Ako sa slávia Vianoce u nás. A hlavne, prečo.

rea1 - bez fotkyrea1, 3. decembra 2013
Príbeh @martiny o štedrovečerných zvykoch ich rodiny a jej chudákovi strémovanom manželovi ma nesmierne pobavil a rozosmial. A tak by som vám chcela napísať niečo o tom, aké sviatky a prečo sa slávia u nás. Zatiaľ iba tri generácie, dúfam, že štvrtá bude pokračovať.

u nás sa na štedrý večer tiež vinšuje, slávnostný obrus, pod ním v rohoch stola pšenica, drobné mince, pri sviečkach "matka rodiny", čiže teraz ja, držiac v rukách misu s ovocím, orechmi, oplátkami a takými tými prednesie vinše a keď nastane čas modlitby, hovorím: a teraz, kto chce, sa pomodlí, kto sa nemodlí, nech ticho postojí. a po pár minútach vypukne štedrovečerná večera s jej čarovnými obradmi, oplátkami, medom, jablkami, orechmi a tým všetkým úžasným. ako je to s tým modlením vám vysvetlím. som židovka, rodina mojej mamy i otca tiež. takže pre nás sú vianoce iba obyčajné dni, počas ktorých máme, vďaka kresťanskej väčšine, voľno. ale pre NÁS, pre našu rodinu, to nie sú obyčajné dni. to bolo tak: otec mojej mamy bol úžasný človek, nádherný duševne i fyzicky, mohutný mužský, všetko dokázal spraviť, všetko dokázal vysvetliť, sčítaný, scestovaný, inteligentný. Vážila som si ho a ctila, dodnes som presvedčená, že som mala šťastie, že som ho poznala. a vôbec netrpel tým, čomu sa u nás hovorí komplex viery. starý i nový zákon vedel citovať i aplikovať lepšie, ako mnoho kňazov. mal totižto teóriu, že ak sa chceš s niekým prieť a hádať pre vieru (no, hádať, vymieňať si názory a viesť debatu), nesmieš tliapať nezmysly, musíš vedieť, o čom hovoríš. a tento báječný a chápavý človek kedysi, keď boli jeho deti malé, rozhodol, že takto teda nie, takto sa to nedá, aby boli malé decká smutné, že iné deti, že ich kamaráti, majú ozdobené stromčeky, dostávajú darčeky od niekoho tajomného a oslavujú a oni nie. (že oni oslavovali iné sviatky a dostávali darčeky, to bolo iné. :-) ) a tak sa v rodine mojej mamy niekedy okolo roku 1932 začali sláviť VŠETKY sviatky. chanuka i vianoce, jom kippur, pesach i veľká noc, sviatok pod zeleným ... skrátka všetky, kresťanské i židovské. a keďže dedo všetko, čo robil, robil poriadne, a to vyžadoval aj od ostatných, slávilo sa poriadne, dodržiavali sa tradície, zvyky (tie sa vraj obkukali a povyzvedali u susedov výmenou za pozvania na šábesovú večeru, no, :-) ), vinše, verše ... z jeho 3 dcér tieto oslavné zvyky prevzala moja mama (otec nenamietal, on bol celkovo taký oslavymilujúci typ), po nej ja a vyzerá to tak, že z mojich 3 detí to zachová aspoň najmladší syn. a tým, ktorí nás poznajú a počas obdobia vianoc navštevujú vôbec nevadí, že vedľa adventného venca stojí chanukia. chanuková menora. no proste židovský svietnik. Len na polnočnú nechodíme, samozrejme, ja si ctím vieru druhých a keď si chcem pozrieť kostol, nepotrepem sa tam na štedrý večer. Nebudem sa pretvarovať, nebudem sa tváriť ako tí rýchlokvasení porevoluční "veriaci", ktorí vedia akurát tak, že prežehnať by sa mali pravou rukou a začať zhora, nebudem sa prekrižovávať, nebudem si kľakať, cítila by som sa ako prasa, ktoré znesväcuje iným ich čarovné obrady. veršíky pri stole a cirkevné obrady, to je veľký rozdiel. podľa mňa. ramadán zatiaľ ešte neslávime. :-)))
takže by som chcela zaželať pekný adventný a vianočný čas všetkým chápavým ľuďom, ľuďom dobrej vôle a láskavého srdca ale aj tým ostatným, lebo verím - ja viem, že som naivná, ale ja tomu skutočne verím - že raz sa tieto náboženské prečúravania určite skončia.
A ak som niekoho týmto článkom a priznaním, čo sa u nás vystrája urazila, ospravedlňujem sa mu. jana
@zareaguj


Diskusia k článku

martina0812
Rea, to je krásne! Tvoj starký musel byť skutočne skvelý človek, keď sa rozhodol sláviť všetky sviatky! :-D Konieckoncov, židovská a kresťanská viera majú spoločné korene, tak prečo by nemali mať aj spoločné sviatky? Ja som - priznávam - veľmi vlažná kresťanka a na polnočnej som nebola ešte nikdy. Ale ani som nikdy nebola v chráme zasvätenom inej viere. Vďaka za okienko do sviatkov v židovskej rodine, bolo by fajn, keby sa ozvali aj iní a dali nám nahliadnuť do tých ich sviatkov.
martina0812
a neviem si predstaviť, koho by toto mohlo uraziť! Kiež by boli všetci takí tolerantní a osvietení, ako tvoj starký. Veľa problémov by zmizlo zo sveta....
smejkad
hlboka ucta, @Rea , tomuto hovorim zi a nechaj zit , nie len o sviatkoch, ale po cely rok , bodaj by sa nam to vsetkym darilo :-)
marianne
@rea pekne napisane....ja som takzvane "open minded" bez predsudkov voci kazdemu nabozenstvu,ale kedze som vychovavana v katolickom duchu,tak ctim nase zvyky.U nas sa dava do rohov nie mince,ale papierove bankovky,cim vacsia,tym lepsia:-)))) no hamuni:-))) a nad stol,kde sa veceria musi byt imelo.Vlastne to dobre ,co v sebe imelo ma,pokryva cely stol.To vymiename az na dalsie vianoce presne 24.12.,takze cely rok je tam.Mame ho nad sporakom,aby bolo vzdy co do hrnca,nad stedrovecernym stolom,aby bolo vzdy co na stole a nad vchodovymi dverami,aby nas chranilo pred zlymi energiami a pusa pod imelom musi byt!!!:-) no a stedrovecerna modlidba,bez tej by to neslo,ale vlastnymi slovami ako podakovanie a prosba zaroven.Cesnek a oplatky su samozrejmostou,ale boli sme uz aj bez nich...
pusta
@rea1 , to je nádherné...toto všetko, čo popisuješ, zažívam teraz ja s mojim priateľom, slávime tento rok Chanuku spoločne a veľa mi to dáva.
on je taký mimoriadny a vzácny a výnimočný človek, s vlastnosťami ako mal tvoj milovaný dedko. :-)))))
som nesmierna šťastná, že ma pozval :-) viac nemám čo dodať.
vdaka, že si pridala tieto Tvoje úžasné Vianoce :-)
jerica
@rea1 Janka, veľmi milé čítanie, a to Tvoje vyznanie , je veru pohladenie kresťanskej duše, pri čítaní som si spomenula na čerstvý zážitok. Boli sme na cintoríne v Modre pri hrobe mojich , babky a dedka, u nás nie je zaužívané oslovenie starých rodičov, dedka som nezažila, odišiel skoro do nebíčka. Ale to som nechcela, iba ako pri hrobe si v tichúčku aj s polovičkou spomíname, v tom k hrobu prichádza moja rodina, sestra , tety , bratranec so ženou. Postáli a pospomínali sme, pri tej reči sa pýtam bratrancovej manželky ktorá pochádza z Košíc, Veronka a kto dá kvet a zapáli sviečku na hrobe Tvojich blízkych . Odpoveď pre mňa zaujímavá, vieš, môj otec bol žid , u nás sa kvet nedáva , ale položí sa na hrob kameň , preto je to u nás tak.
Nevedela som o tom a preto som len v tichosti povedala , či môže dať kamienok aj na hrob našich , ked je to tak ďaleko ísť položiť na jej ockov hrob.
pusta
@jerca , o tomto židovskom zvyku dať kamienok na hrob svojho blízkeho viem a poviem úprimne, mne sa to páči a raz v budúcnosti by mi toto bohate postačlo.
rea1
@jerica , nemusí byť len kamienok, aj tráva, halúzka, niečo pekné, prírodné, čo ťa upúta a je to z prírody. keby si navštívila niektorý z bratislavských židovských cintorínov, nájdeš hroby, na ktorých je celý rad, i niekoľko radov kamienkov, poukladaných pekne vedľa seba. tak, ako si vy dávate kvety a vence.
odchádzam, dievčence, musím niekam frčať ale zajtra nedočkavo otvorím varechu. som rada, že sa vám naše oslavy sviatkov páčia.
viera1
@rea1 uvedomila som si,ako málo vieme o iných náboženstvách.Pekne si to popísala.Ďakujem,Viera.
amelie
verím, že aspoň tieto krásne sviatky zblížia ľudí rôznych vierovyznaní aj tých bez vyznania:-)
hannah22
dakujem za príbeh,...... keby viac takých ludí bolo, svet by vyzeral ináč.... :))
martha
Prekrásne a milo napísaný pohľad na sviatky, a tradície ...je dobré, že takýto ľudia sú medzi nami, svet s nimi je určite lepší...:)
kvocka
Veľmi pekné ! A tie komentáre tiež.Dobre sa to číta.Prajem príjemné sviatky.
beattka
kiež by viac ľudí takto zmýšľalo a bol by na svete kľud...tolerovať názor a vyznanie druhých je veľké umenie!!!
gubics
Ľudia by sa nemali deliť podľa náboženstva,rasy, národnosti a iné, ale podľa človiečiny. Pod tým slovom ja rozumiem, človeka ktorý v každom prípade dodrží svoje slovo, neubližuje iným - proste drží sa zásady: neurobiť nikomu to, čo by som nechcel/a aby niekto urobil mne.Keby každý takto pozitívne rozmýšľal, to by bolo na tom svete krásne.
Prajem všetkých varecháčom aj náhodným čitateľom týchto receptov KRÁSNE VIANOCE !
samanka
@rea napísala si to tak krásne, že mi slzy oči zahmlili. Pre mňa je každý predovšetkým ČLOVEK. Nikdy som neposudzovala ľudí podľa viery a nikdy som sa nikoho na ňu ani nepýtala....všetkým želám krásne Vianoce



 



TOPlist