Hovädzie po burgundsky
Hovädzie po burgundsky

Bœuf à la bourguigne - národne jedlo Francúzska videorecept

slobodaasolidarita - fotkaSloboda a Solidarita, 9. mája 2019. Komerčný recept.

Pomaly varené mäso na víne. Korene tohto jedla siahajú, ako inak, do oblasti Burgundy. Práve tu chovali špeciálny druh dobytka menom Charelais. Mäsko z týchto Zobraziť celý popisPomaly varené mäso na víne. Korene tohto jedla siahajú, ako inak, do oblasti Burgundy. Práve tu chovali špeciálny druh dobytka menom Charelais. Mäsko z týchto zvierat bolo mäkké a ideálne na dusenie, víno bolo silné a vhodné na podlievanie. A tak sa slávny šéfkuchár Auguste Escoffier rozhodol spojiť tieto dve fajnové veci a vynašiel Bœuf à la bourguignonne.

Suroviny

500 g
2000 ml
1 pohár
 hrsť
1 ks
2 ks
2 ks
3 ks stredné




Postup

  1. 1

    V hrnci na oleji prudko opečieme mäso, pridáme nakrájanú cibuľu, nakrájanú mrkvu a nakrájané zelerové stonky.

  2. 2

    Dochutíme soľou, koreninami a bylinkami a ďalej restujeme, kým zelenina trochu nezmäkne.

  3. 3

    Pridáme huby, víno a vývar a necháme variť, až kým mäso nie je mäkké.

  4. 4

    TIP majstra Ihnačáka: Zemiaky dajte variť spolu s mäsom, aby šťava jemne zhustla. Počas varenia nezabudnite občas premiešať.

Diskusia k receptu

zinnajdha
možno použiť aj iné huby (je ich veľa druhov), alebo len hríby, ako je uvedené v recepte ? Používam radšej zmes iných - rôznych- húb, lebo lepšie voňajú, než hríby.
odile304
To sa vola Bœuf bourguignon (a nie ...à la bourguigne). Neda sa povedat ze je to narodne jedlo, kazdy francuzsky region ma nejake (coq au vin, quiche lorraine, cassoulet...a mnoho dalsich). Tento recept nie je celkom presny, naraz nahadzat vsetko do hrnca nestaci... ako uz niekto povedal v komentaroch, su na vareche aj lepsie recepty na toto typicke jedlo...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia