Krasny pozdrav pre Varechacov z Krety Agia Galini zo zalivu kludu.

jarbra - bez fotkyjarbra, 28. októbra 2014
AGIA GALINI.

Vybrali sme si toto miesto pre idealny relax. V preklade znamena ,, zaliv kludu ,, alebo ,, zaliv mieru ,, . Z holandskeho letiska Schiphol z Amsterdamu nam let na Kretu (letisko Heraklion ) trval priblizne 3 hodiny a 10 minut. Cestou sme prekrocili casov pasmo a posunuli si hodinky o jednu hodinu dopredu. Z letiska sme sa do hotelu doviezli autom, ktore sme si rezervovali mesiac vopred. Vyhoda auta je v tom, ze sa odveziete na miesta, ktore Vas oslovili.

Agia Galin lezi v malom zalive. Z vychodnej a zapadnej strany ho obklopuju skalnate kopce s vyskou priblizne 200m. Smerom do vnutrozemia sa nachadza najvyssie pohorie Krety. S najvyssim vecholom Psiloritis (2456m.)

Mesto vzniklo v obdobi Byzantskej rise, kedy sa jej cisar plavil okolo
a jeho lod zasiahla velka burka. Bol nuteny zakotvit v tomto zalive. Vysiel na breh a modlil sa k Svatej matke, aby sa more ukludnilo. Vtedy slubil, ze ked sa more utisi da na tomto mieste postavit kostol. Ako zazrakom more sa upokojilo a cisar, slub dodrzal. Kostol tu stale stoji na miestnom cintorine.

Vraj aj Odyseus na ceste z Troje do rodnej Ithaky uviazol pri tunajsej riecke Plati. V zalive sa nachadza rimskej lode, na ktorej nasli bronzove mince, sosky apod. Tie su ulozene teraz v muzeu v Rethymno.

My sme sa ubytovali v hoteli Areti, ktory lezi 450m od piesocnatej plaze. Stredisko sa nachadza na juznom pobrezi Krety v severnej casti zalivu Messara a je nadherny vyhlad na Agia Galini.

Agia Galini je relaxacne a kludne miesto. Su tu romanticke zalivy, plazove bary, strediska vodnych sportov apod. Po celom stredisku su rozmiestnene male obchodiky a taverny, ktore ponukaju pokoj, tiche posedenie a bohaty program do neskorych nocnych hodin.

V jednej ulicke, pred restauraciou, ma oslovil nadherny tuniak, ktory si iba tak odpocival v bielej snehovej perinke. Okrem neho tu boli aj dalsie morske speciality ( hlavne pre mojho manzela ), ako chobotnica, krab apod.

Na zaver. Kreta je skutocne tiche miesto na super relax. Pocasie momentalne mame krasne. Da sa este kupat alebo lezat na plazi pod bambusovymi alebo palmovymi dazdnikmi. Restauracie ponukaju jedla, ze si ani neviete vybrat. Maju tu vyborne capovane pivecko Mythos.

Nadherny pozdrav z Krety pre Varechacov zasiela jarbra.
@zareaguj


Diskusia k článku

zolik
@jarbra , dakujem za mily pozdrav. Prajem pekny a slnecny pobyt. Aj nam po navrate nieco z tej kretskej kuchyne uvaris?
elysa
krásnu dovolenku prajem:), som sa na chvíľu s tým "Mythosom" vrátila na Rhodos...
aroooo
Ďakujem za sprostredkovanie krásneho miesta, prajem pohodový pobyt
jarbra
Dakujeme Vam za mile slova, pozdravujeme SLOVENSKOOOO ...
denyany
Krásnu dovolenku ti želám a ďakujem za pekné fotky.:-)
hubata
@jarbra , v pohode si užite dovolenku, nezabudnite ochutnávať dobroty a na tie ktoré vám chutili vypýtaj recept. Budeme sa tešiť ak ich nájdeme na www.varecha.sk. Krásnu dovolenku!
jarbra
@hubata Dakujeme pekne, nieco mam, vyskusam, ked sa receptiky podaria tak urcite pridam, dva tyzdne ubehli, este sa chystam si z plazi nazbierat aspon 2kg krasnych drobnych kamienkov :-) Prajem pekny den.



 



TOPlist