na reznu hranu capla kusok papiera a tymi istymi rukami pracovala s peniazmi, za mnou zas chytala chlieb a pecivo holymi rukami a vsetci sme to prezili, ako to bolo u masiara neviem, ale nic netreba prehanat, ani tu hygienu, trocha bacilov nam neuskodi, len posilni nasu imunitu, to je moj nazor a moja skusenost, urcite si na to mnohi pamataju
janealli
@afataga keby len predavačka ten chlebík chytala rukami, to by bolo dobre, ale pamätám si ako dieťa: auto, ktoré vozilo chlieb, malo vo vnútri drevené regále a na nich bol poukladaný jeden pri druhom chlebík. Keďže od auta až k regálom v predajni bolo možno 15 - 20 metrov, ľudia čakajúci na chlieb sa rozostúpili tak na 2 metre a šofér vyberal chlieb a hádzal ho najbližšiemu, ten ďalšiemu ... až kým sa chlebík pohadzovaním z jednych rúk do druhých dostal k predavačke, ktorá ho ukladala do políc v predajni, dovtedy prešiel možno aj rukami 10 ľudí. Nikto z tých pomáhajúcich nemal zdravotný preukaz, boli to náhodní kupujúci, teraz by som sa nad tým pohoršila, vtedy to bolo normálne.
methi
V dnesnej dobe sa ludia idu potentovat uz uplne zo vsetkeho.
mariamka
ja ze sa po case prihlasim a tu taketo haloo, uplne suhlasim s afa a methi, je pravda, ze dnes su ine normy a pravidla na potr. hygienu a mali by sa dodrziavat,, nastastie, my sme odolni,, dnes mladych "ofukne" a hned je diagnoza na svete, zavidim vam tu priebojnost, mne sa asi nechce hadat :) tiez kupujem v pojazdnej krasne maso, hovadzinu, jaternice, dokonca aj tlacenku, vobec neviem, akym nozom ju kraja :) ina je vyborna
2010
@mariamka si riadny pokrytec, keby to spravil ako vravi @hubata hyperbordel tak by si bola prva a podpisala peticiu aby ich pokutovali a tu sa serviruje s ocuranymi rukami a je to super. Dobru chut :-)
mariamka
@2010 dakujem. "hyperbordel" ma kamery a "ocka" z kazdej strany, tam sa to nemoze/nemalo by stat,, do pojazdnej nevidime, asi preto ma to netrapi, asi ze nam zatial klopklop nic nebolo,, ty si na mna nasadeny?:)
alena45
s tým chlebom si to pamätám, bola som ešte dieťa a málo ľudí v rade, tak ma vyzvali, aby som aj ja "posúvala" chleby. Ale ja taká drevená som sa veľmi bála. No čo som mala robiť ? Zvládla som to, nespadli mi. Ale ťažké to bolo, lebo po dva sa hádzali oproti sebe položené.
radost
rozumiem teči @babkamt
ja som horalka..takže žiadna fajnovka..ale vadí mi-keď dovezú chlieb.pečivo..uložia prepravky na seba do výšky a ťahajú ich hákom po zemi-všetko "prízemné" sa víri..ale kupujem bez reptania..:-)
babkamt
@radox1 po tvojom príhovore - školení si tá pani dá určite pozor a bude používať rukavice, lebo nevie, či sa náhodou nevrátiš, aby si ju skontroloval.@afataga no vidíš, je to už asi 25 rokov, čo sme cestovali autom cez Rumunsko na dovolenku. Vedľa petroleja bol chlieb a nikto sa nad tým nepozastavoval. Dnes máme v domácnosti inú dosku na mäso, inú na zeleninu. Súhlasím s tebou, že ani prehnaná hygiena nie je tá správna cesta .@janealli veru, dnes sú iné normy. Vtedy sa nikto nepozastavoval nad tým koľkými špinavými rukami prešiel chlieb.@methi prepáč, vôbec by som sa nepozastavovala, keby predavač odrezal jedným nožom salámu, potom tlačenku. Ale nožom od surového mäsa? @mariamka nevravím, že mäso mal škaredé. Naopak, bolo pekné. No vidíš a napriek tomu som mala výhrady a viac tam nenakúpim.@radost jasné, že nakúpime bez reptania. Ak sa nám nechce upiecť domáce, musíme sa uspokojiť s kúpeným.
methi
No vidis :) aj to je surove maso. A ani nevies akymi trubkami ti tecie voda z vodovodu a kolkokrat sa clovek priamo z kohutika napije.... Mozno bol ten noz "cistejsi" nez to, co piju ludia denne z vodovodnej tocky.
evanaaa
Myslím, že tu ani nejde o to,. či a ako bol ten nôž čistý alebo nie, ale o prenos baktérií zo surového mäsa na iné potraviny, veď stále upozorňujú na opatrné zaobchádzanie pri príprave hydiny, dokonca, že sa nemá oplachovať a pod. ( čo už ani ja nerešpektujem), pretože hrozí riziko salmonelózy a iných neduhov. Nie som až taká fajnovka, ale aj ja mám dosku len na mäso, (nie malý lopárik) a ešte jednu väčšiu na zeleninu, rsp. na krájanie kapusty, kelu......viem, niekedy si ľudia neuvedomovali riziká, ale vtedy akoby ani nebol dôvod a ľudia, ako ste už spomenuli, boli odolnejší, dnes je plno nových vírusov a baktérií, aké sme predtým nepoznali. Ale ak ide o to, čistota a hygiena pri potravinách by sa mala dodržiavať, to nie je len o fajnovosti.
marcel83
Človek, co predava akekolvek potraviny by mal mat preukaz z hygieny a mal by mat aj epidemiologicke skusky. Aspon manzelka ma... Ak ma takyto preukaz, mal by dodrziavat zasady hygieny pri praci z potravinami (každý kuchar). V domácnosti mat separe dosky je podla mna zbytocne. Mam jednu na maso, zeleninu, krajane hub na susenie, atp... A druhu malu na to iste. ;-)
babkamt
@methi tatarák nejem každý deň. @evanaaa ja mám vyhradenú dosku, na ktorej krájam mäso. Súhlasím s tým, čo si napísala. @marcel Ak krájam mäso do jedla pri varení a potrebujem do neho ešte pridať napríklad paradajku, papriku, tie ju nakrájam na doske, kde som krájala mäso. Budú ešte tepelne spracované. No neviem si predstaviť, že by som po krájaní surového mäsa použila tú istú neumytú dosku a nôž pri chystaní raňajok. Ak si chce manžel odkrojiť salámu, chlieb, dostane druhú čistú dosku a nôž. Každý sme iný, každý si robíme doma podľa seba. Pri príprave tepelne upravovaného jedla si tiež v pohode vystačím s jednou dosku. Pekný deň ti prajem.
radox1
ziadna fajnovost,ide jednoducho o zaklady dodrziavania hygieny-pokial je to v danych podmienkach mozne,stacilo ten chlieb zobrat do servitky.ked som videl ako sa prehrabuje v tej sporkase s mincami a potom mi poda 2 krajce chleba,navyse to bolo na vinobrani,milion ludi,ziadne umyvadlo,k tomu tie pojazdne toalety.....ale pokial ste menej rozmazleni ako ja ,tak dobru chut.konzumacia suroveho mäsa s tymto nema nic spolocne,sam ho jem a nie len mäso,napr.surovu pecienku,natenko nakrajane kare...
kukulienka71
dobrá téma, @babkamt. Myslím si, že v dnešnom svete máme už oveľa viac informácií ako sme mali pred 20-30-40-timi, práve preto veľa čítame a počujeme o infekciách z nedodržania hyg. predpisov. A dupľovane, ak to človek vidí, nedajbože má sám dostať! Nie je to fajnovosť ale úplne normálny pud sebazáchovy, ak sa bránime proti nechcenej možnej komplikácii. Tiež by som sa bola ohradila, dokonca ako sa poznám, zavolala by som aj hygienu:-) Je to o prístupe predavača, určite musí byť zdrav. spôsobilý, ale je NEZODPOVEDNÝ voči množstvu ľudí, ktorým ohrozí zdravie a to je na zamyslenie.
Samozrejme, že aj ja si pamätám časy, keď sme mali zabíjačky u babky, keď sa všetko zabíjanie, dranie, rozoberanie robilo na dvore, ak by sa niečo nakazilo, bolo by to v rodine, max. ešte v rodine mäsiara, čo dostal výslužku. Ale na nič také sa nepamätám. Dnešné predpisy EU smerujú aj z dôvodu ohrozenia zdravia k zakázaniu dedinských zabíjačiek(k čomu dúfam, nedôjde)
Dodám, že sme oveľa uvedomelejší ako dávnejšie, dbáme o zníženie rizika nakazenia, treba sa ohradiť, jedná sa o najcennejšie, čo máme.Taká žltačka zo špinavých peňazí povedzme vôbec nie je malichernosť!
radox1
kamarat mal zniceny cely rok koli hepatitide,doteraz nevie kde ju chytil.
marcel83
@babkamt neviem ako ty, ale ja po dokrajani masa na doske tu dosku "hubkou" a saponatom umyjem, necham uschnut a odlozim. Ranajky krajam rano na cistej... Ved aj na zabijacke sa pouziva rok co rok ta ista doska/dosky. ;-)
babkamt
@radox1 lepšia je prevencia ako potom následné liečenie. Myslím tým, že máme právo ohradiť sa pri nedodržovaní hygienických predpisov.@kukulienka71 dobre si to vystihla. Súhlasím so všetkým, čo si napísala. @marcel83 umývam ju tak ako ty. Očistím dosku ako popisuješ a strčím ju do umývačky riadu. Ja už varím, keď môj manžel len vstáva. Rád si krája na raňajky suroviny na doske. Mám viac dosiek a nechcem, aby dosku vyhradenú na mäso používal na prípravu raňajok. Myslím, že túto tému "dosky" sme si už dostatočne vysvetlili a nemusíme sa k nej vracať. Pekný, hoci upršaný večer ti prajem. Neviem, čo mám dnes s počítačom, je strašne pomalý.
tanaivan
Aj ja si myslím, že aj s hygienou to netreba preháňať. Náš organizmus je nastavený tak, že bojuje proti baktériám, a keď sme niektorí taký čistotní až sterilní nemá proti čomu bojovať a začne bojovať proti vlastnému organizmu a - tu sú naše autoimúnne ochorenia, ale podotýkam nie je špina ako špina, hlavne si treba umývať ruky. Umývať často a mydlom
zivestriebro
Sedíme v jednej relatívne drahšej reštaurácii v Bratislave pri Dunaji. Majú tam toalety tak, že z dámskej aj pánskej sa vyjde k umývadlám, ktoré sú len vo výklenku bez dverí. Moderné, ale hlúpe. No a tak sedíme, konzumujeme a vidíme, ako pánsky personál chodí na to WC a ani jeden z nich si neumyje ruky. Nuž, zhorklo nám to... viac tam nejdem a všetkým to rozprávam. No a mysliac na toto sa vždy pozriem, či mi naberajú potraviny v rukavičke. Nejde o to, či by tepelná úprava zničila prípadné baktérie. Ale keď si prestavím, kde všade mohli byť tie prsty... :-(
babkamt
Ja mám tiež jeden nepríjemný zážitok spojený s konzumáciou jedla. Vracala som sa od lekára, išla som nalačno, brali mi aj krv. Čakala som na výsledky. Okolo obeda som sa vracala domov. Električka, ktorou som sa mala dostať k autobusu mala výluku na dve hodiny. Preto som sa rozhodla, že sa pôjdem pozrieť na trh na Miletičku. Bola som hladná, išla som sa najesť. Už som sedela za stolom s jedlom pred sebou. Zjedla som hádam zo dve ly sústa. Počula som, ako sa personál dohaduje s jedným pánom, ktorý si pýtal kľúčik od WC. Nedali mu ho, lebo si neobjednal jedlo. Chudákovi sa po ceste von nepodarilo udržať stolicu. Tiekla mu po nohách na zem. Prechádzal okolo stolov. Mne hneď prešla chuť do jedenia a viacej som tam už odvtedy nebola. Šokovaná som chvíľu sedela pri stole. Myslela som si, že to hneď odpracú. Ale nie. Odišla som hladná. Prešla ma chuť do jedenia.
anne
V škole sme sa prednedávnom učili o pásomniciach.. Ak predavač nakrája nožom surové mäso, môžu sa na nôž prichytiť vajíčka pásomnice, ktoré môžu byť v tom mäse a keď potom nakrája salámu, ktorú pravdepodobne už nebudete nijako variť alebo inak upravovať, môže z toho vzniknúť niekoľkometrový problém...
anne
V škole sme sa prednedávnom učili o pásomniciach.. Ak predavač nakrája nožom surové mäso, môžu sa na nôž prichytiť vajíčka pásomnice, ktoré môžu byť v tom mäse a keď potom nakrája salámu, ktorú pravdepodobne už nebudete nijako variť alebo inak upravovať, môže z toho vzniknúť niekoľkometrový problém...
anne
Pardon, seká mi mobil...
obulko
porovnajte,
na jednej strane pojazdne predajne bez hygieny,
na druhej poctiví zacinajuci mlady clovek ktoremu hadže polena pod nohy hygiena
babkamt
@anne máš pravdu, no niekomu to nevadí. @obulko poznáš to, niekomu sa všetko prepečie. Ja som bola svedkom, že hygienici, keď nič nenašli povedali, že niečo musia nájsť a dať do zápisu. Akoby sa im kontrola nerátala, ak niečo nenájdu. Bolo to v lete. Vo vedľajšej predajni mäsa mali vajíčka vyložené voľne na pulte a bolo to v poriadku. V susednej predajni boli vajíčka v chladničke v jednej poličke. V druhej poličke v kelímkoch bola treska a rôzne šaláty. To vraj nebolo v poriadku.
samrlon
U nás v Olomouci jezdí pojídna prodejna ve formě kola.
levand
Existujú a je ich veľa. Napríklad jedna pojazdná predajňa jazdí aj do Oxfordu.



 



TOPlist