jozka2 - bez fotkyjozka2, 24. septembra 2014

Diskusia k článku

denyany
Ty si si to teda ,,užila". Hlavné však je, že už sa dávaš do poriadku a vieš, čo ti vlastne je. Poznám vééľa takýchto a podobných prípadov. Aj na vlastnej koži som zažila čosi podobné, ale katastrofálna diagnóza nebola správna a po piatich rokoch liečby glaukómu mi na inom pracovisku, iní lekári s údivom po vyhodnotení opakovaných vyšetrení povedali, že glaukóm nemám. Som rada, ale päť rokov som žila v tom, že ho mám... Neprajem nikomu nič podobné. A tebe a aj všetkým želám veľa, veľa zdravia!
ajuscha
ahoj jožka, mám podobnú skúsenosť - po dvanástich rokoch dlhodobých pn, ôsmych hospitalizácií, niekoľkých operácií som si sama po prečítaní článku o celiakii stanovila diagnózu. po ďalších dvoch rokoch sa mi podarilo uprosiť jednu pani doktorku, ktorá mi spravila testy a diagnóza bola na svete.
jozka2
Dakujem ti ajusik,verim akym peklom si presla,kto to nezazil nema potuchy co to s clovekom urobi.Nechcem strasit,bolo to ako zacarovany kruh z ktoreho niet unik a tahalo sa to nie 2 roky cele desat rocia,prosim vsetkych lekarov ak niektori precita moj clanok,poslite pacienta na test-LEPOK-
evanaaa
Stane sa, že lekár pochybí, ale ak si nie je istý, môže konzultovať s inými, s kolegami, ap. A mal by vyskúšať pokiaľ možno všetky dostupné prostriedky, vyšetrenia, ap. Ja som chodila niekoľko rokov do št. nemocnice na MMG a USG, a aj keď som mala nález, bolo to akože v poriadku, vyšetrovali ma väčšinou mladé medičky s krátkou praxou, raz si jedna zavolala na pomoc druhú, šepkali si nad obrazovkou pri sono vyšetrení a keď som sa spýtala, či ej to v poriadku, vraj ano. Mala som niečo v prsníku, čo sa časom zväčšovalo a ani to ich neprinútilo zbystriť pozornosť. Keby som sa nepresťahovala z BA, neviem, ako by som dopadla, lebo na novom mieste mi hneď na prvý raz určila doktorka diagnózu a hneď bez meškania ma poslal na operáciu. Ešte sa rozhorčovala, že som už asi tretí podobný prípad kde sa nestanovila správna diagnóza. Takže takto - aj päť lekárov môže znamenať päť diagnóz. A než teda prišli na tú tvoju, @jozka2 , tak si si aj poriadne vytrpela.
violetacamorova
Dobry clanok dost to trvalo kym ti lepok zistili niekedy mam aj ja pocit najmä ked varim halusky ako by som jedla surovu muku a pritom som ich dobre uvarila. Uz som rozmyslala ci na cas nevyradit muku ale neprestudovala som toho tolko.
jozka2
najprv sa daj vysetrit nestoji to nic ani neboli a potom konaj,lebo ak muku vyradis este vsetko neporiesis,lebo muka je v niektorej horcici,kecupe parky,klobasa,salama atd,ked som ten zoznam videla toci sa mi hlava.Pozor na niektore jogurty,makke syry atd.musis mat vysetrenie aby si sa mohla branit.Moj jedal.listok sa zmenil od zakladu.Napr.vaicka rano jedavan s pecenym plan tains,alebo jablkom atd.
slawi
Uzila si si veru dost,
poznam ten problem s lepkom sama mam celiakiu.
Moj lekar na tu celiakiu ani neprisiel az ked dostala ten isty problem moja dcera tak jej alergologicku tato moznost napadla.
No a tak sa to zistilo aj u mna po 15tich rokoch bolesti.
@jozka2 vieme o com hovorime ...
manka1
prajem pekný deň dievčence - klasická medicína lieči - ak lieči - tak len výsledok - ale nie práve príčinu. Je len málo lekárov, ktorí sa aj "cudziemu" pacientovi venujú tak ako si to my pacienti predstavujeme. Aj ja som podobný prípad - podľa lekárov som zdravá - ale prečo sa mi robievali zápaly spojiviek - to nikto nezisťoval, len to skonštatovali - a to bolo v RBK, vo vojenskej- tam vtedy - cca 7 rokov dozadu bolo jedno z špičkových oddelení- očné.Áno - celiakia, alebo alergia sa zisťuje nie jednoducho - teda hlavne alergia - ale dá sa to. U mňa ako pacienta neobstojí, ak mi človek pracujúci v zdravotníctve povie - vieš tie vyšetrenia veľa stoja...!!!???
Momentálne po vynechaní lepku - nemávam skoro žiadne problémy - aj keď napr. ma skôr nádchový vírus chytí do očnej sliznice - lebo tú mám oslabenú nedostatočnou tvorbou sĺz - ale s tým sa dá existovať - ale nie sú tie podľa lekárov chronické zápaly očných spojiviek. Oni síce povedali, že to môže mať mnoho príčin - ale sami ma neposlali na žiadne vyšetrenia - až sama som musela po vyšetreniach pátrať - a k niektorým som sa ani nedostala. Naozaj sa dá o tom veľa písať. Ale držím palce v novom životnom štýle - a s kľudom sa to dá
yana
Jozka a teba kam zavialo? Inac moja dcera mi povedala, ze ak by sa niekedy zrakovinovala aj ona, tak ja budem jej prvy zdroj informacii.
jozka2
@manka1 ,neviem ci je test na celiatiku drahsi ako ostatne lab,vysetrenia,ale mne sa skor zda,ze lekara to jednoducho nenapadne,ma Tolko pacientov,ze napise lieky a dalsi.V tom vidim pricinu>oni tiez nie su stroje aby sa zaoberali vsetkym.Ked ma vysetrit 40 pacientov tak lekar musi byt vycerpany do umoru a to je den za dnom,len si myslim ,ak tam zacne chodit ten isty pacient kazdy tyzden s tym istym problemom malo by to napadnut,ze uz sa nieco deje.Ano da sa zit novym stylom,dokonca si to pochvalujem,lebo nic nemoze byt lepsie ako kusok dobreho chlebika s maslom k dobrej zemiakovej ci fazulovej polievke.Chlieb nahradzam ovocim,zeleninou a chvalim si ake je to dobre.
jozka2
yana,ono ma to zavialo na opacny konec sveta,ale nerozumiem co tym tvoja dcera mysli.Myslis,ze mas Tolko roznych rad z varechy/Ano pisu tu ludia kedeco a hlavne recepty,ktore nam maju pomahat.Prajem prijemny den.
yana
Ale kde. Pred 6 rokmi zostala chorá. Teda dokopy mi nič nebolo a vraj rakovina. Zle mi začalo byť až keď som sa dostala lekárom do rúk. No a potom čítaním a skusanim rôznych postupov som sa zase dala dokopy. Na varechu sme sa s kamoškou dostali pri 21 dnovom poste. Vy ste tu vyvarali a my vodu popijali.
jozka2
Gratulujem ti ,asi ten post zacnem aj ja na tu Herniu,clovek dokaze nemozne ak je k tomu donuteny,hlavne,ze si sa vystrabila z problemov.
altyn
@jozka2 dobrý článok, možno niekomu pomôže, aj ja už patrím medzi "lepkáčov". Teraz sa musím nanovo učiť variť. :-))) Ale naozaj sa cítim lepšie a to je ešte krátka doba čo som múke vyhlásil vojnu... :-)))
jozka2
@altin ,som rada,ze si prispel svojim clankom.Ako vidim na moje potesenie,ze je nas malo.Cakala som ,ze sa ozve viac ludi s podobnym problemom a aj skusenostami ako sa touto cestou uberat.
Nejem muku od Februara,citim sa skoro bez problemov I ked normal to este nie je.Boli sme s manzelom na veceru a on si dal hranolky.Robia ich fantasticke.Su obalovane v muke a potom vyprazane.Tej muky je tam skutocne nebadane mnozstvo.Ja som zjedla mozno 10 hranoliek,podotykam,ze boli dlhe a doslova som zabudla na to,ze ich obaluju v muke ked som na to prisla bolo neskoro a na dalsie 2 dni som sa postarala o program,ozvali sa bolesti zaludka a oslabla som a spala,spala,spala.Takze musi clovek davat sakramentsky pozor co polozi do ust.
Tuto diskusiu ako pisem v uvode som napisala po dlhej uvahe ci to tu dat,lenze mna to skoro stalo zivot z neznalosti co mi je a tak som to napisala ako vystrahu pre inych.
altyn
@jozka2 pár dní som mal chuť na špekačik, ale viem že sú plné múky, tak som som sa zmieril s tým že nebude. No dnes som objavil také, ktoré su aj pre nás. Požiadal som redakciu o priloženie obrázkov. Neveril som že budú dobré, ale boli! Dokonca lepšie ako obyčajné! Po otvorení tam síce bola taká tá voda, ale boli dobré. Dva som zjedol, dva som dal do potr. fólie a do mrazáku. Tak možno to niekomu pomôže a ukojí vďaka nim svoje chúťky tak ako ja. :-)))
altyn
Ospravedlňujem sa za (ne)kvalitu fotiek, no fotil som až potom, keď som si overil či sú dobré, nenapadlo ma skôr, preto je to také pokrkvané... :-)))





jozka2
Muku maju aj vsetky makke klobasy a salamy,niektore aj susene.Ja kupujem Knockwurst a je na nich napisane gluten free,no MSG a mozu ich jest aj deti pod 5 rokov.Vdaka,ze si to tu dal.Ja som kupila jogurt,kym som na to prisla,ze je su tam obilne chlopne jeden som zjedla.Kde kolvek pridem a nevidim zlozenie hned sa pytam z coho to je,ja viem,clovek sa nubrani vsetkemu,ale musi sa sledovat.Vdaka ti,ze si to tu pridal.
jozka2
Nezalezi na fotkach,ale na tom,ze si to tu dal.Kiez by takychto prispevkov bolo viacej,aby sme vedeli comu vsetkemu sa treba vyhnut.
altyn
@jozka2 ak sa lepsie pozries na 3.obr.vidno zaciatok vety:vyrobok je vhodny pre bezlep... A zbytok nejak orezalo. Ale noeje tam muka ale kukuricny skrob. Skoda ze nedaju na kazdy taky vyrobok ten symbol sktnuteho klasu; nemuseli by sme chodit s lupou. Lebo ver ci nie; uz ju nosim aj ja. Pre istotu lebo aj ja so dobrym zrakom mam niekedy problem precitat to. Ale overil som si v praxi ze je to O.K. lebo po zjedwni sa mi nezacalo driemat a nebol ma zaludok. :-)))
altyn
Sorry pisem z mobilu a mam velke prsty tak preto tie preklepy:-)))
jozka2
vdaka redakcia,ze ste to upravili.@Altin je to tam uz krasne vidno.Posielam ti TS
jozka2
2010,veeelmi pekne ti dakujem,urcite sa po tom poobzeram a aj objednam.Nevies si predstavit ako mi lepok otocil zivot na ruby.myslela som,ze umieram,pomaly a isto.Prave mi manzel prisiel povedat,ze nesmiem uz pouzivat pri vareni Soy Sauce,to su prkotinky a vyznacene nie je alebo tak ako pise @altyn treba chodit s lupou a citat.Este raz vdaka.
jozka2
Poobzeram sa ci tu knihu nemozem kupit niekde v hnihe, ak nie, tak ju hned objednam.2010,nevies si predstavit co by som dala za dobry kus chlebika s maslom,prave sme sli s manzelom v aute a tak som snivala -chlebiiik-clovek si to uvedomi az ked nemoze to mat.
altyn
@jozka2 napisem hned ako sa dostanem k PC na MT sa zle pise zatial ahoj.



 



TOPlist