Pečené bravčové mäso

matus113 - fotkamatus113, 10. novembra 2009
Pečené bravčové mäso
Foto: Matus113

Veľmi chutné jedlo, ktorého inšpiráciu sme našli v susednej Českej republike.

4
porcie
100 minút
príprava
90 minút
na 200 °C

Suroviny

800 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Kúsky bravčového mäsa (pliecko, stehno) dáme do pekáča, posolíme, pridáme rascu a aspoň 2 veľké cibule.

  2. 2

    Do 1/3 pekáč zalejeme vodu. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 200 stupňov. Mäso je upečené po 1 a pol hodine. Podávame s dusenou kapustou a knedľou.

Diskusia k receptu

Vymazať
makepeaca
Ja osobne bravčové mäso pečiem v celku a pred pečením ho okorením korením( každý môže použiť korenie, ktoré mám rád) a pečiem pokiaľ nie je dobre upečené. Kúsky bravčového mäsa, ktoré sa pečú v rúre sa volajú " moravské vrabce". Dusená kapusta a kysntutá knedľa je veľmi dobrá príloha, pričom ja si kysnutú knedľu robím doma.
Vymazať
evas13
A prečo by som tento recept nevyskúšala! Je to trošku ináč ako robievam, nedávam tam cibuľu. Kapusta je doma, knedľa nie je problém a hor sa na dobrú klasiku.
Vymazať
babav
Bravcove maso bude chutnejsie a stavnatejsie ,ak ho najskor prudko opecieme na oleji , potom pridame koreniny (rascu,cierne korenie ) , cibulu a pecieme podla uvedeneho postupu.
Vymazať
darinka55
S babavkou môžem súhlasiť najprv prudko opiecť.Mám taký recept že s pivom a s koreninami,je neskutočne veľa variácií s pečením bravčového no neni nad klasiku tá chutí každému tak prečo si občas nedopriať?
Vymazať
frezia68
Moravský vrabec je vynikajúci a na služobných cestách ho najlepšie robili v Zlíne.Kúsky bravčového sa najprv opečú v masti,potom sa osolí,pridá sa nasekaná cibuľa,pridá sa cesnak rozotretý so soľou,potlčená rasca,potom sa podlieva vodou a šup do rúry.Počas pečenia polievame vypečenou šťavou a máš pravdu,MATÚS 113,že je to výborné s prílohami,ktoré si uviedol - mňam :-))
Vymazať
morho
Som z Moravy a tam sa vždy pieklo a pečie bravčové tak, že sa mäso osolí, posype rascou, mletou sladkou paprikou, niekedy aj štipkou mletého čierneho korenia. Pridá sa cibuľa (môže byť celá, ale aj nakrájaná), cesnak. Podleje sa mierne vodou. Mäso sa tak zo začiatku de facto dusí a na záver sa dopečie. Nie je tak tvrdé a vysušené. Ja tak robím aj hydinu.
Nečudujte sa tomu podliatiu vodou. Aj pokiaľ bude piecť napríklad celé prasiatko, je to najrozumnejší spôsob, ako dosiahnuť mäkkej nevysušenej konzistencie a zlatistého povrchu.
Vymazať
retig
Ani pri najlepšej vôli tomuto receptu nerozumiem. Prečo kúsky bravčového mäsa? do tretiny pekáča vodu - to mäso sa má variť, alebo piecť? príprava 100 min - aj s odskočením si na pivo? pečenie kúskov 90 min - za ten čas sa mi prepečie 1 kg mäsa vcelku. Môj obyčajný recept: 1200 - 1500 g bravčoviny (stehno, krkovička), posoliť, prešpikovať cesnakom, posypať drvenou rascou, na plech bravčovú masť a trošku vody, počas pečenie podlievať. K tomu dusená červená kapusta. Pravdaže, uznávam aj iné bravčové pečené. A "moravské vrabce" to je niečo celkom iné
Vymazať
mamimna
Mne sa recept zdá v poriadku aj s tým podliatím vodou. Robievam to rovnako, len v druhej polovici pečenia mäso odkryjem. Výsledkom sú šťavnaté a krásne upečené kúsky mäsa. Nám to chutí viac ako mäso pečené vcelku.
Vymazať
janadelfi
Pri najlepšej vôli k tomuto receptu sa vraciam už asi piaty krát.... Prečo nie, kúsky mäsa a prečo nepodliať vodou???? Ja Moravského vrabca podlievam napríklad pivom, niekedy pečené mäso v celku podlejem aj vínom, alebo vývarom alebo aj vodou..... Len nech nieje preboha vysušené.... Nech sa trošku aj podusí aj popečie. Je nás osem ľudí (všetci už dospeláci), tri generácie a neviem si predstaviť, že by sme šklbali mäso zubami a tvárili sa, že je mäkké.... Dobrý recept....
Vymazať
mysecret2day
Ja prave robim bravcove pecene. Mala som kus pliecka s kostou. To som najprv dala do vriacej osolenej vody a varila 55 minut. Potom do rury, nie na vysoku teplotu, 250 F (som v USA). a do toho som pichla taku ihlu, to je spojene s malym computerom a ked to dosiahne 150 stupnov v prostriedku mäsa, je to v kuse, tak to je prepecene. tak to bude za hodinu. Pred vlozenim do rury som to mäso prudko oprazila z kazdej strany v panvici. Potom natrela vsade s praskovou cervenou paprikou a asi 20 kusmi rozotreteho cesnaku so solou a rascou, rozdrtenou na prach. Do pekaca som dala len vodu . Obcas to polievam, a dufam, ze zostane pekne vlhke. Nenavidim suche bravcove.. Budeme to jest STUDENE; na tenke platky pokrajane, ako sandwich alebo tak. :))
Vymazať
hubata
@mysecret2day - koľkože varíš bravčové mäso pred pečením - 55 minút??? Nemá to mäso potom gulášovú chuť a musí sa ti drobiť nie?
Ja tak ako je v recepte, akurát dám ešte aj cesnak, lebo tou šťavou si polievame knedľu. Ak použijete veľmi chudé mäso (stehno), veď to ako keby ste jedli triesky, musí to byť suché. Najchutnejšie je mäso s kosťou alebo pliecko. Toto je dobrý recept.
Vymazať
zdenka1009
Hubata,asi máme rovnaké chuťové kanáliky,lebo aj ja hovorím,že toto je veľmííí dobrý recept. Ale 1oo ludí,1oochutí.
Vymazať
grandma
No mäso na obrázku vyzerá otrasne a kde je nejaká šťava - vyzerá vysušené ako by bolo zo včerajšieho dňa.
Vymazať
marauder
Jednoznacne sa pridavam ku kritikom tohto receptu!!! Samozrejme, nakrajat par kusov bravcoveho a ocistit 2 cibule netrva 100, ale max. 5 min., tam autor zle pochopil casy na pripravu a samotnu tepelnu upravu. S tym stehnom to bol tiez hruby omyl, ale v prisadach je jasne uvedena krkovicka. Predpokladam, ze takymto brutalnym sposobom neznici ani totalny amater kvalitne maso! Vela prispevkov tu bolo na sposob maso v celku. Kedze pecena krkovicka patri k mojim Top 10, trosku recept, v sulade s ostatnymi, poopravim: nasolit, okorenit, rasca, bohato prespikovat cesnakom, prudko opiect zo vsetkych stran na oleji so sklovitou cibulou. Hovori sa tomu ZAVRIET masko, aby stava ostala vo vnutri!! Potom klasika - na pekac, podliat vodou, a vo vyhriatej rure minimalne! 90 min piect za casteho polievania vypekom. Neprehanat s vodou, radsej podliat ciernym pivom....stava musi byt tak akurat. Knedlove prilohy vsetkych druhov: kysnute, viedenske, zemlove, zemiakove.... A cervena kapusta na sladko. Mimochodom, ten recept sa za riekou Morava vola "Knedlo-vepro-zelo" a mimoriadne vydarene som jedol na Valasku a prazskych hodpudkach. + zaliat pivom z vycapu, kde sa pravidelne cistia trubky a capuje poctive, ceske pivo - uzasny gurmansky zazitok!!! Moravsky vrabec je o niecom uplne inom a v kombinacii so spenatom je tiez lahodka....
@matus113 : nedaj sa odradit, nabuduce to bude urcite lepsie! ;-))
Vymazať
alena45
U nás, keď je zabíjačka, tak sa odrezky z mäsa uložia na pekáč, dá sa rasca, soľ, korenie, podleje sa vodou a najprv sa dusí, potom sa odkryje a dopečie. Keďže takto mám bravčové najradšej, robím ho aj doma tiež zrejme presne tak, ako píše Matúš v recepte. Akurát, okrem cibule na krúžky pridám aj neolúpaný cesnak, ale až v polovici času.
Vymazať
concord
To je kopa rečí okolo obyčajného pečeného mäsa. Mäso jednoznačne plecko alebo krkovička v celku. Žiadne prudké opekanie aby sa mäso zatiahlo. To sa robí pri hôvädzom mäse. Nikdy som dopredu bravčové mäso neopekal a aj tak bolo šťavnaté. Riadne prešpikovať cesnakom, posypať rascou, pridať na pekáč trochu masti alebo oleja a potom podlievať vodou alebo čiernym pivom.Ak sa mäso bude často podlievať bude šťavnaté aj bez toho predopekania. Pokiaľ ho nebudete často podlievať ostane suché. A piecť ho pomaly. To je celá veda.
Vymazať
zinnajdha
Ja tento recept chválim: moja babička bola vynikajúca kuchárka, preto robíme, aj mama,aj ja, takéto pečené podľa nej. Maso najprv podusíme - alebo uvaríme a až potom dáme "zapiecť" do rúry. Autor tohto receptu to navrhol zjednodušene, keď to robí naraz. Dá do pekáča viac vody a mäsko sa najprv podusí a potom v tej šťave aj uoečie. Má to tú výhodu, že netreba stáť nad sporákom pri opekaní...a mäso takto pripravené je výborné, šťavnaté. Len zabudol napísať, že keď to mäso vloží do pekáa a zaleje vodouz atď., že ho prikryje a tak pečie. Treba skúsiť a potom porovnávať.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia