Čo dom dal

martina0812 - fotkamartina0812, 19. januára 2015
Dosť často varím veci typu "čo dom dal".
Nakoľko je moja dcéra preberačný a nevďačný jedák, stále skúšam, čo by jej asi tak mohlo chutiť. Tak som si včera zasa zaexperimentovala.

Postavila som sa pred špajzu, ruky v bok a nahodila svoj druhý najlepší hlboko zamyslený výraz. Kukám, kukám...kolienka. Fajn, tie ľúbi. Dala som teda milé kolienka vyvariť a už len popremýšľať, čo k nim.

Špajza si asi povedala, že na jeden deň spolupracovala až dosť a odmietla mi poskynúť novú inšpiráciu. Tak reku, hádam mraznička bude v lepšej nálade...
Bola. Vydolovala som z nej dve kuracie stehná, iba paličky, tie mi zostali pri porcovaní kurčaťa a vždy čakám, kedy ich bude aspoň 8, aby sa mi to oplatilo piecť.

Ale teraz sme zhodou okolností doma samé, ja váru veľmi nemusím, ja sa živím sladkosťami a slanosťami, takže pre princeznú budú stačiť aj dve paličky.

Hodila som milé paličky na olej, že nech sa trochu osmažia a posypala ich čiernym korením a vegetou. Ale zasa, špekulujem, nebude to príliš suché? Možno by sa mohla spraviť nejaká omáčka, hoci pečené kura s omáčkou som v živote nerobila.

Tentoraz štrajkovala mraznička, tak som sa vrátila k špajze, či sa neprestala zdúvať a nezačne spolupracovať. Kupodivu, začala. Objavila som tam načaté korenie na fašírky, načaté korenie na ryby, načaté korenie na divinu, načaté gulášové, grilovacie a ktovie aké ešte koreniny. Hm.

Všetky tie pootvárané sáčky som proste vyklopila do kuraťa na oleji a zaliala vodou. Chladnička poskytla mrkvu, mraznička hrášok... zahustila som to celé múkou a omáčka bola na svete.

Malej som s malou dušičkou naložila na tanier, pretože ten malý terorista síce pochváli, pomasíruje ego, ale málokedy zje. Väčšinou " nie je hladná" a o päť minút ju počujem cupotať dolu schodmi k babke na langoš, buchty, alebo čo prípadne varila ona.

Tentoraz ma prekvapila. Zjedla všetko do poslednej omrvinky a zahlásila: mami, toto bolo výborné! Také mi uvaríš aj zajtra, dobre?

A ja som s hrôzou pochopila, že varenie typu "čo dom dal" má jednu obrovskú nevýhodu - ak použijete zvyšky kadečoho, tak nemáte šancu váš výtvor presne zopakovať. Ja už totiž vôbec netuším, aké koreniny tam išli a koľko toho bolo... proste, už to neochutím tak, ako to bolo ochutené teraz.

Takže moje experimenty zrejme budú pokračovať, napriek tomu, že včera som očividne dosiahla svoj životný úspech - decko skutočne zjedlo, čo som navarila....
@zareaguj


Diskusia k článku

manya
aj ja som mala dve maznošky a starú mamu vedľa, chvalabohu sú už dospelé a varia si vo svojich domácnostiach, ale občas prídu s otázkou ako to varíš?
rulik
perfektné, pozri do koša, možno prázdne sáčky napovedia
smejkad
to poznam, tiez to zazivam :-)))
alebo ze - co mam uvarit ?
urob to a to, ale tak ako vtedy a vtedy, nie ze zase budes skusat...
a teraz vysvetluj, ze ani panbozko netusi, co som tam vtedy dala a nedala :-)))))
sovka62
Presne si to vystihla! Držíš sa receptu, šperkuješ, usiluješ sa o dokonalosť a reakcia nikde. Opýtaš sa ako chutí, odpoveď "dobre" ti akurát tak zdvihne adrenalín. Ale keď vymýšľaš a popustíš uzdu fantázii, stravníci (aspoň tí moji) chcú vedieť ako sa to volá, v posledných rokoch aj či recept pochádza z Varechy, lebo to je najvyššie doporučenie a kedy to uvarím znovu. Veru tak!
gordonko
niekedy aj ja pretriedim obsah chladničky , mam asi 3 šablony , ktorým smerom sa bude jedlo vyvýjať ,ale zo skusenosti viem , že menej je niekedy viac
martina0812
nuž, teraz bolo viacej viac. :-D ingrediencií od výmyslu sveta, ale keď som to dnes skúšala zopakovať ( aj so zápisníkom v ruke ), malá len vykrútila ústa - to nie je ono, mami!!!
micanela
dnes bolo u mna co dom dal: ryza, bryndza a dusena zelenina... divna kombinacia ale fakt chutilo - jedlo sa nevyhadzuje, to je zasada od rodicov a plati, vzdy sa to nejak pouzije
helios
Ja tiež väčšinou varím týmto spôsobom. Na otázku manžela, ako sa to volá,poviem že tajomstvo šéfa kuchyne. A na otázku, či to ešte niekedy urobím, odpovedám, že ak pánbožko dá a ja si spomeniem, čo som tam dala a v akom množstve, tak áno. I keď musím povedať, že v poslednej dobe už len podotkne, že to bolo výborné .
hubata
Ale asi tak varili aj naše mamy a babky, lebo len málokedy sa trafím do ich chute. Robím to tak isto, dávam tam všetko to čo dávali oni - a nie je to ono. Žeby tam privarili aj kúsok lásky a srdca?



 



TOPlist