Kyslá kapusta a prečo som sa nevydala.

bubaya - fotkabubaya, 8. novembra 2015
Kedysi dávno, je to už dobrých 30 rokov, sme nakladali kapustu do súdka. Jednak nás bolo viac, ako teraz, druhak nebola Varecha, a treťak som nemala recept od @remculy.
Kapusta teda bola naložená, odpočívala v rohu pri kuchynskej linke na podnose, občas si bublavo povzdychla a vypustila oblak kapustového puchu. Ja som ten puch nevnímala, však nos si zvykne raz-dva, nie?
Niekto zazvonil, za dverami - Julo s Evkou. To sme boli mladí, partia ľudí, čo sa stretávala na pivku pri debatách o nesmrteľnosti chrústa, na opekačke, na pláži...
Pozvala som návštevu ďalej, dáte si kávu - dáme, tak som uvarila kávu. Ale po káve sa Julko začal zbierať, že musí urgentne preč, zabudol niečo vybaviť. Vypadol ako cukrár z kina, my baby sme zostali samé.
Pár mesiacov potom sa ten Julko nejako prestal objavovať, vraj má nejaké povinnosti.... a potom sa partia rozpadla, ako to už v takýchto partiách býva.
Raz sme s Evkou spomínali na staré časy, na to, kto ako skončil, kam ho osud zavial. A ja som sa dozvedela zaujímavú vec.:
Keď to kedysi dávno boli s Julom u mňa na návšteve, Julko jej zrazu vraví:
Počúvaj Evi, musíme vypadnúť, mne strašne smrdia nohy. Tak vychlípali kávu a rýchlo odišli. Julko si myslel, že som si to všimla, tak sa hrozne hanbil, a prestal na čas chodiť do partie. Raz, potúžený nejakým vysokooktánovým destilátom sa Evke priznal: Vraj som sa mu strašne páčila, a bol do mňa zamilovaný. Ale keď sa stalo to faux-pas so smradľavými nohami, tak sa hanbil prísť mi na oči, veď ako by som mohla chcieť chodiť s chlapom, ktorému tak smrdia nohy, ja, taká skvelá osoba.
Priznám sa, že aj mne sa Julko vtedy páčil, a ktovie, ako by sme boli dopadli, keby ho nepodrazila tá moja kvasiaca kapusta. Lenže keby leží na cintoríne veda bolo by, a ja sa to nikdy nedozviem.
A preto teraz nakladám kyslú kapustu do pohárov, a keď príde návšteva, hneď vo dverách hlásim: Prosím, to nám neroztrhlo komedianta, to kvasí kapusta. Aby sa mi nestalo ešte raz to isté. Lebo človek nikdy nevie, kedy a kde ho šťastie čaká.

@zareaguj


Diskusia k článku

babidka
No @bubaya , mozno ti kapusta doniesla stastie :-) Ktovie ako by bolo , mozno Julovi naozaj bezne smrdeli nohy a to tak casto , ze si uz ani nebol isty ...
Moj kamarat z detstva bol cele veky zamilovany do spoluziacky . Raz jej uz takmer vyznal lasku , myslel si ze naberie odvahu ked si da poldeci . No ako sa to uz stava , syta vecera v spojeni so slivovicou a pivom + nervozita z ocakavania vyvolali taku burlivu reakciu zaludka , ze si v rozhodujucej chvili odgrgol .Zahanbil sa a doslova zutekal :-) To bolo asi jeho stastie , dievca sa casom vydalo a posuskavalo sa , ze svojho muza udajne bila :-)
bubaya
@babidka , vidíš, to ma nenapadlo. Keď si myslel, že to sú jeho nohy, tak mu asi bežne smrdievali. :-))))))
denyany
Dobré... Asi to tak malo byť a ten pán pravý je ešte na ceste... Teta(ináč známa svojou čistotnosťou a poriadkumilovnosťou) raz robila pre syna jeho obľúbenú drožďovú nátierku. Vieme, ako opražené droždie vonia- no niekomu vonia, niekomu, s prepáčením, smrdí... Vtom prišiel za jej synom kamarát. Tváril sa čudne(kamarát) a potom pošepol bratrancovi, že sa mu na chodbe nechcelo veriť, že ten smrad ide od nich.
evanaaa
No teda....a práve tie smradľavé jedlá a potraviny sú najlepšie ( nemám ale na mysli tie skazené) :)
bubaya
evanaaa, také syrečky, dobre odležané pri izbovej teplote. To by už mohlo byť klasifikované ako biologická zbraň. Napríklad - odplašovač nevítaných návštev, ktoré kúpia na pumpe kyticu za 5 euro a zjedia za 30.
cesminaz
Velmi pekne napisane :-) Mne to take smiesne ani nepripada,to bol asi osud :-)
hubata
Krásny príbeh, zvlášť tá časť o smradľavých nohách ma pobavila. No a ja mám podobný problém: na chalupe kúrim drevom v krbe, neviem čo ma to na staré kolená napadlo ....... veď neviem zakúriť bez toho aby mi krb nedymil ako lokomotíva. Učím sa kde sa len dá, využívam každú príležitosť naučiť sa to. Preto povinne chodím na školenie do jednej krčmy kde majú presne ten istý krb ako ja a vždy sa predbehnem priložiť. Zatiaľ som sa naučila akurát tak piť pivo, ale obetavo sa školím ďalej. Aby mi už vnúčence nepovedali: "babka ty strašne smrdíš....!".
bubaya
@hubata , asi máš studený komín, teda nie ty, ale ten krb. Skús ho pred zakúrením zohriať. Zober jedny-dvoje noviny, alebo väčši kus papiera, zlož voľne po dĺžke, zapáľ a drž čo najbližšie k vývodu komína, aby sa vnútro zahrialo. Potom normálne zakúr. Nám dymilo všetko na chalupe, keď sme prišli v zime, a toto pomohlo, alebo potom PEPO, pevný podpaľač. Tiež sme smrdeli kolibinou, ako bačove ženy. Horšie keď sa kúri uhlím, to smrdí peklom.
bubaya
@cesminaz , asi. Ja si už dávno hovorím, keď mi niečo nevyjde, keď sa niekam nedostanem, alebo niečo nemajú, predajú mi pred nosom.... - asi to nebolo pre mňa určené, osud to nechcel.
janger
@bubaya , dufam, ze v tomto pripade je to tak, ze vsetko zle je na volaco dobre...Mozno by si cely zivot musela nuchat smradlave nohy :-)))....Ale iste sa, chudacisko, vtedy strasne trapne citil...
maska10
Ja mam v dome sporak na pevne palivo a ked mi naprsi do komina citit decht ked pride navsteva tak ich upozornim ze mi smrdi komin vtipkari sa vzdy ozvu ci ho nepotrebujem precistit(zeby mi to pomohlo?)
relaxx1
milý veselý príbeh...ale trochu aj smutný. presne ako život.



 



TOPlist