Ako vznikajú recepty ,,starej babičky" alebo varenie po nočnej

jaejae - fotkajaejae, 13. marca 2015
Moja ex-potenciálna-svokra (pre zaujímavosť len preto, že s jej synom sme kedysi len chodili) patrí k veľmi milým usmievavým ľuďom, ktorá ma naučila ako šikovno a chutne navariť a medzitým aj napiecť. Ako si rozložiť efektívne čas pri varení. Jednoducho povedané, veľmi šikovná žienka, ktorá už dostala titul druhýkrát babička. Má krásne 2 vnúčatá, zbožňuje svoju rodinu a čím viac nás bolo v dome, tým radšej varila a piekla. Posledné 4 roky pred dôchodkom si musela nájsť novú prácu kde pracovala iba na nočné smeny. Jednu krásnu nedeľu došla po nočnej domov a začala variť. Na moju ponuku, že nech si ide ľahnúť, ja to zvládnem, samozrejme ako správna gazdiná odmietla, tak som jej aspoň pomohla. Ona bola šéfkuchár, ja pomocný. Prípravu začínala ona, ja som dokončovala. Pozerám, ako tu zrazu hádže kôpor namiesto petržlenovej vňate do slepačieho vývaru. Si myslím, asi novinka, ja mladá do varenia nešikovná som to považovala za kuchársky skvost. Nato sme varili puding do krému na koláč, kde nasypala kypriaci prášok (to sme zistili keď sa varil, lebo podozrivo pri nízkej teplote bublal a na linke hľa obal od prášku, ktorý mal ísť do cesta). Keď dorazili chlapi, najesť sa, po ochutnávke polievka sa všetci zhodli, aká je výborná, ale len tak mimochodom, čo tam robí kôpor. Samozrejme, všetky pohľady padli na mňa. Ja som už mala kŕč smiechu a ten puding? Ani si neviete predstaviť aký nadýchaný bol krém do koláča. A s ex-potenciálnou-svokrou sme vytvorili 2 nové recepty a povedali sme si, že už aspoň vieme, ako vznikajú recepty starej matere :D
@zareaguj


Diskusia k článku

babidka
"Omylom" vzniklo vela receptov ktore su teraz uz klasikou :-) Mne sa takto podarilo "vymysliet" niekolko velmi chutnych jedal .Ale aj niekolko....nejedlych :-)
garanco
...príjemné čítanie, možno by si mohla pridať aj ten recept:-))
amelie
... možno keby nebolo omylov, sme doteraz v jaskyniach:-)))
jozka2
Davno raz sme boli pozvani na jednu veceru,kde varila pani-gruzinka.Podla nasich a ich zvyklosti bola prva kuracia polievka,priznam sa,este taku chutnu polievku som v zivote nejedla.ale na vrchu polievky bol na drobno narezany kopor/my sme davali iba pertzlen.vnat/,nie vareny, ale na tanieri,nie vela ,aby neprebil chut.Bolo to cosi pre mna unikatne.Od vtedy stale davam posekany kopor ,ktory si cely zvazok posekam a zamrazim a pouzivam ho vsade,kde sa len da,aj na salaty,lebo ma nenormalne liecive a blhoprajne ucinky na zdravie.



 



TOPlist