Pudingové koláče
Pudingové koláče

Koláče so škoricovým pudingom videorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 6. augusta 2017

Kysnuté koláče so skvelou škoricovou plnkou ;-) Súčasťou receptu je aj video, ktoré som sľúbila Varecháčke @Motyka :-)

21 ks
porcií
20-25 minút
na 180 °C
Koláče so škoricovým pudingom (videorecept)
Foto: cesminaz

Suroviny

1 kg
200 g
1 ks
2 dl
1 dl
1 ks (do cesta)
cca 4,5 dl
50 g
1,5 KL
Plnka:
1 l
2 ks
2 PL
podľa chuti
Na potretie:
1 ks




Postup

  1. 1

    Ako prvé si uvaríme puding podľa zvyku. Jediné, čo musíme spraviť je, že keď vymiešame vanilkový prášok s 1dl mlieka, tak vmiešame doňho aj škoricu a až potom to vlejeme do horúceho mlieka :-) Ak chcete naplniť len polovičné množstvo týmto pudingom, tak použijete len 500 ml mlieka, 1 van. puding a 1 PL škorice :-) Hotový puding necháme celkom vychladnúť...

    Koláče so škoricovým pudingom (videorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Namiesto fotopostupu prípravy cesta som tentoraz nahrala na video, že ako presne miesim/pripravujem každé kysnuté cesto "ja". A to preto, lebo som to sľúbila @Motyka, ktorá si pýtala v mojom recepte na Buchty odo mňa zopár grifov na také nadýchané cesto, ako je na mojich fotkách v receptoch. No namiesto písomného vysvetľovania som jej sľúbila video, a to 1 na sladko a 1 na slano. Tu pri tomto recepte je tá sladká verzia :-) Nemyslím si, že moje miesenie je niečo "extra", každý vie predsa zamiesiť cesto :-) Ide vlastne len o to, aby sme tekutinu dobre zapracovali do múky :-) Je možné, že takto miesi viacero z vás... a ak nie, tak vás aspoň trocha inšpirujem. Na video nie som profík, ale snažila som sa :-) Ešte by som podotkla, že kvások som zarobila z 3 dl mlieka + droždia + 1 kl cukru. Zvyšok mlieka cca 1,5 - 1,75 som zapracúvala postupne.

  3. 3

    Keď nám cesto nakyslo, vyklopíme ho na trocha pomúčenú dosku. Urobíme valec a pokrájame ho na rovnaké kúsky. Mne vyšlo 21, nemôžete robiť ani príliš malé, aby sa vám dali ľahko plniť tým pudingom :-) Následne pokrájané kúsky ešte raz vymiesime do bochníčkov...

    Koláče so škoricovým pudingom (videorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Bochníčky nenecháme podkysnúť, ale hneď s nimi pracujeme dalej. Bochníček najprv rozťapkáme a následne ho trocha vyváľkame. Do stredu pozdĺž dáme puding a cesto dobre uzavrieme. Napokon ho otočíme na pomúčenú dosku s uzavretou stranou dole.

    Koláče so škoricovým pudingom (videorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Koláče pokladieme na plech s papierom a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s trochou vody. Potom nožnicami strihneme 2x do každého koláča, aby sa dal vidieť puding. A napokon ich hneď, bez podkysnutia dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 180 °C na cca 20 minút. Treba si to sledovať, lebo každá rúra pečie inak :-)

    Koláče so škoricovým pudingom (videorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené koláče necháme vychladnúť...

    Koláče so škoricovým pudingom (videorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Koláče sú výborné. Cesto mäkké a ľahučké :-) Vďaka pudingu máte vlastne dobre škoricovú krémovitú plnku :-) Sú vhodné nielen na raňajky, ale aj na desiatu, výlety či pikniky :-) Vydržia mäkké a vláčne aj niekoľko dní. Dobrú chuť...

    Koláče so škoricovým pudingom (videorecept) - obrázok 7
  8. 8

    :-)

    Koláče so škoricovým pudingom (videorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Krasavice nafouknuté, voňavé - jedna jako druhá - papučky k nakousnutí. Toto upéct, zamknu a nic a nikdo nesmí ven ani dovnitř. Díky za bezva receptík, milá Cesmínko! Krásná práce!!
cesminaz
Milá @Haji tvoj komentik vzdy poteší :-) Dakujem ti za milé slová. @Torticka výborné su aj samotné,kedze niesu suché :-) ale velmi dobre sa k nim hodí pohar mlieka.
1x haji
salinka
Do tejto chvíle som si naivne myslela, že som už majster kysnutého cesta...práve včera som sa chválila buchtami. Ale ty si ma prekvapila, že nepreosievaš múku a akú veľkú máš štipku soli☺. A ešte aj ako ľahkoducho si to cesto spracovala ručne, ja použîvam robot. Takže: stále je čo zlepšovať. Vďaka.
cesminaz
@Kimlo :-) aj u nas su oblubené. @Salinka zlatá,som sa pousmiala na tvojej prvej vete :-) A prečo by si sa chválit nemohla?-ked sa ti super podarili,tak mas na to právo :-)) Nepreosievam muku,fakt velmi velmi zriedka,nieje to potrebné.No a tá štipka soli by bola poriadne velká počúvaj :-) ,to som tam davala 1,5kl soli ako je v recepte. Ja vypracuvam cesto vzdy ručne,robot nemam,ale ani nepotrebujem.Vravi sa,ze ručne vypracované cesto da pečivu inú chuť.No ktovie,možno preto,ze donho pridas este prísady navyše...a to cit a lásku ;-P Krasny den vsetkym!
motyka
Milá @Cesminaz , veeeeľmi pekne Ti ďakujem za uverejnenie videopostupu na Tvoje kysnuté cestá. Pochopila som prečo moje nie je také, ako Tvoje. Keď sa pozerám s akou láskou, až nehou, to cesto vypracovávaš, tak určite musí byť jedinečné. Mlieko som nedávala postupne, tak to pravdepodobne taktiež ovplyvňuje jeho nadýchanosť. Takže tak, ako píše Salinka, človek sa učí celý život. Ďakujem, že pomáhaš všetkým tým, ktoré sa chceme stále učiť.
Prajem Ti dobré zdravie a pekný deň. Vareche ďakujem za upozornenie na videorecept. Mala som tri dni problém s internetom, tak som nemohla skôr reagovať. Ešte raz vďaka.
motyka
A ešte som zabudla na Tvoje koláče. Nepochybujem o ich fantastickej chuti. Keby tak tu boli teraz, och, och. Dali by sme si. Ale najbližšie určite vyskúšam a budem vďaka Tebe "za hviezdu".
cesminaz
@Motyka (7.8.2017 14:18)

:-) urobila som to rada,čo slubim dodržim :-) Este pridam potom niektory den,ako budem mat čas video aj k slanemu cestu.V mojom miesení rozdiel nieje,či už sladké alebo slané-miesim všetky rovnako,ale ked som slubila 2 videa,tak slovo dodržím :-) Velmi dufam,ze ked nabuduce upečies niečo odomňa či už sladké,alebo slané,tak sa mi ozveš s vysledkom! Že či budes mat v tom ceste tentoraz rozdiel oproti tomu,ako si ich mala doteraz :-) No ak budes miesit presne podla videa,tak verím ze rozdiel bude :-) Pozdravujem a prajem ti krasny den ;-P
motyka
Cesminaz - ja pečiem iba cez víkend. Určite upečiem a potom sa ozvem. Idem na návštevu, takže papáčov bude dosť. Ešte raz vďaka.
lilyre
Bože, sú také hneď na zjedenie a ja som v práci, môžem len snívať! Ale cez víkend ...
motyka
Milá Cesminaz - tak sa hlásim, po nedeli. Robila som presne podľa Tvojho receptu a veééľmi sa vydarili. Do plnky som do každého koláčika pridávala po pár borievok. Boli úžasné, nadýchané, ľahučke. Škoda, že nie som vybavená na to, aby som pridala foto. Nebolo ich v priebehu hodiny, ale bolo nás viac.Každý chválil, ale bolo vidieť, že boli vynikajúce podľa toho ako mizli. Dnes ich pečiem znova, z dvojitej dávky. Práve kysnú. Neterka už volala, kedy má po ne prísť.
Cesminaz, úprimne a zo srdca Ti ďakujem, že si ma naučila skutočne mňamkové kysnuté cesto, ako aj rôznosť jeho použitia.
Vyprosujem Ti z "hora" veľa zdravia, šťastia a požehnania v ďalšom živote a tvorivosti pri pečení. Veľká vďaka.
cesminaz
@Motyka (15.8.2017 14:39)

Milá Motyka,ani nevies ako sa teším tvojej správe :-) Super,ze sa ti vydarili presne tak,aké majú byť! Ja mám tú skúsenost,ze miesenie veruže vela robí :-) a aj velmi ovplyvní konzistenciu cesta. Som naozaj velmi rada,ze sa ti podarili a ze vam vsetkym chutili.Ja miesim vzdy "takto" ,takže ked odomňa budes znova piect,tak mies vždy rovnakým spôsobom a budes mat istotu,ze sa ti vydaria ako majú :-) Ale ináč,ja to tam aj tak napíšem približne do postupu :-) Z dvojitej dávky miesit,to si teda mala čo robit :-) uz z jedneho kila dá človeku zabrať na rameno,kedže tam treba silu :-) Ale hlavné je jedno,ze si spokojná :-) Esteraz vdaka za odozvu a prajem vsetko dobré a aj príjemny vikend!
zuzanka1367
Milá @cesminka Tvoje recepty s kysnutého cesta sú pre mňa vždy zárukou úspechu a nebolo to ináč ani teraz. Cesto výborne, práca s ním radosťou, pod puding som na cesto prepašovala kocku horkej chilli čokolády, dodalo im to zaujímavý šmrnc :) Srdečná vďaka za recept.


motyka
Cesminaz, sama som to nerobila. Všetko bolo na 2x a pomáhala mi suseda. Ona pečie kysnuté často. Sama by som to nezvládla. Ale moje "teda tvoje" boli lepšie. Takže som bola pyšná, vďaka Tebe. Díky......
cesminaz
@Zuzanka1367 (19.8.2017 13:58)

Milá Zuzanka,teším sa,ze ta vidím! V poslednom čase si tu zriedka :-( dúfam,ze je vsetko v poriadku :-) Ale inak velmi si ma potesila tvojou správou.Museli byt výborné s tou čokoládou :-) Velmi sa teším,ze vám koláče chutili a ze si bola s receptom spokojná :-) Dakujem za správu s fotkou a zelám krasny deň!
cesminaz
@Motyka (20.8.2017 20:40)

Aha,takže suseda miesila 1dávku a ty druhú a potom ste ich porovnali.. :-)) Pyšná si bola právom,lebo ty si cesto vymiesila a ich aj upiekla :-) ja som dala len recept. Pekny den prajem.
tinu
Dnes som robila a sú výborné. Len škoda že mne skoro zo všetkých vytiekla plnka. Pritom myslím že som ich dobre uzavrela. Ale možno pre to že som dávala veľa tej plnky. Alebo preto že ja som mala tú plnku viac tekutejsiu. Nevadí do budúcna som poučená. Super návod ako urobiť kysnuté. Este teraz má boli ruka. Vždy robím v robote a veruže je to takto ručne chutnejšie. Ďakujem za recept.
cesminaz
@Tinu (4.9.2017 20:35)

Tak to je veru fakt skoda :-/ Puding/plnku si kazdy spravy uz podla navodu,cize aby bol puding po vychladnutí tuhý.Väcsinou sú to 2balíky na 1L mlieka,ale pravdaze zalezi aj na gramáži pudingu.Občas je lepsie pouzit 2 a 1/2 sácku :-) Ale ako vravíš,nabuduce budes uz múdrejšia :-) Od miesenia zvykne aj mna občas ruka boleť,ale človek predsalen nemiesi kazdy den,takze sa to da vydržat :-) A vysledok fakt stoji za to.Dakujem za tvoju odozvu :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia