Ako sestra medovníky piekla

martina0812 - fotkamartina0812, 8. decembra 2014
A tu máme pokračovanie kuchynskej ságy mojej sestričky... :-D

Ako už vieme, nafasovala od mňa darček k narodeninám - ručne robený a vážený polotovar na medovníky, aby piekla so svojím synáčikom aspoň jednu várku.

V piatok večer vypekám pagáče na oslavu ( tentoraz moje narodky ), vytešujem sa, ako sa mi krásne daria a zrazu zvoní telefón.

So zamúčenými rukami som zdvihla a tam ségra. A bez úvodu spustila:

- Kašlem sa ti ja na celé medovníky!!!! Pekne ti ďakujem za taký darček! Celú kuchyňu mám zadr...(domyslite si), ruky mám od toho sajrajtu až po lakte, malého budem musieť komplet okúpať, ten má cesto aj medzi prstami na nohách, vôbec sa to nedarí, lepí sa to, je to mazľavé!!!!....

Vychrlila na mňa ešte zopár podobne ladených viet, z ktorých som pochopila, že výroba medovníkov sa akosi zvrtla. Ako prvá pomoc na telefón som sa teda pokúsila situejšn riešiť.

- Dobre. Koľko masla si dala?
- Koľko si mi napísala!!! - vybuchla.
- To je koľko?
- No štvrťku Hery! - zúfalo zajačala, až mi skoro odpadlo ucho.
- Okej. A medu koľko?
- Koľko si mi napísala!!! Minula som si všetok med, ktorý som mala k Vianociam!!!
- Preboha, koľko si tam toho natrepala?
- No za pol šálky!
- Akej veľkej?
- Takej strednej.
- A to si mala len toľko medu?
- Veď ja nepečiem, na čo by mi asi tak bol?! - penila.

V tomto duchu pokračovalo ešte chvíľku, počas ktorej som pochopila, ako sa cíti zamestnanec technickej podpory, keď má počítačovému analfabetovi vysvetľovať, čo je kurzor, čo prehliadač a čo myš.

Nakoniec som prestala riešiť, kde sa stala chyba a pokúsila som sa to zachrániť.

- Fajn, ak sa ti to lepí a rozteká, pridaj do toho trochu múky.
- Akej? - vybuchla v panike.
- No hladkej. - vysvetľujem.
- Ale ja múku nemám! Veď vieš, že nepečiem!

Do zúfalstva. Napočítal som do desať a hovorím.

- Aspoň trochu určite máš. Dávaš ju do zásmažky, keď robíš cez víkend polievku.
- Ale to mám iba trochu.
- Definuj trochu.
- Dve lyžice. Presne na zásmažku. To si vždy zoberiem od maminy, keď sa chystám robiť polievku. To je tak raz za mesiac.

Ako vravím, na zúfanie. Ťažko radiť, keď tá potvora nemá ani základné ingrediencie na varenie čohokoľvek.

- No dobre, a nenájde sa tam iná múka?
- Počkaj...
Tri minúty šuchotala a buchotala s kdečím v špajzi ( najbližšie budem musieť kuknúť, čo tam vôbec má, keď nemá múku! ) a potom hlásila:
- Mám tu polohrubú. Možno je už po záruke.
Neviem ako vy, ale ja som záručnú dobu na múke nikdy nepozerala, nakoľko ju okamžite miniem. Ale u ségry je všetko možné.
- Okej, tak jej tam trochu daj.
- Koľko je to trochu?
- No tak, aby sa ti to nelepilo.
- Koľko lyžíc?
- Dani, ja neviem, to cesto nevidím. Skús tam dať od oka.
- JA TO OD OKA NEVIEM!!!! JA TO NEVIEM ANI PODĽA RECEPTU, NIE EŠTE OD OKA!!!

Akosi som potlačila zúfalý vzdych a povedala:
- Dobre, tak to skús po lyžiciach...
- A nemá to ísť do chladničky odpočinúť?Na nete som čítala, že má. - pokúšala sa o nejaký nápad.
- Keď chceš, daj. Ja nedávam. A čo si kukala na nete?
- No tieto medovníky!!!!

No nemohla som. Dostala polotovar, do ktorého sa mal pridať med, maslo a vajce. Nič viac. A ona si pomáha netom a potrebuje ešte aj technickú podporu na telefón?! Priznávam, vybuchla som do smiechu. Odpoveď:
- tu...tu...tu...tu...

Zložila. Ani som to neskúšala znova. Však ona si poradí. Na druhý deň však prišla ku mne a ja som sa dozvedela celkovú bilanciu jej pečenia:

a) polovica cesta skončila v umývadle, pretože ségra aj malý si neustále umývali ruky od cesta.

b) dorobila ich polohrubou múkou.

c) do polnoci drhla kuchyňu.

d) výsledkom bolo asi 15 ks nepožívateľných medovníkov. Tvrdí, že by sa z nich dal stavať dom. Keď som jej povedala, aby k nim do uzatvorenej škatule pichla krajec chleba, alebo jablko, odpovedala, že dala chlieb. Do rána stvrdol rovnako ako medovníky.

e) vykrajovať sa pokúsila tak, že rozložila furmičky po doske a celé cesto sa pokúsila na ne prevaliť a popritláčať. Dosku nepodsypala múkou. Cesto sa jej trhalo.

f) sestra je odhodlaná už nikdy v živote nepiecť!!!!



@zareaguj


Diskusia k článku

smejkad
nemaj mi to za zle, ale uvazujem, ci by som chcela byt tvoja sestra :-(
mna kuchyna bavi odkedy som objavila varechu, ale kazdy mame nieco, v com sme uplne mimo, myslim, ze vies, ako to myslm :-)
krasny advent a sviatky prajem :-)
martina0812
popravde, ani ja by som nechcela byť svoja sestra... :-D
Mám najlepšiu ségru na svete, akurát jej kuchynská nešikovnosť ma neskutočne baví, v čom je kus zadosťučinenia, pretože vo všetkom ostatnom je lepšia ako ja. Takže ségru milujem, ale s chuťou sa bavím na jej kuchynských neúspechoch - ver, že ona sa rovnako baví na mojej neschopnosti v iných oblastiach. :-D
sovka62
Jejdanenky, Martinka, akosi som stále dúfala, že sa sestra poddá a predsa len v tej kuchyni začne robiť aj niečo iné ako pulírovanie skriniek. Nuž, zdá sa, že moja milovaná Betty McDonald mala opäť pravdu, keď napísala, že nie všetci môžu robiť všetko. Už je aj mne jasné, že niektorým ľudom isté veci nie sú dané a nebudú sa dariť ani pri najväčšej snahe. Takže opäť podľa mojej Betty, treba sa prispôsobiť. Ak máš muža lekára, nesťažuj sa, že k pacientom ide kedykoľvek, teš sa, že má dobrý príjem. Ak máš muža úradníka, ktorého príjem nie je oslnivý, buď rada, že ho máš každý večer doma. Veľmi voľná interpretácia, ale podstata tam je.
lilinkalil
pripomína to moje prvé pečenie vanilkových hviezdičiek.Cesto sa drobilo ,mala som nervy ,mama mi nejako pomohla a hviezdičky som nejako zvládla.Mala som cca 15 rokov, Poi desiatich -dvadsiach rokoch pustil môj brat pásku z magnetofónu o ktorej som nemala ani tušenia.Bola na nej moja mama a o dvanásť rokov staršia sestra
Rozhovor:Mamaˇ:Ľuda keksy pekla
Sestra"Jak to dopadlo?
*Mama:Ani sa nepytaj,hrešila jak pohan,v jej veku šťavnato.
Záver:Hviezdičky sa podarili nakoniec s pomocou mojej mamky,aj sa zjedli ale od vtedy som ich už nerobila a to mám pomaly už 50 na krku -
brambora
paci sa mi slovo furmicky! to som este teda nikde nepocula. :D u nas su to formicky. ;) a jej muzovi nevadi, ze nema navarene doma? ci sa stravuju u babky?
zitar
furmičky sú aj po handlovsky, páči sa mi to slovo
beatacsontosova
teda nechcem byť zlá, ale tak nejak som očakávala že to skončí :D na merítko "odoka" si veľmi dobre spomínam...prvýkrát som varila - chcela som šniclu a zemiakovú kašu...mamkine rady ohľadom korenia/soli boli ... však tak odoka, to uvidíš. i prd mařenko, ja som nevidela...samozrejme bolo všetko presolené, takže putovalo rovno do koša...ale dostalo sa mi zadosťučinenia toť nedávno - mám recept na výbornú knedľu, mamka aj oco ľúbia knedlík, tak im zakaždým keď prídu robím tú svoju, mamka minule pýtala recept, samozrejme kopec vecí mám už vychytaných, takže môj recept znel: tak odoka múky, však vieš akú veľkú chceš, trochu droždia, podľa hustoty cesta vody, však to už budeš vidieť...ste mali vidieť ten vražedný pohľad :D a tak maminka poctivo vždy dostane domov zabalenú moju domácu knedľu a majú na chvíľu vystarané :D
martina0812
Veru, mierka "odoka", alebo ešte "primerane" bola aj mne poriadnou osinou v zadku, keď som začínala...
rea1
ale veď miera odoka je úplne v poho, primerane a štipka tiež! moja teta Mariša - vynikajúca cukrárka (viď zážitoček Tvarohová torta tety Mariše) - mala obľúbené množstvo "ná hoc tam za hrst" a ja mám s mojou mamou zaužívanú ešte jednu, len našu, súkromnú mierku, či množstvo, či akotonazvať, a to: len tak medzi oči. :-)) naozaj. a to znamená ešte menej ako je štipka. taká štipka zo štipky.
ozaj, mala by som nápad. daj nás dohromady s tvojou ségrou, ona bude piecť, ja štrikovať a ty môžeš vyberať vstupné od zábavychtivých divákov, lebo taký cirkus len tak ľahko nenájdu. to mi ver. :-)))
rea1
a zabudla som: k tým tvojim pondelňajším narodkám ti želám všetko naj. u nás sa hovorí: želám ti všetko to, čo aj ty mne, ale trikrát.:-)) a zdravie a radosť zo života k tomu. jana
martina0812
@rea1 , ďakujem! :-D zdravie je to najdôležitejšie. :-D
Keď moja ségra bude piecť a ty štrikovať, tak ja sa pridám s upratovaním a staneme sa miliónárkami všetky tri! :-D
yana
Tvoja segra je v mojich očiach hrdina. Ja by som ten balíček vyj.... vyhodila a malému sa vypraskom vyhrážala, ak neprestane rypat s varením.
Ináč živo si ju viem predstaviť a veľmi rada by som počula tie citoslovce, ktorými ťa pocastovala.
hubata
Chaaaa!!!? A ocko si je isty ze ste sestry?

martina0812
@hubata , ale je! :-D Od začiatku hovoríme, že keby sme sa zmiesili, tak sme dokonalá ženská! :-D Každá sme úplne iná, ale úplne, nepodobáme sa ani povahovo, ani záľubovo, ani výzorovo. Holt, ja som do maminej strany, ona do ocinovej. Ale je to najlepšia sestra, akú si človek môže želať! Ja jej hovorím, že je mojou najobľúbenejšou ségrou zo všetkých mojich sestier ju mám najradšej ( samozrejme, mám iba ju. ) :-D
ela77
martina0812,pozrela som si tvoje recepty a ty vôbec holduješ lyžičkovým a hrnčekovým receptom, mám ich uložené niektoré, tiež nerada vyberám váhu na váženie (a tú osobnú už vôbec). Možno to vyznie škodoradostne, ale nie je to tak. S chuti som sa zasmiala na tvojom príbehu, ty však dávaš humor aj do receptov. Si praktická žienka. Nech ti ten humor vydrží.



 



TOPlist