Čo im chutí? II

pivonka - fotkapivonka, 12. júla 2015
Už som v jednom zážitku písala, že moja vnučka Peťka bude cez Rotary klub na ročnom výmennom študijnom pobyte v Japonsku. Prvá rodina, u ktorej bývala, bola rodina Sumi. Prijali ju veľmi vľúdne, boli k nej veľmi ústretoví a srdeční, zvlášť s hosť-mamou si od začiatku padli do oka a mali sa radi. Zhodou okolností aj dcéra tejto japonskej rodiny, Kjoka, je na výmennom študijnom pobyte u nás, na Slovensku, v Trenčíne.

V rámci novovzniknutého rodinného priateľstva rodina mojej dcéry pozvala Kjoku na návštevu a dcéra ju zobrala na výlet do Prahy. Okrem iného boli v Národnom divadle na Carmen. Kjoke sa predstavenie veľmi páčilo a že to nebola iba povestná japonská zdvorilosť sa potvrdilo. Kjoka sa zaujímala, ako zaobstarať lístky na operu, keď tu budú na návšteve jej rodičia (čo je práve v týchto dňoch). Bohužiaľ nijako, sú divadelné prázdniny. A čo je pre nás ťažko pochopiteľné, takú diaľku merali kvôli štyrom dňom pobytu, viac ich zamestnávateľ neuvoľnil.

Druhý výlet bol víkend v Krakove, toho som sa aj ja zúčastnila. Vydaril sa perfektne, počasie vyšlo, videli sme hádam všetko, aj veľkého Leonarda a jeho Dámu s hermelínom. Kjoka bola nadšená, očividne si to užívala.

Keď sme sa v nedeľu podvečer vracali domov, vyvstala otázka večere. Doma nám nemal kto navariť, ale zať Peťo to mal premyslené. V neďalekom Harley reštike ponúkajú tatársky biftek. Vysvetlil Kjoke, čo to obnáša a ona prejavila ochotu vyskúšať. Keď prehltka prvé sústo, slastne privrela oči, položila si na hruď ruku a povedala: "Už môžem umrieť!"

Samozrejme, že sme zisťovali, čo jej na Slovensku najviac chutí. Predpokladali sme, že ryby, veď - Japonka. Omyl, najradšej má mäso. Na počudovanie na prvom mieste nedostižne vedie slanina. Ďalej je to guláš, jablkový koláč, pirohy a puding. Na pitie - radler.

Kjoka je veľmi milé dievča, spontánna, veselá, veľmi som si ju za tú chvíľu obľúbila. Pýtala som sa jej, či sa jej necnie za domovom, či sa už teší domov?

- Nie, ja chcem ostať na Slovensku, ja nechcem domov.
Skoro mi oči vypadli. Takmer po roku jej nie je clivo?
- To sa ti tu tak páči?
- Páči, ale ja nechcem študovať, študovať v sobotu! (V Japonsku je vyučovanie aj v sobotu).

V piatok sa na veľkú radosť moja dcéra stretla v Trenčíne s rodinou Sumi. Aj tam Kjoka prehlásila, že chce ostať na Slovensku a keď vyštuduje a zarobí, vezme rodičov na dva týždne na Slovensko. Na to jeden pán z Rotary klubu povedal, že už bola na Slovensku jedna Japonka, ktorá sa nechcela vrátiť domov. :-))

Som rada, že bude mať na Slovensko dobré spomienky a že sa o ne doma podelí.

@zareaguj


Diskusia k článku

babidka
Ake mile :-) Myslim , ze kazdy z nas obcas "nedoceni" nase vlastne chute a tak je to vsade na svete . Dcera zije v Azii a jej "domorode" priatelky su nadsene z europskych jedal - a nielen z francuzskej ci talianskej kuchyne .Slovenske pirohy ,fazulova polievka, zemiakove lokse, polska klobasa , madarsky gulas , paprikas aj perkelt ,ukrajinske jedla ,viedensky rezen ...vsetko im chuti :-) Tak ako mne chutia rozne cinske pirozky , miniaturne kolaciky z lepkavej ryze s ovocim ,indonezsky rendang ci malajske kari :-) A tak je to spravne - mame poznavat aj ine krajiny , ine zvyklosti a ine chute .Prajem tvojej vnucke a aj jej priatelke vela -prevela podobnych priatelstiev a zazitkov !!!!
radost
príjemné čítanie..
mimochodom-pivonky mám rada..škoda-že tento rok horúce slnko im skrátilo čas kvitnutia..:-)
babav
Pekne opisane zazitky , ktore prinesu vasej vnucke a jej japonskej kamaratke nezabudnutelne spomienky . Ta dievcina urobi Slovensku naspat doma
lepsiu reklamu ako reklamna agencia :-).V akom jazyku sa slecny dorozumievaju?
denyany
Aj mňa občas prekvapili chute cudzincov, keď si bryndzu dávali ku všetkému-takmer;-)a brali si aj domov alebo keď sa rozplývali nad domácimi jaternicami a guláš si nabrali ešte dvakrát. Potešilo. Aj ja rada v cudzine ochutnám národné jedla a najradšej doma pripravené. Veď aj láska k cestovaniu a inému národu môže viesť cez žalúdok.
pivonka
Ďakujem všetkým za milé komentáre a za nahliadnutie aj tým, ktorí nekomentovali.
@babidka , verím, že máš podobné skúsenosti. Keď je raz niečo dobré, tak to chutí. Ďakujem za pekné záverečné želanie dievčatám.
@radost , Aj ja ich mám veľmi rada, preto mám taký avatar. Tento rok ich spálilo slnko, iné roky zmoknú a ťažké hlávky ovisnú až na zem. Ťažký majú údel a krátku dobu kvitnutia. Tento rok mi nevykvitli tulipány, akosi vyhnili, ale mám krajšie gladioly, ako vlani.
@babav , presne tak, šíria dobré meno Slovenska. Niet nad osobné kontakty. Keď boli moji mladí ešte študenti, tak bol v Žiline na podobnom pobyte Japonec Kazo. Snažili sa mu spríjemniť pobyt rôznymi výletmi a zážitkami. Keď ho pozvali na guláš, tak veľmi jemne dal najavo, že mu nechutí. ale tresku a rožky si dával v bufete snáď každý deň. Keď sa lúčili, mysleli si, že naveky. Minulý týždeň bol môj zať v Tokiu a tak sa s ním stretol. Priviedol aj manželku a dvojročnú dcérku. Bolo to veľmi milé.
pivonka
@babav , ešte som zabudla: Ten študijný pobyt trvá 11 mesiacov, dievčatá chodia do školy. Moja vnučka sa učí japonsky a už jej to pekne ide. V bežných kontaktoch nemá problém a zdvorilí Japonci jej ďakujú za to, ako hovorí po japonsky. Študenti, ktorí sú u nás, sa učia po slovensky. Sťažujú sa, aká je slovenčina ťažká. Niektorým to po čase celkom ide, niektorí radšej nasadia angličtinu.
@denyany , veru, cez žalúdok. A veru jaterničky Kjoka u nás jedla pri príchode a veľmi jej chutili.
methi
Pekny zazitok, Kjoka je podarena podla opisu :) Moj muz, ked bol na Slovensku (jeden jediny raz, prenho je jeho krajina naj), tak mu najviac chutili cesnakove zemle. Jedol ich k vsetkemu. U nas je tiez skola aj v sobotu a moje deti tiez hovoria, ze chcu ist zit k babicke na Slovensko, aby nemuseli v sobotu chodit do skoly :)
pivonka
@methi , Kjoka je ešte mladučká, ale na Slovensku zistila, že život nie je len 14-hodinový pracovný deň a 7-dňový pracovný týždeň. Aj preto je dobré zažiť inú kultúru.
smejkad
nie len mile, ale aj poucne
dobre padne precitat aj zazitok, aj prispevky k nemu
pekny den vsetkym :-)
hubata
Krásny zážitok, ktorý ma hreje pri srdci že si až z ďalekého Japonska obľúbili našu zem a milých ľudí ktorí sa jej venovali. Veľmi pekné.
pivonka
@smejkad , @hubata , ďakujem za milé komentáre. Vnučka sa už vrátila. Na záver pobytu ju jej pozorná a skvelá učiteľka Takeuči zaviedla do salónu, kde z nej spravili gejšu a odfotili. Má úžasnú pamiatku. Pri lúčení si aj poplakala, na letisko ju, okrem manželov Takeuči, vyprevádzali všetky rodiny, u ktorých bývala. Teraz je už zasa rada, že je doma, ale často jej bude smutno za ľuďmi, ktorých poznala. Predsa len, jedna spolužiačka pôjde na výmenný pobyt do Maďarska, snáď sa stretnú.



 



TOPlist