Zuccotto

gretolinka - bez fotkygretolinka, 16. októbra 2012

Tento recept som našla na jednej internetovej stránke a musím povedať, že táto tortička je naozaj vynikajúca :)

Suroviny

300+150 ml
90+50 g
120 g
6 polievkové lyžice
60 g
4 polievkové lyžice
 alebo strúhaná čokoláda na posypanie




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme piškótový korpus zo 4 vajec. Každá má svoj osvedčený recept. J a som pripravovala korpus takto: 4 bielka som vyšľahala do tuha, pridala 4 lyžice kryštálového cukru, opäť som vyšľahala do tuha a po jednom som pridala žĺtka, 2 lyžice oleja, 4 lyžice polohrubej múky a 1/2 balíčka PDP. Vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie. Plech nemusí byť veľmi veľký, ja pečiem na plechu o rozmeroch cca 27x37cm.

  2. 2

    Sklenenú misku o priemere 22 cm, vysokú 8 cm vystelieme potravinárskou fóliu, vychladnutý korpus narežeme na trojuholníčky alebo časti, ktoré vám lepšie vyhovujú a vystelieme nimi sklenenú misku. Pokvapkáme ich 3 polievkovými lyžicami amaretta. Ja som ho nahradila zmesou rumu a čokoládového likéru čo bolo tiež fajn ;)

  3. 3

    Rozpustíme si 90 g mliečnej čokolády a kým sa nám vo vodnom kúpeli topí vyšľaháme si šľahačku s 2 lyžicami nesky do tuha a pridáme 50 g nastrúhanej mliečnej čokolády a túto zmes navrstvíme na korpus tak, aby nám zostal v strede malý kráter.

    Zuccotto - obrázok 3
  4. 4

    Vymiešame si 60 g zmäknutého masla spolu so 120 g práškového cukru, pridáme zvyšné 3 lyžice amaretta alebo iného fajnového likéru :) a čokoládu rozpustenú vo vodnom kúpeli.

    Zuccotto - obrázok 4
  5. 5

    Túto zmes nalejeme do vytvoreného krátera a zakryjeme zvyšnou šľahačkou ak máme (tento krok som zabudla odfotiť :D tak ak budem robiť nabudúce tak pridám:)) a na vch poukladáme zvyšok piškótového korpusu, ktorý môžeme tiež pokvapkať amarettom. Takto pripravenú tortičku dáme odležať do chladu minimálne na tri hodiny, avšak najlepsšie je nechať tortičku cez noc do druhého dňa v chladničke.

    Zuccotto - obrázok 5
  6. 6

    Na druhý deň tortičku vyklopíme a natrieme vyšľahanou šľahačkou(150 ml), do ktoej môžeme pridať ešte 2 lyžice nesky ak chceme, ale kto neľúbi veľmi kávové tak nemusí dávať. Posypeme pomletými orieškami prípadne postrúhanou čokoládou a môžeme podávať :) Dobrú chuť :)

    Zuccotto - obrázok 6
  7. 7

    A takto vyzerá zuccotto v reze :)

    Zuccotto - obrázok 7

Diskusia k receptu

jerica
@gretolinka , tuším som ti zmenila nick, asi by sa hodil , krásne si to spravila , to sú presne moje chute!
katarina2511
Co znamena vymiesat slahacku dotuha s 2 lyzickami nesky, iba miesat nie nahodou slahat? Chcela by som skusit spravit tento desert, ale tento krok mi nie je jasny.
lailuska
vyzerá to úžasne, krásne nafotené ak zahryznutiu, mňam
borek
Dobrý den, rada bych tento dortík udělala, ale nevím, co to je po česku "nesky", asi ztužovač šlehačky? Díky za odpověď!
marcy
neska je instantná káva :-)) krajec by ma potešil a ďakujem za tip pre malého oslávenca budem robiť v novembri
sonulienka
tak to už hej aj vyzerá a určite aj chutí vynikajúca. Ukladám do KK.
gretolinka
@katarina2511 šľahačku klasicky vyšľahať ako to robí každý ;) použila som zlé slovíčko, ospravedlňujem sa a už to je aj upravené :) do šľahačky som nasypala 2 lyžice nesky, môže byť aj menej, nebude až taká kávová a potom pekne vyšľahať do tuha :)
sylviaxxl
Poznám,raz som robila.Ale len raz:)Pre nás to bolo strááášne prešľahačkované:)Ale inak to vyzerá výborne.
zinnajdha
@borek : neska je nescafé !!! (nespisovný, slangový výraz, na Slovensku sa používa viac než hojne)
Tortička sa mi tiež páči.
borek
Děkuji všem za upřesnění receptu, také se mi zdá, jestli není té šlehačky "vela", ale v ústech se musí jen rozplívat, určitě je to velká dobrota...:-))
jeka
Jedným slovom "uložený"
bozulka
Krásne sa ti vydarila,na niečo podobné pod názvom bomba sme chodili v Č.Budějoviciach na námestí v cukrárni.Je to už vyše štyridsať rokov.Oni do krému pridávali aj ovocie /maliny,jahody,čučoriedky a iné/ a bolo to výborné a vždy iné.Pre zmenu sa dá poliať čokoládou a ozdobiť niečim zeleným napr.posekané pistácie a pod.Bude zase iné prekvapenie,ale vždy vynikajúce.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia