Pečená paradajková polievka

Richard Obenrauch
šéfkuchár Boutique Hotela TULIP HOUSE, 19. novembra 2009
Pečená paradajková polievka
Foto: Pravda - Sandra Támerová
4
porcie
20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
20 g
1 konzerva
20 g
50 g
50 g
100 g
 štipka
 štipka
 štipka
1 ks




Postup

  1. 1

    Paradajky pokrájame na polovičky. Dáme piecť na 180 stupňov Celzia, a pečieme kým šupka nezačne tmavnúť. Upečené paradajky preložíme do hrnca, v ktorom budeme pripravovať polievku. Pridáme dve polievkové lyžice medu, balzamikový ocot, Konzervu lúpaných paradajok, vrchovatú lyžicu bazalkového pesta, všetko zakryjeme lístkami bazalky, zakryjeme pokrievkou a necháme prevariť.

  2. 2

    Rozmixujeme ponorným mixérom a opäť necháme prevrieť. Dochutíme balzamikovým octom, cukrom, soľou, bielym korením a muškátovým orieškom podľa chuti.

  3. 3

    Nakoniec polievku precedíme cez sitko. Pečenú paradajkovú polievku servírujeme s bagetami so zapečeným syrom. Dozdobíme balzamikovým octom.

Diskusia k receptu

sjuz
fíha - úpne si viem predstaviť tú chuť....skúsim:)
legoo
teda prekvapuje ma, ze ja ako kuchar laik musim opravit recept na tomto webe, ale teda v recepte nieje pouzity balzamikovy ocot, ale balzamikova redukcia, ktora sa vyraba varenim balzamikoveho octu a cukru, tym padom ma vyrazne sladsiu chut a hustejsiu konzistenciu. Pridanie spomenuteho mnozstva balzamikoveho octu by polievku skor pokazilo, ako ochutilo.
evanaaa
A ja by som tie paradajky po opečení ošúpala, aj keď sa síce rozmixujú, predsa je to lepšie - ja som raz takto mixovala a tie šupky sa úplne nestratili. Ale recept - zaujímavý.
evanaaa
Legoo, možno tých 50 gr. balzam. octu nie je veľa, ako som si všimla, až trikrát sa tam použije.
garanco
...a nie je veľa 200g medu a 100g cukru? do tej trošky polievky?...
vcelka
Práve som si všimla, kto tú polievku pripravil... Tak ten šéfkuchár bol známy tým, že aj iné "normálne" veci piekol, to už bolo taký jeho štýl. Vždy sme si povedali Tulip House, jáááj, zase bude niečo pečené, čo je dobré ešte pred pečením...
nbert
Neda mi nereagovat.
Velmi podobny recept je jeden z prvych, ktore som sa naucil v UK. @legoo , dobry postreh, je to naozaj redukcia, v recepte je chyba. V "mojej" verzii receptu sa ocot pouziva, ale dal sa na plech spolu s rajcinami pred pecenim. Pocas pecenia sa sam zredukoval a zmiesal so stavou z paradajok, ktore taktiez obsahuju prirodny cukor a spolu sa skaramelizovali. Takze tu vobec nie je potreba pouzit balzamikovu redukciu.

Tento recept sme robili IBA pocas rajcinovej sezony, kedy su najchutnejsie a najsladsie. Ziadne sklenikove hybridy.
Rozdiel je zasadny. Ak by ste pouzili ozajstne sezonne rajciny ( napr. tie co ste si sami vypestovali ), nie je VOBEC potreba polievku znasilnovat ani cukrom, ani medom, ani rajcinami z konzervy, ani rajcinovy pretlak. Vzdy sme hovorili casnikom aby si zakladali na tom ze polievka je hlavne z rajcin a... rajcin.
Staci spolu s rajcinami hodit do truby zopar rozstvrtenych cervenych cibuli, (opat obsahuju vela prirodneho cukru ) niekolko nelupanych (!) strucikov cesnaku. Najprv piect pomalsie a potom na niekolko poslednych minut pridat teplotu nech to karamelizuje co najviac.
Potom vybrat cesnak a opatrne vytlacit upecene vnutro zo supky (opat prekvapujuco sladke) a rozmixovat dohladka a nechat dovarit v hrnci s bazalkou, smotanou... hotovo.
Naozaj sa oplati pockat do leta, polievka je uzasna ked je servirovana chladena. Toto je taka zimna verzia.
2010
@nbert , dik za rady dnes idem na to mam vela zrelych rajcin a kapii z trhu takze bude pecena paradajkova bez zaprazky a ako hovoris cukor tiez netreba radsej pridam cibulu skaramelizovat.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia