Ovocna torta (hľadám recept)

bzucka - bez fotkybzucka, 27. marca 2015
Zdravím všetky pekárky a gazdinky. Už dlhšie sa snažím nájsť recept na konkrétnu tortu, ktorú som dostala k narodeninám. Problém je v tom, že bola upečená priateľovou kolegyňou pôvodne z Ukrajiny a keďže ja po rusky neviem a ona nemá čas (alebo chuť alebo je to prísne tajný recept) to preložiť do angličtiny, tak to skúšam aj cez Varechu.
Samotná torta nevyzerala veľmi vábne = bolo to na štýl krtkovej torty, ale chutila úžasne. Priznám sa, ešte som takú nikdy pred tým nejedla. Zaklad tvoril piškótový (?) korpus (ten nemal súmerný okrúhly tvar ako z formy, preto netuším, ako to bolo robené) a na ňom bol taký mix - kopec ovocia, orechy, smotana, zamiešané kakaové piškótové cesto a na vrchu to bolo pofŕkané čokoládou. Nie veľmi reprezentatívna torta v porovnaní s rôznymi marcipánovými, ale skutočná lahôdka. Mám aj fotky z posledného kúska, ktoré som ešte stihla urobiť :) , len neviem, ako ich tu pripojiť.
Ak je vám to aspoň trošku povedomé, budem rada za receptík.
@zareaguj


Diskusia k článku

smejkad
podla popisu to vyzera dobre
tipujem, ze to bude nieco na styl marlenky, len ovocne a z ineho cesta, ale osobne som sa s takym este nestretla
sovka62
Toto má len jedno riešenie. Pomerne presne si popísala z čoho torta bola, ale výslednú chuť a konzistenciu poznáš len ty. Tak sa vyber do kuchyne a skúšaj, kým to nebude ono. Inak by to nebolo ani keby ti sem poslali tucet receptov, asi ani jeden by nebol presne rovnaký. Okrem toho mi pripadá, že torta bola výsledkom okamžitého nápadu a použitia surovín, ktoré boli práve po ruke. Možno aj to je dôvod, že márne pýtaš pôvodný recept.
amelie
@bzucka , skús poslať TS @ancicke , možno tvoj príspevok nečítala. myslím, že práve ona občas hľadá inšpiráciu v ruskej gastronómii, jej recepty sú na @vareche osviežením:-)))
bzucka
ďakujem vám všetkým za komentare :) pracuje sa na tom, aby bola fotka priložená k môjmu zážitku. O to by to mohlo byť ľahšie identifikovať/rozlúštiť/vytvoriť recept. @sovka62 - nemyslím si, že to bolo výsledkom okamžitého nápadu, keďže táto kolegyňa doniesla tú tortu do práce už skôr - vyzerala a chutila presne tak isto (podľa priateľa) :)
rea1
mohlo to byť dobré, aj vynikajúce, prečo nie ale teda vyzerá strašlivo. :-)))
viera1
Urob si túto "čiapku" a medzi to daj ovocie (však vieš,aké tam bolo):



gabriele
tato torta je velmi popularna v Rusku...ma mnoho variacii...ale zakladom je upeceny pokrajany korpus, ktory sa zmiesa po castiach s osladenou kyslou smotanou...moze sa prekladat roznym ovocim a orechami...nieco podobne ako u nas zname vrstvenie piskot so smotanou a ovocim...
-na tortu sa upecu 2 korpusy v tortovej forme, jeden bledy, druhy kakaovy
kakaovy korpus sa pokraja na kusky, bledy sa prekroji na plocho na dve casti, jedna sa tiez pokraja a na druhu sa postupne vrstvi namacany korpus a ovocie...vytvaruje sa pologula, potrie smotanou a počiara cokoladou...necha vychladnut v chladnicke
-mna zaujala variacia, kde sa do smotany dava uvareny karamel...vrstvi sa to so sekanymi orechami...vyzera to tak "marlenkoidne" :)
gabriele
@viera1 :) ... a ja sa tu rozpisujem :) ...inac ja ju mam ulozenu ako "торт санчо панчо" ...kto vie po rusky, moze si ju aj pod tymto nazvom najst a pokukat rozne obmeny :)
viera1
Môže to byť aj "kučeravý pancho" obohatený o ovocie alebo tento Кудрявый пинчер.
viera1
@gabriele to je Муравейник,nemá podklad,len sa tá zmes navŕši na tanier a nechá stuhnúť.Myslím,že sa dá urobiť len z karamelového salka so smotanou (bez masla),idú tam nadrvené keksy,nechať potom stuhnúť:



Ups,na 2x mi zlyhal zásuvný modul,nedajbože to tu vložiť.
gabriele
@viera1 Muravejnik ma uplne iny zaklad...je to mastne cesto zomlete na masovom mlynku...upecene a zmiesane s kondenzovanym mliekom...ale aj s kyslou smotanou :)
janazjarku
Túto tortu robievala moja svokra , tak ako píše @gabriele len ona si to vylepšila tak, že neukladala kúsky na tanier, ale naplnila veľkú kompótovú misku (všetky svokry mali voľakedy také obrovské sklenené na nožičke) potom to nechala stuhnúť v chladničke a až potom vyklopila na tanier a poliala čokoládou .-)
viera1
@gabriele asi si nepozrela to video;má tam karamel so smotanou a maslom,do toho orechy a tú zmes pridala do rozdrvených keksov (zrejme upravená rýchlovka pôvodného receptu).Tých verzií je tam mnoho.
babidka
Panabeka , toto moze byt takeee dobre ! :-) Ano , tie fotky od @bzucka vyzeraju mierne negustiozne , ale ked si pomyslim co vsetko sa tam dalo a ako to moze vyborne chutit ...pohlad sa mi zahmli a ja si to dokazem predstavit aj krajsie :-)
Pripomina mi to smiesno-trapny pribeh s dobrym koncom ako mi Jahodovo-cucoriedkova Sarlota spadla z ruk na stol , ja som ju lopatkou pozbierala , nahadzala naspat do misky a supla do chladnicky. Hostia a deti dostali ako dezert zmrzlinove pohare s ovocim .Vecer som pomiaganu Sarlotu vybrala s chladnicky a ked som ju ochutnala aka by bola byvala dobra - vycapila som ju na tacku , poliala francuzkou cokoladovou slahackou a svorne sme ju cela rodina hned v ten vecer dojedli do poslednej omrvinky :-)
viera1
@babidka ja si myslím,že keby sa dala do hlbokej misy fólia,na to zmes a tak stuhnúť,získala by tvar a hneď by to vyzeralo lepšie (nakoniec aj do formy na srnčí chrbát a aj iných).Je veľa možností a myslím,že bude dobrou inšpiráciou :)...že pohľad sa mi zahmlil :)
bzucka
@viera1 and @gabriele - dakujem vam damy. Toto som hladala! Velmi ste mi pomohli.
Ako som uz v texte spomenula, ta torta nebola "pekna", preto som bola aj mierne sklamana, ked som ju dostala na 30tku, ale vravim si - nesud, kym neochutnas :) a tak sme sa do nej pustili, ze kym som sa spamatala (ze si to odfotim), ostal uz len 1 kusok... odporucam kazdemu ochutnat! ;)
evanaaa
Nie je to síce to isté, ale trochu mi ten miš-maš pripomína maďarské "somló halušky" (šomló), tiež je tam nakope niekoľko dobrôtok :) a to je pre mňa ako šité....až na to, že to nemôžem, ale len kúsoček by som si dala.
motyka
@tanaivan - ja taktiež veľmi, veľmi ďakujem za tie linky, za seba aj za svoje kamarátky.
porzellanka
Po precitani diskusie som si vyhladala na ruskych strankach niekolko receptov na Sancho Pancho, zdali sa mi veeeelmi kaloricke, (800 ml slahacky) potom som nasla aj na nemeckych strankach s tvarohom, to sa mi tiez az tak nepozdavalo... tak som skombinovala.
Robila som tortu na Velku Noc, pouzila som 2 slahacky, 1 kyslu smotanu a 1 tvaroh, na vrch este jednu slahacku, lebo som si zabudla odlozit na potretie. Ovocie som dala: visne, broskyne a ananas. Rozpravkova torta, okamzite zmizla. Mali sme zase "medzinarodne" obsadenie stola, vsetci si myslia, ze to je slovenska specialita.
motyka
@porzellanka - prosím ťa - a myslím, že aj za mnohé ďalšie, ktoré hľadajú inšpiráciu na vareche - keby si uviedla svoj postup pečenia a úpravy tejto torty na tvojej stránke. Najmä pre mladšie kočky by si to mohla uviesť aj podrobnejšie. Ja aj moje kamarátky Ti budeme veľmi povďačné. Ďakujeeeeeeme.
motyka
@adula76 - veľká vďaka za seba aj za moje kolegyne, ktoré sa už nemôžu dočkať receptu, aby ho mohli vyskúšať. Postup výborný. Díky.



 



TOPlist