Crème brûlée

matus113 - fotkamatus113, 19. novembra 2012
Crème brûlée
Foto: matus113

Voňavé a sladké ako puding.

6
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 150 °C

Suroviny

65 g
400 ml
5 ks
1 ks
1 ks
50 g




Postup

  1. 1

    Vajíčka rozdelíme. K žĺtkam pridáme 65 g kryštálového cukru a vymiešame mixérom. Smotanu dáme do hrnca, pridáme vnútro vanilkového struku a zahrievame takmer do varu.

  2. 2

    Do vymiešaného kryštálového cukru so žĺtkami budeme pomaly liať horúcu smotanu, aby sa vajíčka nezrazili. Vyšľahaný krém vlejeme do zapekacích misiek a budeme piecť vo vodnom kúpeli.

  3. 3

    Pripravíme hlboký plech, na dno dáme kuchynskú utierku, naukladáme plné misky a zalejeme horúcou vodou do 2/3 misiek. Dáme piecť do vyhriatej rúry na 150 stupňov asi na 45 minút. Približne v polovici pečenia môžeme do krému pridať kúsok hrušky alebo maliny. Naďalej pečieme. Po 45 minútach krém vytiahneme a dáme vychladnúť asi na 3 hodiny do chladničky.

  4. 4

    Pred podávaním, posypeme vrch hnedým cukrom, ktorý skaramelizujeme flambovacou pištoľou. Pokiaľ pištoľ nemáme, krém dáme pod gril a necháme pár minút zapiecť.

Diskusia k receptu

Vymazať
honestka
robievam starou originalnou technikou s karamelom na spodku.
ked chces dosiahnut krasnu karmelizaciu na vrchu pudingu, skombinuj biely a hnedy cukor, karmelizacia je omnoho lepsia.
Je to pochutka.
Vymazať
mataliptak
tak na toto sa chystám už velmi dávno ale nemám tú flambovaciu pištol a neviem ako to inak urobiť ... :-( ale raz si ju zadovážim a toto bude prvé čo urobím ... :-D vyzerá to skvele .... 1* dakujem za receptík ..
Vymazať
hubata
Vraj je to dobrota nevídaná .... ešte som to neskúšala, tak ukladám čo keď sa stane našim obľúbeným dezertom?
Vymazať
radox1
tiez robim takto,ale chcem sa spytat na ten karamel naspodu.to sa potom z formicky vyklopi?
Vymazať
honestka
@radox1 : starou technikou znamena: uvaris si husty karamel. rozdleis do hrncickov a najelejs puding, das varit ako v tomto videu a ked je hotove len prevratis a /nemusis nic posypat na vrchu a tym padom flabovat/, pretoze ked poharik v ktorom sa karamel varil prevratis-po celej casti pudingu sa ti rozleje sladucky karamel ako zlato a ta chut je jedinecna
Vymazať
odile304
Mala poznamka pre "radox1" a "honestka". Pozor, lebo ten recept s karamelom naspodku je uplne iny recept, to je crème caramel a tu je recept na crème brulée, ktory ma uplne inu konzistenciu a ak je dobre urobeny, urcite sa vam ho nepodari "vyklopit".
Vymazať
ebetka
toto milujem, ale ešte som to nerobila, lebo tú pištoľ nemám a asi sa mi ju ani nechce kupovať, ale ak sa to da aj s grilom, tak to musím skúsiť. S tým karamelom na spodu, to poznám, ale tu v Mexiku, to volajú "flan", myslím, že je v tom rozdiel...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia