Domáca tvarohová žemľovka s jablkami

matus113 - fotkamatus113, 21. marca 2010
Domáca tvarohová žemľovka s jablkami
Foto: matus113

Niečo pre tých,ktorí majú radi domácu kuchyňu

6
porcií
70 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Suroviny

5-6 ks
200 ml
1 ks
4 ks
1 ks
3 ks




Postup

  1. 1

    Rožky si nakrájame na štvrtiny. Potom si bielka oddelíme od žĺtok a žĺtka dáme do misky s mliekom. Do mlieka pridáme i vanilkový cukor a rozmiešame.

  2. 2

    Pripravenú jánsku misu vymastíme maslom a postupne do nej naukladáme štvrtiny rožkov namočených do mlieka.

  3. 3

    Na prvú vrstvu dáme vymiešaný tvaroh s 1 lyžičkou cukru. Ďalšia vrstva budú postrúhané jabĺčka. Zasypeme kryštálovým cukrom. Zakryjeme vrstvou rožkov namáčaných v mlieku.

  4. 4

    Ako posledná vrstva nám poslúži z bielkov vyšľahaný sneh. Žemľovku zakryjeme a dáme piecť na 170 stupňov na 45 minút.

Diskusia k receptu

Vymazať
verka1
Presne takú robím aj ja, len medzi tvaroh a jabká dám ešte jednu vrstvu rožkov. A ešte dám pod sneh kúsky masla. Je to výborný recept, manžel ďakuje, že som si spomenula vďalka tebe.
Vymazať
sbsgabi
Ja používam namiesto rožkov vianočku je chutnejšia a rýchlejšie sa urobý vyskúšajte je naozaj dobrá.
Vymazať
bozulka
Ja tiež robievam a pomerne často,robím zo sendviča a ešte na tvaroh nasypem hrozienka,zakrývam vrstvou sendviča a pokryjem plátkami masla.Sneh na žemlovke nemám rada.Po upečení je krásne navrchu chrumkavá,posypaná cukrom
Vymazať
verka1
pravdah, he, objavili ste objavené, to nám Matus pripomenul jánske ohne, ktoré sa už veru blížia.
To len na margo.
Vymazať
forneta
sorry čo teras powem aléé... šiadny iný recept na swete sa newyrowná twarohowej žemlowky, ktorú robiewa moa babkaa... mnáám... tú dáte do úst aa... rozplýwa sa wám na jazykuu... e to neopísatelnéé... sorry... ani táto sa receptu a sposobu priprawowania žemlowky moej babky sa newyrownáá... ona mi dala ten recept alee... ani ja sama ho newem urobiť tak dobre ako jaa...
Vymazať
wevewe
tak veru, takato zemlovka so snehom je uplne najlepsia. a vanilkovy puding namiesto tvarohu...to sa tu na vareche uz tiez objavilo
Vymazať
stanka83
ja ju robievam trosku inak do mlieka dam cele vajicka nie len zltky a vrch zemlovky robim tak ze naukladam rozky, ktore ale krajam na kolieska a na kazdy dam kusok masla a ked je upecena tak ten vrch je najlepsi taky chrumkavy mnam...
Vymazať
forneta
prezradím sposob mojej babičky: nie rožky ale vianočka a nie kúsky vianočky ale normálne asi 1cm... tvaroh+hrozienka v rume - namáčané cez noc, nie škoricový cukor ale cukor a škorica, a pri pečení ju nezakrýva ale len tak pečie nezakrytú... a maslo dáva aj navrch každej vianočky... ale malinký kúsok... a nedáva sneh... vobec...
Vymazať
sbsgabi
Áno to má pravdu forneta to sa nedá ani porovnať je lahodnejšia a rýchlejšie aj lepšie sa s vianočky robí .
Robím to už roky nemala som rožky tak som dala vianočky a mojim dvojčatám to veľmi chutilo .
Sneh tiež nedávam ,
Vymazať
luciasl
Ja dávam ešte hrozienka, a hlavne dôležité je pre mna to, že mlieko najskôr prevarím a potom do ňho do teplého dám žĺtka, vanilkový cukor a namočím rožky v tom. Tvaroh jedine hrudkovitý do jabĺk(postrúhaných na jemno! dávam škoricový cukor, práškový cukor a hrozienka krásne napuchnuté, väčšinou ktoré som namočila pol hodinku pred tým do hruškovice, alebo nejakého alkoholu zriedeným s vodou. Ale to je len pre dospelých, pre dieťa len hrozienka vo vode.
A bielka asi tak 15 minút pred dopečením tam nalievam navrch, vyšlahané, oddychnuté v chladničke.
jenské sklo vymstujem maslom a potom vysypem strúhankou. A nezakrývam to vrchom.......
A rožky používam staršie, ked mám, nebudem kvôli tomu kupovať čerstve rožky.
Vymazať
modrykamen
Aj my robíme žemľovku podľa pani Lucie. Je naozaj vynikajúca.Rožky naozaj staršie, pri namáčaní sa tak veľmi nenapijú mlieka.
Vymazať
marika9
Žemľovku robím podobne, ale najnovšie používam miesto rožkov nakrájaný toustový chlieb. Je to pohodlnejšie a tiež je veľmi chutná.
Vymazať
evanaaa
Fornetka, aký rozdiel medzi komentárom písaným v marci a potom v júni, už máš aj klávesnicu s "v", miesto w. Ale máš pravdu s tou žemlovkou, ako robí tvoja babička.
Ja som skúšala aj žĺtka vymiešať s cukrom a tie naliať na rožky, zľahka spojiť a potom naložiť jednu vrstvu+ovocie( tvaroh), prikryť druhou polovicou a neskôr sneh - ja nemám rada tie vysušené rožky na vrchu. Takto sa mi to viac páčilo, ako len namočiť pečivo do mlieka.
Vymazať
peter48
Pre ľudí, presvedčených, že každá trocha vlákniny navyše je dobrá, možno namiesto sendviča, alebo rožkov použiť celozrnný toastový chlieb. Má to trochu inú chuť i vzhľad, ale je to vynikajúca varianta. Sneh tiež dávam do zmesi, či už zo sendviča, alebo toastového chleba. Obyčajné rožky majú spravidla po namočení nechutnú konzistenciu.
Vymazať
zuzu1234
Potvrdzujem vyššieuvedené komentáre - "žemľovka" z vianočky je vynikajúca, z iného pečiva už ani nerobievam. Keď je zlacnená, nakúpim si jej aj do zásoby, v mrazničke vydrží. Keď je potom neskôlr v akcii aj tvaroh + domáce jablká, máme chutné a lacné jedlo :-)
Nepečiem však v jenskej mise, ale v plechu (pekáči), je to skôr hotové a hlavne chrumkavejšie (vrchnú vrstvu vianočky jemne potriem maslom).
Vymazať
anirad
musím povedať,že presne takto ma to naučila moja mama,žemlovky milujem,ako deti sme mali radi aj iný druh ovocia a na to ešte kopec šľahačky a aj zmrzlina,hotová vitamínová a kalorická bomba,no detské časy sa minuli a teraz klasická žemlovka mi chutí výborne ku káve a aj mojim vnúčatám,dávajú si aj šľahačku,mám radosť,že im tak chutí !




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia