Čo vás priviedlo na Varechu?

frezia68 - fotkafrezia68, 12. januára 2017
Priznám sa, že mňa varenie veru nie. Mala som nový laptop a surfovala som po ňom hala-bala, učiac sa základom. A naskakovala mi rôzna reklama a častejšie chladnička, ktorá vyzývala: "Zadaj jedlo, ktoré máš v chladničke ak chceš variť". Asi tak nejako a hnevalo ma to, aká vtieravá. Ale raz som zadala, reku vyskúšam. A tam ma nezaujali recepty, ale zážitky od @Zema. Písal vtipne a zaujímavo a to bol začiatok záujmu. Potom som natrafila na recepty, ktoré ma ani veľmi nezaujali, ale diskusie pod nimi. A tie boli také milé, povzbudzujúce, srdečné... Radili,vylepšovali recepty, pridávali vlastné skúsenosti. Tak som sa zaregistrovala a som tu do dnes. Za redakciu @Sandratamer a @Tomas , nás navigovali a práve vďaka Vareche som začala fotiť, pridávať recepty a naučila ma vylepšovať vedomosti s laptopom. Ak sa chcete podeliť o svoje začiatky, možná sa zabavíme :-). Kto asi bol prvý na Vareche, ako ste začínali, ako ste sa o nej dozvedeli?
@zareaguj


Diskusia k článku

janger
Vidis, @frezia68 , este dobre, ze ta chladnicka bola taka dotierava ;-). Inac by si tu, na Vareche, asi nebola. A tak si obohatila nas ostatnych svojou pritomnostou a svojimi receptami. Najprv bez fotiek, neskor s fotkami. Ja som sem prisla tak, ze som na internete hladala recept na ceresnovu bublaninu. A okrem receptov ma uputali aj mnohi ludia, pekne debaty, take spojivko so Slovenskom.
Moj prvy recept bol tento:

 varecha.pravda.sk/recepty/cake-z-holandska-fotorecept/824...
janger
@frezia68 , dobre, ze si zacala tuto temu, objavia sa takto o.i. aj starsie, "neobjavene" recepty, ktore novsi varechaci nepoznaju...
janger
@2010 (12.1.2017 13:55)

Ani tento som este nemala ulozeny....a kedze sa k nemu uz neda pridat komentar, tak chvalim tuto :-)...
frezia68
@2010 :Tvoj prvý sa mi hneď prihovoril a v najbližšej dobe vyskúšam:-).Pekné fotky...mne to trvalo,kým aké-také :-).
conscientia
...ešteže recepty dokážem do KK ukladať klikom na myšku i ľavou rukou, no na realizáciu si zatiaľ počkám (pravá je nefunkčná). Mňa na Varechu priviedol časopis vkladaný do denníka Pravda v piatky. Tuším prvá vec bola bábovka  varecha.pravda.sk/recepty/vyborna-makucka-jednoducha-babo...


@Janger Pozdravujú Ťa úctivo naše záhradné srnky, ušli sa im jangerky aj z domáceho vianočného stromčeka :) A mne sa zas a znova ušiel  varecha.pravda.sk/recepty/ginger-ale-na-domaci-sposob-zaz...
janger
@Conscientia (12.1.2017 14:13)

Sranda, dnes rano som na ne myslela, reku, musim sa ta spytat, ako sa maju srnky :-)...no tak ich pozdravuj. Su to krasne zvieratka, s nadhernymi ocami.
Robila si "ginger ale"? Mam radost. Ja mam cerstvy zazvor, budem tiez musiet spravit :-).
conscientia
@Janger Srnečky pozdravím a nechám vyfotiť, chodia často k nám na záhradu po jabĺčka, mrkvu či tie jangerky, naši mi hlásili cez víkend mínus 24. Robila som "ginger ale" a ďakovala som nebesiam, že som natoľko akčná, že som si nastrúhala začiatkom zimy zázvor a dala ho do ľadových formičiek zamraziť. Zvládam aj jednou rukou za pomoci zubov a pravej nohy :)
haji
Milá @Frezia68 jsem teeneger na Vareche. Je to rok a 2 dny od mé registrace. Na stránky Varechy jsem od jejího začátku chodila ráda, četla nejen recepty. Fajn atmosféra, lidé, prostě zábava a poučení. Ráda vařím, peču, zajímá mě hodně věcí, formy, spotřebiče, bylinky, prostě pel mel. Nalákala mě tato diskuze:  varecha.pravda.sk/diskusie/vianocne-dvojfarebne-oriesky/7...
Hlavně proto, že takový recept jsem neznala. A začala jsem pátrat. Vypátrala jsem formu na stránkách řezbářů, kteří vyřezávají formy na perník - to mě vždy moc zajímalo. A už byl jen krůček k registraci, abych mohla 3kvetina odpovědět na její hledání formičky a nakonec i receptu.
Ke vkládání vlastních receptů hledám cestu. Nemám fotoaparát a recept na Vareche bez fotografií jako by nebyl. Pevně věřím, že i tuto situaci změním. Mám to otevřené.
frezia68
@Haji :Viem,že si nová,lebo pred 5-6 rokmi som Ťa tu nevidela :-) a verím,že raz aj fotky budú :-).Ja som začala fotiť laptopom,má kameru.Trocha obtiažné a tak aj fotky vyzerajú,ale už mám foťák. Mňa naozaj zaujíma začiatok Varechy,ako to bolo organizované,veď niekto musel byť prvý? A ďakujem za komentár.
1x haji
katka78
Mňa na varechu pôvodne priviedli recepty, ale "zdržala" som sa pre príjemnú atmosféru, ktorá tu od začiatku bola. Dlho som sa ani nezaregistrovala, nemala som ambíciu pridávať recepty, skôr sa len inšpirovať u iných. Registrovala som sa až neskôr, môj prvý recept bol tekvicový koláčik  varecha.pravda.sk/recepty/tekvicovy-kolacik-s-azuki-fotor...
no hlavne som už po registrácii mohla začať pridávať komentáre - v mojom prípade hlavne reakcie na vyskúšané recepty. Chcela som sa poďakovať autorovi za recept, dať mu vedieť, že ho nepridal nadarmo, veď o to predsa ide, aby recept poslúžil. A mne za tie roky veru poslúžili mnohé, pri rôznych príležitostiach, pre rôzne typy stravníkov. Ak dobre rátam, len tu z varechy som vyskúšala okolo 450 receptov a ešte nekončím, veď mám plnú KK úžasných inšpirácií, už len aby som mala možnosť/príležitosť ich vyskúšať :-)
Kto pridal prvý recept si veru nepamätám, to by vedel @tomas , alebo @redakcia zistiť, ale nečudovala by som sa, keby to bol napríklad @jarco. Škoda, že "Recepty" ukazujú len 2000 stránok, tam sa tie najstaršie už nezobrazujú, tam by sme si prvotiny vedeli pozrieť aj my :-)
frezia68
@ Katka 78: Obdivujem Ťa,450 vyskúšaných receptov? Máš evidenciu a každý vyskúšaný recept poďakuješ komentárom.Ty si veľmi vďačná Varecháčka . Ale pripomenula si mi @ Jarca ,tak som pozrela jeho profil a tam veru píše,že bol zakladateľom Varechy spolu so @ Sandratamer a @ Tomasom a prvý recept pridal 14.8.2009.Možná,že to bol prvý recept na Vareche? V každom prípade majú záslužnú prácu na existencii Varechy a že existuje do dnes, to už je zásluhou Varecháčov,lebo sa tu zišla partia skvelý ľudí,ktorí udržujú jej úroveň :-).
babidka
Varechu som objavila vdaka reklame v denniku Pravda niekedy zaciatkom oktobra 2009. Mala som par oblubenych stranok o vareni ktore som navstevovala a tak som zasla pozriet aj na tu novu Varechu .Boli to sympatie hned na prvy pohlad :-) Celkova atmosfera ktora bola skor taka ziclivo rodinno-priatelska , priamy kontakt na autora receptu.No a aj @sandratamer a @jarco ktori boli stale v pohotovosti , reagovali ihned a snazili sa aby to na Vareche zilo .Vtedy bolo prihlasenych asi 500-600 uzivatelov - co sami zdalo dost vela ...:-)Aj receptov uz bolo okolo 1500 !
Moja prva diskusia bola
 varecha.pravda.sk/diskusie/bazant/140-forum.html...

A hned na to som uverejnila aj moj vlastny recept na inkriminovaneho bazanta :-)
 varecha.pravda.sk/recepty/stavnaty-bazant/5299-recept.htm...

A zacala som pridavat aj zazitky - ktore boli na moje prekvapenie prijate celkom dobre :-)
 varecha.pravda.sk/zazitky/ako-som-sa-zadarmo-v-luxusnej-r...

Varecha ma doslova "nakopla" aby som sa naucila niektore veci - ako nafotit jedlo ,upravit fotku , napisat recept , pridat fotky ....ucili sme sa vsetci za pochodu , redakcia nam neustale radila a pomahala .Hlavne pre nas starsich to bolo neocenitelne a velmi zabavne :-)
Svoju kucharsku knihu na Vareche milujem , mam v nej prevela receptov a vyskusala som ich naozaj doslova stovky .Mnohe sa stali u nas mimoriadne oblubenymi a su stale v "obehu" .Tu som spoznala mnohych mojich virtualnych priatelov s ktorych sa ich par stalo aj priatelmi ozajstnymi a dufajme ze nadlho aj trvalymi. Ako moja kamaratka Editka:-)
frezia68
@Babidka :Vďaka Tvojmu komentáru sa tu smejem sama za počítačom.Lebo,kým mi kysne bezlepkový chlieb,nakúkam tu a čítam Tvoj zábavný zážitok z cesty :-).Ďakujem za pekný príspevok,ale vypínam PC,povinnosti volajú :-).
redakcia
@Frezia68 , dakujeme velmi pekne za tuto milu diskusiu.

Mozno by vas zaujimalo zopar historickych faktov, ktore sa udiali pri zrode Varechy:
Prvym zaregistrovanym pouzivatelom (ak nepocitame skusobne registracie z radov redakcie) je @Triko :
 varecha.pravda.sk/profil/triko/...

Dalsim @Karci :
 varecha.pravda.sk/profil/karci/...

a dalej @Pamacka :
 varecha.pravda.sk/profil/pamacka/...


Redakcia pred oficialnym spustenim stranky (1. 10. 2009) zverejnila zhruba 1500 receptov a dalsie dni potom kazdy den zverejnovala dalsie.
Celkom prvym zverejnenym receptom je redakcny recept na Rybaciu polievku so zeleninou:
 varecha.pravda.sk/recepty/rybacia-polievka-so-zeleninou/2...

Prvym receptom od uzivatela je recept na Cesnakový osúch:
 varecha.pravda.sk/recepty/cesnakovy-osuch/1612-recept.htm...

A prvym receptom s fotografiou je recept na Šafránové rizoto:
 varecha.pravda.sk/recepty/safranove-rizoto/1634-recept.ht...


Prvá zverejnená diskusia bola od @Tomas na temu: Mala by rodina jesť spolu za jedným stolom?
 varecha.pravda.sk/diskusie/mala-by-rodina-jest-spolu-za-j...


A prvy zazitok bol od @Sandra - Moje prvé žabie stehienka:
 varecha.pravda.sk/zazitky/moje-prve-zabie-stehienka/3-cla...


Ako uplne prvy clanok bol zverejneny tento od nasho nestarnuceho Fedora Malika:
 varecha.pravda.sk/magazin/v-chrame-gastronomie/10037-clan...


A prvy obrazok nahraty do nasho redakcneho systemu bol tento rozmarin, ktory niekolko rokov sprevadzal na hlavnej stranke logo Varecha.sk:


janger
@Redakcia (17.1.2017 22:14)

Tiez som si precitala, fajn, ze ste to pridali :-). Ktovie, ci ti prvi navstevnici este stale Varechu navstevuju...
frezia68
@Redakcia :Ďakujem za informácie.Takže prvých 1500 receptov pridala redakcia. A @Pamacku si pamätám :-) ,tých prvých dvoch nie,ale možná tu nakúkajú občas. Projekt sa ujal a ja už len držím palce celej redakcii,aby nás aj ďalej kočírovali k spokojnosti všetkých :-).
egreska
moj prvy recept bol kysnuty kvet a mal obrovsky uspech :-)
 varecha.pravda.sk/recepty/kysnuty-kvet-fotorecept/3816-re...

Vtedy som bola doma na materskej a mala som kopec casu sa venovat vypekaniu a vareniu takze Varecha bola moja studnica inspiracii..a ešte musim povedat ,že si na Varechu spomeniem každý den,pretože vela veci,ktore používam v kuchyni som vyhrala prave tu..:-)
frezia68
@Egreska : Ty si pridávala výborné recepty a mne sa páčila ( okrem iných ) Pomaly pečená kačka a tú som robila podľa Teba,chutila každému :-).Vidím,že aj ak už nepridávame recepty,či komentáre,ešte ju navštevujeme :-).
jerica
@Frezia68 (12.1.2017 11:01)

Milé spomínanie, nuž čas letí, pribúdali takí čo sa len zaregistrovali, ale bolo nás aj veľmi veľa prispievateľov s receptami, ja by som to skrátila, tešila som sa po roku ako som objavila stránku o varení, pridám pre pripomenutie link:

 varecha.pravda.sk/diskusie/ako-som-objavila-varechu-/1089...


Kde sú tie časy, ten čas sa nenavráti, dnes je stránok o varení "habadej" ale srdcu najbližšie zo všetkých je varecha.sk :-) .
frezia68
@ Redakcia : Tak som teraz prečítala všetky komentáre a zisťujem,že to je tretia diskusia :-),možná už nezaujímavá.Všetky zážitky a diskusie som nečítala,ale teraz tu máme všetko pohromade.A ak by som bola @ Sandrou,@ Tomasom a @ Jarcom,bola by som hrdá ,že ako zakladatelia boli tak úspešní. Ktovie,či tu ešte nakuknú? A terajšia redakcia tiež musí mať radosť,lebo viesť takú ohromnú komunitu,pozitívne naladenú a čítať toľké vďaky a chvály v tých diskusiách.....pocit z dobrej práce = radosť chodiť do roboty :-))) Tak nech sa ešte dlho darí.
jerica
@Frezia68 (19.1.2017 13:36)

Je dobre si to pripomínať, veď každým rokom sa to mení, prídu čo sa prihlásia a len sem tam komentujú , potom sú tí "patrioti" čo ostali verní prispievatelia.
Dnes je toľko stránok s receptami, že keď si klikneš a napíšeš surovinu, hneď na teba vyskočia z obrazovky recepty z celého sveta, ale, aj tak si myslím, že varecha je zatiaľ jednickou na internete. Hlavne je Slovenská.
To, že je menej pridávaných receptov, je to na (nie som si istá) na redakciu . Predtým boli do súťaži atraktívne ceny , či motivovalo varechačov pridávať jeden recept za druhým, pamätám si, komentár jeden za druhým, niekedy nebolo možné ustriehnuť si recept ktorí sa páčil.
Nuž aj o tom je život, jeden príde a dvaja odídu.
Pre mna varecha ako taká, je výnimočná, inšpirácia jedinečná, recepty ktoré potešia, komunita s komentármi posúvala ako sa čo to dá vylepšiť, ale aj naučiť ovládať prácu s PC.
A na dôvažok, varecha mi dala úžasných priateľov s ktorými sme osobne dodnes v kontakte, za to vareche veľká vďaka, je to úžasné :-)








pivonka
Ja som sa prihlásila ešte do veľmi mladej Varechy v r. 2010 a keďže to bolo pred Veľkou nocou, tak aj môj recept bol na veľkonočného zajačika a to aj s farebnou fotkou.

 varecha.pravda.sk/recepty/velkonocny-zajacik/6234-recept....


Som vďačná za túto diskusiu, sprístupní staré (ale dobré) recepty. Ja som si pred chvíľou pridala recept na Ginger Ale. Už sa mi ale lúhuje ďumbierový likér tiež podľa Varechy

 varecha.pravda.sk/recepty/zazvorovy-liker-fotorecept/4784...


Ten bude na pravidelnú údržbu :-)) Od leta som bola 4x silne prechladutá tak snáď to pomôže.



 



TOPlist