moje prvé halušky - do stratena

atka47 - bez fotkyatka47, 8. októbra 2015
Bola som čerstvo vydatá a môj manžel zatúžil po vajíčkových haluškách. Telefonovala som tete, že ako ich mám pripraviť. Všetko som si napísala a vypracovala som celkom dobre vyzerajúce cesto. Problém nastal, keď som halušky pracne z lopárika nahádzala do vriacej vody. Zabudla som sa tety spýtať, ako dlho sa halušky varia. Teta mala stále obsadený telefón a my s manželom, čerstvo spromovaní, sme išli na vec logicky. Na intráku sme si varili makaróny, a podľa návodu sa varili 15 minút. Logicky sme si povedali, že keď halušky nie sú "deravé" ako makaróny ale "plné" budú sa variť dvakrát tak dlho. Po pol hodine sme v hrnci plnom akéhosi múkového "blata" márne hľadali čo i len jednu halušku. Ale verte či nie, dnes po 45 rokoch varím super halušky.
@zareaguj


Diskusia k článku

evanaaa
Takéto niečo sa raz aj mne stalo ako mladej, len to boli krupicové halušky v polievke, vlastne tam žiadne halušky neboli a z polievky bola kaša :) Ale to už je vlastne zážitok snáď každej z nás nejaký, na ktorom sme sa aspoň poučili :)
katka78
Haha :-) Veru už aj mne sa stalo, pred rokmi, varila som halušky zo strúhaných jabĺk, teraz spätne už viem, že cesto bolo príliš riedke.. no dala som ich do vriacej vody, otočím sa a už len kúsky strúhaného jablka sa tam krútili vo víre vriacej vody.. Ná čo, všeličo sme vyviedli, s odstupom času si človek rád zaspomína a zasmeje sa :-)
radost
a ja ti veru verím..i to dávne i to súčasné..vareškovanie..
a mne sa i teraz nepodarí všetko..ešteže ma má rád ten môj dedko..zjeme..lebo-hoc nie na výbornú-čo to má byť-vieme..:-)
janealli
Myslím si, že takéto niečo sa stalo v začiatkoch varenia každej začínajúcej gazdinke. Rodina ma v súčasnosti pasuje za experta na bryndzové halušky, ale môj prvý pokus bol tiež len zemiakovomúčna kaša v hrnci. Každý z nás sa učí na vlastných chybách. Teraz už tieto začiatočné gastronomické pokusy vyvolávajú len úsmev na tvári.
smejkad
jaaaaaj, mne sa aj tak podarilo, ze som hadzala do vody a v nej stale nic, len sa zakalovala :-)))))
sovka62
Aj moje prvé halušky, ktoré mali byť bryndzové, dopadli takto. A kto sa nám môže diviť, keď v receptoch na akékoľvek cesto býva uvedené pridáme toľko vody (mlieka, múky, aby vzniklo riedke cesto, prípadne polotuhé cesto, či tuhé cesto? Čo takáto informácia povie začiatočníkovi? Niektorý géniovia dokonca uvedú, že pridáme vody podľa potreby. Nuž sa učíme každá na vlastných chybách a veď dobre, aspoň sa po rokoch máme na čom zasmiať, haha...
babidka
Ja som takymto istym sposobom prvykrat rozvarila halusky v zeleninovej polievke - bola to vsak skor nepozornost ako neznalost :-) Moj muz vtedy tvrdil , ze presne takuto hustu zeleninovu polievku ma rad !Teraz uz viem , ze to bolo z lasky :-)
medulienka122
Ja som v prvý deň po príchode zo svadobnej cesty varila bryndzové halušky, ale cesto som mala také husté, že sa mi skoro ruka zlomila, ako som ich pretláčala cez sito, skoro som plakala od zlosti, a na ten truc prišiel kolega na návštevu, a on ma ešte podpichol : idete vakovať? A fazuľovú polievku k tomu - bez zápražky, zeleniny... Ale prežili sme to, sú to milé spomienky :-)
frezia68
A mne sa podarilo urobiť slivkové gombóce.Urobiť,nie uvariť.Po uvarení plávali v hustej vode slivky zvlášť :-)))
hannah22
milé, zaspomínala som si na svoje začiatky a vidím že je nás viac šikovných.... :)
janny300
Joj nas bolo spolu 7 tak ked sa vyvarali halusky tak do nekonecma.
rulik
práve dnes sa to stalo aj mne, dostal som chuť na halušky s tvarohom, naslano so slninkou a na precedenie som nepoužil sitko s veľkými dierkami a všetko to drobné mi tam ostalo tiež a bola z toho kaša,som statočný, zamiešal som tam ten tvaroh a na vrch som si dal tú slaninku, ak sa mi to ečer nebude páčiť, tak skúsim z tej masy urobiť nejaké placky
martankakola
Halušky sa robia ľahko, stačí ich namočiť do bravčového oleja a potom sú ako zlaté
levand
Halušky je treba najprv osmažiť vo fritovacej ojnici.
ceremka
je to teraz sranda,ale kazda nova "kucharka"asi takto zacinala.ale kazdy sa uci na vlastnych chybach
ches
Tak ja som tiez varila halusky v mojich 19 rokoch,som bola na prazdninach u babky.Kedze chodila od skoreho rana do lesa vysadzat stromky,tak som musela si nieco spravit na obed a prave som si myslela ,ze halusky su najlachsia vec na svete.Dala som varit vodu a ako na dedine maly sporak na drevo ,.a babka rano zakurila ,ja som len prikladala az ked som zacala varit halusky ,voda sa varila a ja som tam dala, nahadzala halusky s loparu-doska na halusky,na ktore som cakala kedy vyjdu na povrch.Kedze do sporaku by sa malo asi prilozit a ja som zabudla ,tak s halusiek nebolo nic.Vsetko som vyliala na smetisko snad sliepky to zozobali,uz nepamätam,.Ja som isla do obchodu a kupila som si kilo sliviek-ringloty a to som mala na obed.Babka ,ked prisla vecer domov musela vykuchtit nieco na veceru.Pamätam si ,ze to bola bravcova konzerva zohriata a ktomu varene zemiaky a kapusta, ta sa vzdy nasla v komore do foroty .Ale teraz sa my vzdy podaria ,a si aj pochutime.Krasne spomienky.



 



TOPlist