Moja skúsenosť so zdravou stravou

martina0812 - fotkamartina0812, 20. februára 2015
Tak som sa dala na niečo, o čom by som si v živote nemyslela, že podniknem. Dali sme sa na zdravú stravu. Nakoľko som momentálne slamená vdova, nemá mi kto žgrnčať, že chlap potrebuje poriadny rezeň s údeným syrom, čo je super. A neverili by ste, čo ma k tomu nakoniec nakoplo!

Nikdy som nebola štíhla, ale absolútne som to neriešila, cítila som sa dobre taká, aká som. Lenže v poslednej dobe som zistila, že mi síce nevadí dokonalý matematický tvar samej seba ( totiž guľa ), ale mi poriadne vadí, že sa podozrivo zaguľacuje aj moja 7 ročná ratolesť.

Takže som sa zaťala a hovorím Viki:
- Počuj, prejdeme na zdravú stravu a trochu menej kalórií, ja som ako veľryba, ty ako veľrybie mláďa, tak s tým niečo spravíme, nie?!

Decko je za každý špás. Súhlasilo.
- Jasné, mami, len zdravá strava!!!

A tak sme sa na to dali. Po prvom dni sme zistili, že zdravá strava je pojem, ktorý znamená niečo iné pre mňa a niečo úplne iné pre ňu.

Áno, zdravá strava, ale bez zeleniny, lebo tú neznáša, a s maškrtami, pretože tie miluje. Cha!

Zaťala som sa. Sedemročné dieťa nemôže vážiť 32 kíl, preboha!!! Čo tam po mne, ale nechcem, aby ona mala komplexy z pavúčieho bruška, deti sú kruté a dajú také veci pocítiť... takže aby som dcéru toho ušetrila, vydržala som ( zatiaľ sú to dva týždne ).

A div sa svete. Po prvých troch dňoch si dieťa zvyklo na zeleninu. Po štyroch prestalo protestovať proti rybe, ktorú nenávidelo. Po prvom týždni si zvyklo, že je povolená len jedna maškrta na týždeň. A tento týždeň s tým vybabralo, svoj obvyklý sójový rez si rozkúskovala na sedem dielikov a každý deň zje jeden. Takže sladké má každý deň, ale iba pidi kúsok.

Zároveň sme zistili, že malá skutočne nemusí mať na tanieri dospelácku porciu. Keďže na tanieri má väčšinou veci, ktoré veľmi neľúbi, nič ju nemotivuje jesť viac ako množstvo, ktoré ju zasýti.

V škole má samozrejme normálny obed, to neovplyvním a ani nechcem, ale doma sme stravovanie zmenili o 180 stupňov.

Nehovorím tomuto stravovaniu diéta. Pri takom malom dieťati sa neodvážim nasadiť "diétu", ona ešte asi potrebuje všetko. Takže sa len pokúšam upraviť množstvo chleba, sladkostí a nevysmážam plus s každým jedlom má zeleninu.

Nuž, dnes ju budem vážiť, aby som zistila, čo to robí. Uvidíme. Ja som za tie dva týždne dala dolu 3 kilá, tak to asi funguje.

Držte palce, nech nám to vydrží. A ak máte nejaké skúsenosti so zdravou stravou, sem s nimi! Totiž, môj repertoár zdravých jedál je strašne malý a prakticky nič až na kuracie prsia nie je tepelne upravené, a uvítam aj všeobecné rady, ako riadiť stravovanie takéhoto škrčka.

Takže toť moja doterajšia skúsenosť so zdravou stravou.
@zareaguj


Diskusia k článku

micanela
velmi drzim palce, perfektny pristup bez tyrania Teba aj malej - daj vediet ako pokracujete
martina0812
Ďakujem, každý palec sa zíde, včera mi mama poslala lokše a ja som sa už videla, ako ich posypané grankom pchám do seba... odolala som, vrátila som jej ich. Pochopila, neurazila sa! :-D
micanela
netusim ako sa stravovat male dieta - ale u nas zabralo odlozit zo stola vsetky cukriky, keksiky a podobne a vecer /zly zvyk jedenia pri telke/ dat tanier s nakrajanou zeleninou... mrkvicka, kalerab, velka uhorka, cokolvek co mate radi a ono sa to zjedlo, takze nebolo treba ani velku veceru a bruska boli plne
babidka
Nuz , drzim ti palce ...hlavne ked pride kriza :-)
abdul
Každý si predstavuje zdravú stravu inak. A to je dobre. Treba vydržať, ale pre mňa by to fakt nebolo.
denyany
Perfektné! Tiež som pred časom zaviedla isté poriadky- žiadne sladkosti do zásoby, sladíme medom, na večeru len šalát alebo syrový tanier. Aj keď sa občas utrhnem a doprajeme si nejakú kalorickú bombu, ako torta Pavlova minulú nedeľu, je to poznať na postavách oboch dcér. Tak vám držím palce, nech sa vám darí.;-)
tatranocka
Martina0812 keby sa ti podarilo aj časovo usporiadať príjem stravy,mala by si ešte lepšie výsledky (pravidelne 5-6 denne malé dávky),bez bieleho pečiva + pitný režim a pohyb.
tatty
Držím palce, ideš na to dobre. Ja som si dala vypracovať redukčný jedálniček odborníkom a musím potvrdiť to, čo hovorí tatranocka, pravidelnosť je fakt to najpodstatnejšie. Čo sa týka samotného jedla, tak po prečítaní jedálnička som sa zhrozila, zdalo sa mi toho veľa. S malým dieťaťom neviem poradiť, tam by som to možno riešila aj s lekárom. Chcela som ti napísať čo jedávam, ale myslím, že nič nové pod slnkom, to vieš aj sama - celozrnné pečivo a cestoviny(pečivo si pečiem sama), naturálna ryža, chudé mäso dusené, so zeleninou, vo vlastnej štave, nízkotučné jogurty, acidko, kefírové mlieko, ku všetkému zelenina. Čo som predtým nejedávala je kuskus a pohánka a chutí mi aj to, dokonca aj manželovi. Dá so to zvládnuť,tiež to nevnímame ako dietu, dá sa dobre najesť aj s rozumom. Ak treba sladiť, tak chutí nám javorový sirup. Držte sa obe :-)
katka78
Držím palce @martina0812 , stravovanie nemá byť o diétach, ale správnych stravovacích návykoch. Je super, že ich dcérku učíš v tomto veku. Jednoduchšie je vštepovať ich odmalička, ako meniť zlé stravovacie návyky v dospelosti.
Ak si teda chceš rozšíriť repertoár zdravších jedál, skús pozrieť repcepty @Martinis , @elixir , veľmi inšpiratívna je aj @Zirafninka1 , alebo @klaura (www.klaura-dnes.blogspot.sk), samozrejme aj iní, toto mi len v rýchlosti napadlo. Na zdravie! :-)
zolik
drzim Vam obom palce. robis to vyborne. a aj s dcerou. moj syn mal ako 3-rocny 30kg. sice bol o poznanie vyssi ako jeho rovesnici, ale aj tak ho bolo dost. nasadila som mu "dietu", obmedzila porcie na 1/2 a rozdelila ich na 5 jedal v dni. posledne o 17 hod. a uz nic. on bol zurivy a ja dokusana. trvalo to viac ako rok kym sa zrovnal. nasledne ako 4-rocneho som ho prihlasila na judo a dnes skoro po 20 rokoch je z neho uspesny sportovec na reprezentacnej urovni. vtedy som aj mala vycitky svedomia, ze tyram vlastne decko hladom, dnes som rada, ze som tu odvahu mala. vydrz a odvahu prajem aj Vam dvom dievcata.
martina0812
Dievčatá a chlapci, veľmi pekne ďakujem za podporu, ani neviete, ako to dobre padne. To, že dcérka váži toľko, je totiž moja vina a je na mne, aby som to naprávala. To boli aj niekoľkokrát do týždňa hranolky a rybie prsty, veľké porcie, často dupľa, maškrty každý deň a nie len jedna a čo je najhoršie, malá obľubovala chlieb ku všetkému a tak ho mala ráno, na desiatu, na olovrant, aj na večeru - a aby toho nebolo málo, na obed často tiež nejaké múčne jedlo... čiže pribrala mojou vinou. Malý podiel má aj babka - vypekala, vyvárala a ešte sa mi aj pochválila, že malej chutilo tak, že zjedla dvakrát rezeň a ešte aj tri parené buchty! A manžel tiež málokedy prišiel domov z práce bez maškrty pre malú...a mne to tiež vyhovovalo, lebo chlieb s hocičím bol urobený rýchlo a nenarobilo to v kuchyni žiadny bordel... až keď som malej kupovala jarnú vetrovku a zistila som, že cez bruško zapne jedine veľkosť 150!!! až potom som sa zbadala. Tak dúfam, že sa napravím a že moja dcéruška bude pekná a zdravá. Ešte som ju nevážila, ale už teraz vidím, že to bruško nám akosi spľaslo za tie dva týždne! :-D Odporúčané receptíky si veru idem pozrieť hneď, začína víkend, musím voľačo jedlého vykúzliť...
scharlott
Skúste si pozrieť knihu od Antónie Mačingovej: Najedzte sa do štíhlosti, mne kombinácia jedál vyhovovala a aj som schudla, možno aj vy si tam nájdete recepty, ktoré môžte využiť. Zdravá výživa to je vlastne životný štýl, hlavne zelenina, čo môj manžel okomentoval, že nie je zajac. Ale niekedy stačí vyradiť biely cukor, bielu múku, nepiť tie sladké malinovky a pod. Viac pohybu a výsledok sa dostaví hlavne u detí.
2010
Pozrel som tej Macingovej jedalnicek ???
 www.macingovadieta.eu/28-denni-kura.php...

to mi pripomina ten vtip, pan prisiel k lekarovi: pijete? nepijem, fajcite? nefajcim, mate sex? nemam... tak preboha naco zijete.
S tou zdravou stravou je to diskutabilne, ono su to skor nezdrave porcie nie nezdrava strava.Prajem vas vela uspechov ale bez pohybu to nejde - vlastna skusenost.
aleana
Martinka este trochu inspiracie-www.receptynahubnuti.cz, aj ja mam vo svojich receptoch nejake zdrave mnamky. Nech sa dari :-)
mariamka
Ked som pozrela odkedy si na vareche a takto zdevastovat vlastnu kuchynu... co uz stava sa.. svetly priklad ako sa to nema a vzapeti ma.. drzim vam palce, navodov je habadura, len to chce cvik, sebadisciplinu, a nieze pohyb, aj ked "moze byt", ale prva je strava /ci ne-strava? ☺drzte sa, dcerka to iste casom oceni
micanela
odporucam aj knihu Hned to bude od Bukovskeho a Liptaka - zdrave a naozaj rychlo uvarene recepty /pozri si www.akv.sk/
brambora
Ako sa dá sójový rez rozdeliť na 7kusov? :-D veď to je na dva hryzy. ;-) ale držím palce. sama viem, že občas je to utrpenie, ale výsledok stojí za to. Mne sa podarilo zhodiť 20kg, len ja som opačná postava. Chudý pás, ale široké boky, stehna a zadok. :-( neviem čo je lepšie :-D
martina0812
@brambora - je to tak na pol zuba, ale očividne jej to stačí! :-D :-D Je jej to milšie, než byť celý týždeň bez sladkosti a potom zošrotovať celý rez naraz a mať naň takú chuť, že si ho ani nevychutná, len ho zlopne. :-D
Tak som ju vážila a za dva týždne zhodila 3/4 kila. Myslím, že na takú malú potvorku je to celkom primerané, nie? :-D Čo ma prekvapilo, tak úbytok nie je síce horibilný, ale bruško sa jej očividne sploštilo - mám obrovskú radosť a ona ešte väčšiu!
olinka12
Fandím a trošku v dobrom aj závidím s váhou bojujem už 65 rokov.Teraz som pozerala na stránke KETO DIET akože tie prášky čo predávajú pravdu povediac sa mi nepáčia, ale majú tam aj jedálniček a veľmi sa mi páčia polievky a samozrejme aj ostatné recepty pozrite sa na to možno vás niečo oslový.
monalisa2015
V prvom rade gratulujem k prvému kroku a to je rozhodnutie zdravo sa stravovať. Keby každý takto zodpovedne pristupoval k svojmu zdraviu, nebolo by toľko chorých u lekároch. To, že sa bojuje s nadváhou je jedna vec, no čo nás zabíja vo vnútri je oveľa nebezpečnejšie - vysoký vnútrobrušný tuk, ktorý postupom času spôsobuje rôzne ochorenia, alergie... Zmena stravy je super, no v prvom rade odporúčam vyčistiť organizmus, aby sa výživa mohla lepšie vstrebať. A k tomu je potrebný dostatočný pitný režim, aj to nie je jedno kedy, koľko a čo pijeme. Venujem sa zdravej výžive, tak viem o čom hovorím. A žiadne diéty!! Telo tým trpí a dostaví sa jo-jo efekt. Každopádne odporúčam telo vyživovať, dennodenne, čím sa vytvorí rovnováha a časom sa upravia zdravotné problémy. Držím palčeky a rada poradím bližšie. :)
francuzska1
ups, oddel si tie posledne menovane... sa nedala medzeru..
drzim palce, ste na dobrej ceste;-)



 



TOPlist