Ako sa u nás sadia zemiaky II.

martina0812 - fotkamartina0812, 27. apríla 2015
Ahojte, minule som spomínala "krumpľový teror" nášho ocina. A zmienila som sa, že v jeden rok - 2004, mám to poznačené!!! :-D - sme sa teroru vyhli.

To bolo tak. Spomenula som, že ocino nemá v poriadku chrbát a s niekoľkokrát operovanou chrbticou sú stále problémy, až do konca života. Nuž a nášho tatka preto pán doktor vyslal do kúpeľov.

Ocino aj váhal, ísť, či nejsť?! Pretože dostal taký nevhodný termín, skoro na jar, keď slniečko práve najlepšie prehrialo zem v záhrade a blížila sa každoročná krumpľová kalvária. Ale chrbtica je chrbtica a aj jemu bolo jasné, že ak jej nedopraje, čo si žiada, ona sa mu odvďačí totálnym kolapsom a hroznými bolesťami.

Kým odišiel, pokúsil sa nás ešte presvedčiť, aby sme so sadením zemiakov počkali do jeho návratu, ale mamina to okamžite zavrhla. Potom bude sucho, alebo bude pršať a kedy pôjdu krumple do zeme?! Ocino sa teda zmieril s myšlienkou, že toho roku sa bude musieť spoľahnúť na nás, nespoľahlivé baby ( konkrétne maminu a mňa, sestra v tej dobe pracovala v zahraničí ). Pre istotu nás vyzbrojil množstvom rád, neodmysliteľným klbom špagátu, kolíkmi a metrom. Vraj aby sme to posadili tak, ako sa má.

My nespoľahlivé baby sme sa vychytili sadiť krumple v tom momente, ako sa za ocinom zatvorili uličné dvere. Pochvaľovali sme si, ako sa nám bude dobre sadiť, keď nad nami nebude bdieť pozorné a kritické oko nášho zemiakového maniaka.

A veruže sa sadilo dobre! Mamina skonštatovala:
- No hádam tu nebudeme naťahovať špagáty ako cvoci a merať jabloňovým prútom vzdialenosti krumpiel! Maťa, vykopaj járok, ja tam len tak od oka podávam zemiaky a bude to.

A tak sme veselo, bez špagátu a kolíkov, ba bez jabloňového prúta vykopali celkom pekný járok. Z jednej strany záhrady som ho zhodnotila ako vcelku rovný, ale keď som prešla na opačnú stranu, zistila som, že vytvára krásnu, dokonalú krivku.

Pozeráme na to s maminou mlčky a v duchu už počujeme, ako nás otec hreší, že by sme to rovno nevykopali ani vedľa betónového múra, nieto ešte bez špagátu...Keby tu bol s nami, musel by sa vadný jarok zakopať a potiahnuť nový. Ale mamina sa vzbúrila znova.

- No a čo, posadíme tak ako je.
- Ale mami, prvé, čo ocino urobí, keď sa vráti, bude to, že nás zvozí a potom nám povie, aby sme tie krumple vyhrabali a posadili na rovno! Však nie je slepý, uvidí, že kopce budú nakrivo! - namietala som, ale do zakopávania jarku sa ani mne nechcelo.
- Tak to okopcujeme narovno. Budeme sa tváriť, že pod kopcom je zasadená krumpľa a on na to príde, až keď začnú rásť. Keď budú mať vňať, to nás už nebude nútiť, aby sme ich presádzali. - vychytávala mamina muchy svojho diabolského plánu.

Ako povedala, tak sme urobili. Krumple v zemi boli haj buj, ale rady kopcov boli ako vojaci na manévroch. Posadené bolo raz - dva.

Ešte sme v rámci dôkazov odstrihli z klba špagátu jedenásť metrový kus, nahodili ho na dva kolíky a zapichli do posledného radu krumplí, akoby sme ho v záhrade zabudli. Z jabloňového prúta som v garáži odstrihla dve 20 cm drievka a ako dôkaz som nechala zvyšok prúta a záhradnícke nožnice pohodené na ponku. Drievka som šmarila k poslednému radu zemiakov hneď vedľa kolíka, na ktorom bol uviazaný špagát, tak, aby otcovi padli do očí.

Potom sme už len spokojne sedeli a čakali na otcov návrat. Po dvoch týždňoch sa náš kaprál vrátil domov. Sedeli sme práve v altánku na káve.

Na nás len v letku zamával, zašomral:
- Ahojte!
a s kufrom v ruke si to namieril rovno do záhrady, na inšpekciu krumplí. S maminou sme pozreli na seba a v duchu tŕpli, čo bude. Ocino obkúkal krumple hádam dvadsať minút, objavil špagát, kolíky, aj drievka. Napokon hodil kufor do garáže a pri tej príležitosti si všimol aj zvyšky prúta a nožnice na ponku. Spokojne sa posadil do altánku a vyhlásil:

- Baby, hádam sa na staré kolená aj naučíte, ako sa sadia krumple!

Tým to na čas bolo uzavreté. Jedného dňa okopávam cesnak a vidím, otec zamračene stojí medzi dvoma radmi a namáha svoju úbohú chrbticu zohýbaním sa k zemi a očumovaním čohosi, čo som medzi dokonalými kopcami zemiakov nevidela.

- Čo to obzeráš, oci? - zavolala som na neho.
- Ále, kukám, tu medzi radmi klíči krumpla. Asi stará.

Zapichla som motyku do zeme a upaľujem za mamou, aby som jej hlásila, že ocino objavil prvú lastovičku nášho podvodu. A veru neprešlo ani pár dní a dokvitol aj celý zvyšok kŕdľa. Najskôr to ocinovi nedochádzalo. Krumple podľa prírodných zákonitostí rašili zo zeme tam, kde boli do nej strčené a nie tam, kde bol kopec. Takže sme pár dní počúvali frfľanie typu tak-to-vyzerá-keď-vás-nechám-kopať-na-jeseň-krumple-veď-ste-tam-nechali-starých-celý-rad!

Ale keď "staré" rástli aj naďalej na truc presne uprostred uličky a na kopcoch ani byľka, vzbudilo to v ňom podozrenie. Rýpal, vypytoval sa, podroboval nás oddelene výsluchu, až to mama nevydržala a systémom "najlepšia obrana je útok", vyhlásila:

- A hádam si nemyslíš, že by sme tu boli šaškovali s tvojimi motúzmi a drievkami, čo sme na hlavu? To len ty si myslíš, že to musí byť hentak, no videl si už niektorého suseda takto sa besniť na krumpliach?! Posadili sme ako každý druhý, tak, ako to robí každý s dobrým rozumom!

Ešte viac toho povedala, ale tak to šikovne zvrtla, že ako ten zlý z toho vyšiel ocino.

No čo mám povedať. Ocino ustúpil. Nechal to tak. Síce šomral, ale presádzanie krumplí nespomenul. Ale odvtedy, aj keď chrbát stále bolí a on chodí do kúpeľov skoro každý rok, jasne sa u pána doktora vyjadril: Od polovice marca do konca apríla kúpele nehrozia! Ani keby mal už nadosmrti prevádzkovať krumpľový teror z invalidného vozíčka. Lebo samotné baby už k svojím krumpliam jednoducho nepustí! :-D
@zareaguj


Diskusia k článku

rea1
:-))))))))) no čo k tomu dodať. pánboh miluje šialencov. a vy ste dve nezodpovedné a nespoľahlivé beštie, ktoré si nevážia svojho hlavu rodiny ani jeho príkazy a dobre mienené rady a nemajú ani štipku zmyslu a pochopenia pre geometriu. mal vám to dať popresádzať! tak!. :-))))))))))))))))))) jana
frezia68
A veru ,dobre robí,lebo ste nespoľahlivé baby :-)))))))).
evanaaa
No, chudák otec bol rád, že sú vôbec krumple aspoň posadené, zatiaľ čo si liečil chrbticu, aby ju mal ohybnú do ďalšieho sadenia novej úrody, je ejdno, či v rovnom rade a na kopčeku, hlavné, že zemiaky boli, a - boli? Aká bola úroda?
martina0812
@rea1 , veru sme tŕpli, či to napokon nebudeme presádzať! :-D Ocina zbožňujeme, je to skvelý chlap, aj keď generál, ale máš pravdu, keď sa dá teroru vyhnúť, dá sa na nás spoľahnúť, že nedodržíme služobný postup... :-D

@evanaaa , zemiaky boli. Počas roka ich kopcujeme ešte 2 x, takže sa nič hrozné nestalo, proste sme kopec presunuli nad krumpľu. Horšie bolo, že tým pádom bola narušená dokonalá geometrická pravidelnosť radov a to ocina štvalo, až kým sa krumple nevykopali. A na ďalší rok si to vynahradil, ponaťahoval dvakrát toľko špagátov, takže sa skoro nedala motyka zatnúť do zeme bez toho, aby ste sa o niektorý nepotkli. :-D
jjanosik
"Ešte viac toho povedala, ale tak to šikovne zvrtla, že ako ten zlý z toho vyšiel ocino. " - Tato veta je pravdivo stylizovany fakt v mnohych rodinach, zapocitajuc i moju.
aroooo
Toto sadenie a hlavne rovné riadky mi pripomenulo dávnejšiu príhodu nášho sadenia. Bola jar, bolo treba sadiť zeleninu, mama bola v nemocnici na operácii a mi so sestrou/ešte sme chodili do školy/ sme sa dali do toho, veď mame sme pri tom vždy pomáhali a keď sa sadí podľa dosky, nemal by byť problém. Mali sme ešte jedného ochotného pomocníka - kolju Aidu, ktorá veľmi protestovala za pletivovým plotom, že sme ju nezobrali so sebou do záhrady, štekala, vyskakovala, chcela ho prehrýzť, no keď to nešlo, neostalo jej nič iné, len tie 2-3 hod. počkať. Nám to išlo celom dobre, riadky rovné, hriadky s chodníčkom tiež rovné, riadna hriadka cibule sadzačky, mrkva skorá-neskorá, petržlen, paštrnák, hrášok zasadené. Nedalo nám to, tak sme Ajdu zobrali ukázať jej, čo sme to tam robili a to sme nemali. Ona od samej radosti vyštartovala ako triskáč, zabrzdila rovno v našich hriadkach, nič na ňu neplatilo, darmo sme na ňu kričali a snažili sa ju chytiť,ona to brala ako hru a ešte viac na hriadkach krúžila, brzdila a odskakovala, že to bola samá jamka a o rovných riadkoch nemohlo byť ani reči, lebo jeden riadok nezasahoval do druhého, ale aj tretieho. No nič sa nedalo robiť, náš " triskáč " sme vyviedli na dvor, cibuľu, hrášok postrkali späť kde mal byť asi riadok a čakali čo bude. Na maminu otázku, či sme posadili, sme len súhlasne s úsmevom prikývli, že posadili. Horšie bolo, keď to začalo schádzať a bolo treba okopávať, ale aj to sa spravilo ako sa dalo a dokonca aj úroda bola....
alena45
pekné čítanie, prečítala som aj prvý článok, zabavila som sa, lebo však čo povedať, aj ja robím krivé chodníky, krivé hriadky a moja mama furt na mňa pokrikuje. Ak mi takto ujdú riadky zemiakov alebo maku, proste, čo dobre vidno, keď neštimuje, tak jej poviem, že spodná voda stiahla nabok a hotovo. A čo si budú myslieť susedia !? Navyše máme záhradu na hlavnej ulici, každý okolo ide, každý vidí a to jej nedá spávať. Ale nech je ako chce, keď prídem zo záhrady, vyzerám ako zamilovaná - zružovená tvár, úsmev šťastia od ucha k uchu, strašne je mi tam dobre. Dnes je utorok a ja myslím na to, čo bude v piatok v záhrade. Keby dážď, tak budem ešte šťastnejšia.
Ja mám inú úchylku. Nemám rada veľké kusy na robotu, tak mám záhradu jak patchwork, všade niečo , tam 10 kopcov zemiakov, tam 20 rajčín, tam riadok cibule. Inde ďalších 20 rajčín, niekde len 6, dohromady ale ich býva okolo 70 koreňov. To len takto klamem sama seba, aby som celé lány nemusela okopávať. Raz som mala 14 druhov fazule, to bolo kriku, keď sme ju lupkali a pred mamu som postavila 14 misiek. Čo už, nejako si ten život treba sprestriť, nie ?
evanaaa
Páčili sa mi aj príbehy od @aroooo a @alena45... čo záhradka, to nielen starosť, ale aj radosť z úrody, ak sa vydarí. My sme mali malú záhradku ešte v BA, bývali sme na Bielom Kríži, bratislavčania to asi poznajú. Ja som sa najviac vyžívala v sadení paradajok, lebo sa im veľmi darilo, mali sme priesady od jednej našej kolegyne z juhu Slovenska, a prví v záhradkárskej osade úrodu a bohatú, na jednom konáriku aj 25 kusov sladučkých paradajok, práve tá chuť ich robila vynikajúcimi, mohli sme aj rozdávať, horšie to bolo s reďkovkami, hore pekné lístie a keď sa vytiahli so zeme, tak len také " vyžrané" nitky, strapce viseli, neviem, asi slimáci? Paradajky chodili obdivovať aj okolití záhradkári. Neskôr sme mali záhradu aj tu ( v MA), spolu so švagrinou, ale nie dlho, a aj tam bola ukážková úroda - všetko veľké ako u obrov, asi preto, lebo to bolo na panenskej pôde, aj krásne jahody.....a zelenina ako na výstavu. Len tú sme nemali tiež dlho ( záhradu), škoda.....ináč, boli sme len amatéri v pestovaní, nemali sme žiadne vedomosti, len z počutia a z kníh ale nás to bavilo.
manya
u nás všetko sadíme do riadkov a vzdialenosti medzi riadkami sú rovnaké, muž tie riadky ťahá takými veľkými hrabľami s tromi zubami a dôvod je ten, že pomedzi riadky pokope motorovou kopačkou a riadky kopeme ručne s motykou, nie žeby sa nám nechcelo, ale máme záhradisko a pomocníkov ubudlo, tak kopačka bola podmienka. Zemiaky sú tiež v riadkoch, ktoré nám spraví kamarát na traktore a okopeme len raz, ostatné traktorom, aj vyberáme vyorávačom, len vtedy už treba aj brigádnikov na zbieranie;



 



TOPlist