Neviem variť dusenú kapustu...

emery - bez fotkyemery, 10. októbra 2014
Varila som cca asi 3x dusenú kapustu, najnovšie včera. Tradicne, cukor-karamel-cibuľa-kapusta. Medzi tým som si na prst frkla horúci karamel. Boh ťa poteš... ( katolícka version nadavok :-) )a p.s. nepomaha ani studena voda, len palček do mrazaku.
Asi som dala viac cukru, lebo sa mi zdala sladká, tak som dala trocha octu a soli. A potom soli a soli, aj rascu, ale nakoniec bola tak akurat, teda podla mňa. Stravníci domáci ju zjedli a okrem mamy sa nik nesťažoval. A hanba mi, varím už kolo 20 rokov, ale kapustu dusenu a knedle variť neviem. Ale zas ja a kysnute cesto je zas iná rozpravka :-)
@zareaguj


Diskusia k článku

smejkad
:-)
presne viem o com hovoris :-)
ja sa utesujem, ze musim tu konkretnu vec spravit aspon 10x, aby som ju ako tak dostala do oka :-)
a k tym popaleninam - vyborne funguje strcit bolacku IHNED do hladkej muky - neviem za ten svet pochopit, co presne sa tam deje za proces, ale rychlo to prestane boliet a ani pluzgier sa mi este neurobil :-)
morenajea
U nás sa nikdy karamel nerobil, dokonca ani cibuľu nedávame. Podusím iba kapustu na troche oleja, sem tam podlejem aby nezačala prihárať. Takto ju "zredukujem" nech sa zmrskne. Potom pocukrujem kryštálom, osolím, nakoniec ooctujem, všetko podľa chuti. Je vždy výborná. Bez rizika horenia karamelu.
beatacsontosova
ja mám presne ten istý problém - kapusta sa mi nikdy nepodarí taká, akú ju spraví moja mamka šmahom ruky, zbytočne pri nej stávam keď ju varí, tá moja nikdy nie je taká. knedľu spravím bez problémov (tú zase moja mamka nespraví:-)), aj kačica je nebíčko v papuľke, no kapusta to je kapitola sama o sebe :-( hrozím sa zakaždým otázky môjho drahého - a knedľo-zelo-vepřo nespravíš?
xanadu1955
ja tiež karamel nerobím, ale kapustu dusím na doma vytopenej masti a nakrájanej cibuľke, hneď kapustu posolím a pridám aj cukor, kapustu mierne orestujem, ale nepodlievam vodou, pridám najemno postrúhané jablko, kapusta pustí taktiež dostatok tekutiny a pred dokončením podľa potreby osolím a pridám ocot, cukor už len málokedy, mám ju rada nerozvarenú, pevnú takže ku koncu varenia stojím pri nej lebo to ide veľmi rýchlo.
janazjarku
Červená kapusta dusená to je veru fajná vec a zabudla som na ten recept čo tu už dávno dala @Sovka takže najbližšie určite vyskúšam .-) pre mňa je dôležité, aby kapusta chrumkala teda ju dusím krátko, no môj manžel si zase myslí, že kapusta má byť tak po česky rozfrflaná na blato nože skúste hádať ktorá vyhráva :-) Bielu kapustu, keď dusím tak po opražení cibuľky dám asi 1/2 KL mletej rasce lebo tá dá fajnú chuť potom už len pridám kapustu (ja mám rada nakrájanú na kocky) osolím, okorením a podusím vo vlastnej šťave ak robím kapustu na fliačky tak pridávam aj sladkú červenú papriku nak to má aj farbu okrem chuti .-)
aroooo
ja robím ako robievala starká - česká verzia: na trochu oleja dám pokrájanú cibuľa, trochu opražím, na to pokrájanú bielu kapustu, osolím, pridám 4-5 guličiek celé č.korenie, 3-4 ks nové korenie, 1 bobk. list, rascu, soľ a za stáleho miešania trochu podusím, podlejem vodou do výšky kapusty a zakryté dusím do cca polomäkka. Potom do nej zamiešam znovu 1 na drobno pokrájanú cibuľu, zahustím s troškou vody, kde rozmiešam 1-2 pl zem. škrobu, nechám ešte pár minút prevrieť, odstavím a dochutím prípadne soľou, mčk, octom a cukrom na sladko-kyslo, mne viac kyslé. Kapusta nemá byť rozvarená, ale pevná a je to ako nejaká hustá kaša, nie každá kapustička zvlášť
rulik
@emery na popáleniny je vraj dobré strčiť to do múky(za sucha)
jozka2
Presne sa mi stalo to co tebe Emery.Robila som Grilaz,ked som silno pritlacila a ukazovak som mala na vareche vystrceny,varecha sa zlomila aprst sup do horuceho karamelu ktory hned stuhol supla som ho do ust od strachu/popalila aj usta,ale stiahla som ho/kedze som piekla boli bielka pred ocami tak som supla v rychlosti prst tam.Na moje velke prekvapenie ma prestalo palitpo velmi kratkej chvili a koza doslova vsiakla do seba bielkoninu,na druhy den som to ihlou prepichla pomastila akou si mastou asi na popaleniny a do 3 dni bolo po problem,
Ked robim kapustu,najprv ju posolim/robim ako moja mamka robila/ a rukou ju zmykam aby pustila vodu necham ju troche postat,kapusta zmakne,potom urobim caramel na masti ci oleji cibulu oprazim,dlho kapustu nedusim,tym,ze som ju zmakcila zmykanim nie je potrebne dlho dusit,pridam rascu,ocot/alebo rosol ak mam z kyslej kapusty/ a dochutim podla mpotreby.Davam bobkovy listok,ale neviem preco nedavam MCK.Nezahustovala som mukou,ale dusila som ju na malo vody,stava bola z vypeku.
babidka
Niekedy to tak byva , ze nech sa ako snazis - nie je to ono....Nastastie su aj veci ktore sa nam vydarialepsie ako ostatnym :-) No a potom zasa potisko zavidia "ti ini" nam !
alena45
mne sa tiež zdá, že chutí pokaždé inak, ale zatiaľ chutila. No do červenej nedávam vôbec ocot, ak mám, tak dám trochu červeného vína. Ale ocot nikdy.
emery
to s tou mukou vyskusam, ked sa mi zas " zadarí " v kuchyni sa popalit :-)
evanaaa
Kým som mohla cukor, tiež som robila na karameli, ale som do nej ( podľa mojej mamy) dávala aj jednu papriku pokrájanú na rezančeky, prípadne aj jednu paradajku a tročku ml. červ. papriky, no teraz nerobím karamel, ale len sladidlom sladím. Alebo robím pre zmenu aj zasmaženú , prípadne kyslú ( na moravský spôsob). U hlávkovej kapusty je dôležité ju aspoň 20 minút na začiatku dusiť odokrytú, aby z nej vyprchali éterické látky - silice, inak by bola horkastá a to by sa tiež odrazilo na jej chuti. A tú " moravskú" niekedy zahustím postrúhaným zemiakom. No a červenú, tú tak často nerobievam, ale ak, tak podľa @sovka ( dala sem link), ku koncu do nej je dobré dať aspoň jednu lyžicu ríbezľového džemu.
svedka
Ja si osmazim cibulku,potom kapustu,trosku podlejem,pridam trochu medu,citron ak treba (prilis sladku nemame radi) a zahustim mukou na cesky styl,podla nalady,niekedy bez muky :) Ten med je lepsie na cervenu kapustu.Moja mama tento moj vynalez nelubi,ze kto to kedy videl,ale mne to najviac vyhovuje a ziadna robota s tym :D
kuchticka
Ked ma byt dusena varit nemusis :-))
Da sa to robit tak, ze v troske vody povaris kapustu (iba kratko). ocedis a das na vysmazenu cibulu (skaramelizovanu) s rascou, zakryjes a nechas chvilu podusit - osolenu. Dochutis octom,.alebo ako kto ma rad (citronom?)
Ja to tak robim a vdy je dobra, chuti vsetkym.
emilo
Je úplne jedno, či to robíš kapustu na cibuľke alebo nie, či dáš rovno na masť rascu. Dôležitý je pomer medzi cukrom a octom. Ak chceš sladko kyslú kapustu, vždy daj o jednu odmerku cukru viac ako octu. Nepresoľ a bude ochutená tip-top. T.j. pre bielu kapustu.
Pre červenú - daj červenú cibuľu, rascu, cukor, trochu soli , trochu vegety. Keď cibuľa zosklovatí daj červenú kapustu a zalej červeným vínom tak do jednej tretiny, trochu osoľ a daj trochu vegety.Po zmäknutí daj zasa cukor tak, aby dávka bola o jednu väčšia ako cukru. ( červené víno nedávaj sladké, ale suché).
sonulienka
@emary na budúce strč prštek do múky to pomáha. A čo sa týka kapusty hlavné je, že Vám chutila.
hubata
Dievčatá skúste si kapustu nakrájať už večer, samozrejme každú vrstvu len jemne posoliť. Do rána zmäkne, rukami vytlačiť, ale šťavu samozrejme nevylievať, dusiť ju na tej šťave. Potom ju ľahšie ochutíte cukrom, octom a olejom, rascou. Čerstvá kapusta dosť ťažko prijíma chute, a keď si ju necháte od večera do rána zmäknúť, podarí sa vám ju ochutiť na prvý šup.



 



TOPlist