Žĺtkové rezy

sbsgabi - fotkasbsgabi, 7. decembra 2010
nemám

toto je recept našich prastarých rodičov a je veľmi dobrý bez neho by neboli Vianoce ta jeho vôňa sa šíry po celom dome .Niekedy Zobraziť celý popistoto je recept našich prastarých rodičov a je veľmi dobrý bez neho by neboli Vianoce ta jeho vôňa sa šíry po celom dome .Niekedy je aj zábava pozorovať ako potajomky chodia do špajzky brať koláče aj sa nasmejeme lebo prichytí môj oco mňa a ja zase jeho. A deti to ani nevravím. Moja mamina sa len hrozí počkajte na sviatky nebude nič a zasa ich premiestni niekam inde ale my ich podla vône zasa vyňucháme a zasa spapáme . Ale veď o čo ide ? aspoň sa nepokazia lebo nemajú kedy .chy,chy,chy...

120
porcií
20 minút
príprava
20 minút
na 180 °C

Suroviny

20  ,- alebo maslo
25  dkg
20 dkg, mleté
15 dkg
5 ks, (vyšľahaný sneh)
1/2 balíčka
Poleva:
5 ks
20 dkg




Postup

  1. 1

    Príprava cesta: Maslo s cukrom dobre vymiešame potom primiešame sneh, pridáme múku s kypriacim práškom a nakoniec orechy. Plech na pečenie koláča si vymastíme a vysypeme s múkou do ktorého rozotrieme lízatkom cesto musí byť rovnomerne /rovný povrch / a vložíme do vopred vyhriatej rúry na 180 C pečieme asi 20 min

  2. 2

    Hneď po vložení cesta si pripravíme Žĺtkovú polevu . Postup: Poleva: žĺtky s cukrom vymiešame do penista čím dlhšie šľahačom miešame tým je poleva svetlejšia ,jemnejšia a lahodnejšia teda kvalitnejšia .

  3. 3

    Vyberieme cesto s rúry a hneď na povrch natierame rovnomerne ale rýchlo polevu na vrch koláča / môžeme si pomôcť nožom ktorý máme namočený vo vode /. Potom celý koláč s plechom dáme vychladnúť. Krájanie koláča : Ja si do vyššieho pohára nalejem horúcu vodu a asi na 10 min položím nôž / čo sním idem krájať koláč / do horúcej vody nech sa oceľ zohreje lepšie sa krája nepuká poleva / čokoládová, žĺtková ,..../ Tento koláč krájam na 5cm x 2cm dlhé koláčiky takže mi vínde asi 120 kúskov s jedného plechu ktorý je 30cm široký x 40cm dlhý . Prajem Vám krásne sviatky a dobrú chuť !

Diskusia k receptu

garanco
Skutočná klasika, bez neho nemôžu byť Vianoce!
etulik
Aj keď nemôžem veľmi orechy, ten si stale dam u svokry, a stale som chcela recept. No teraz ho nemusim pytat, stačí upiecť a potom ponuknuť. Už teraz sa teším...urobila si mi radosť že si ho tu dala...:-)...ukladam do knihy
1956
Žĺtkové robíme už roky.Veľmi ich mal rád môj otec,ibaže dávam všade po 28 dg cukru,múky aj orechov a 6 vajec.
1x pamar
sovka62
Ja dávam 6 vajec a všetko ostatné po 250 g. Neviem, či aj ty máš takú skúsenosť, ale tento koláčik je lepšie krájať až na druhý deň. Koláč do rodiny priniesla svokrina švagriná a keď sme ochutnali, hneď sme chceli recept. Trochu sa zdráhala, ale nakoniec nám ho dala. Tak sme ho v nedeľu dopoludnia upiekli a keď sme ho chceli po obede nakrájať, celý sa nám rozpadal. Nakoniec sme ho jedli lyžicou z plechu. Svokra sa hnevala, že švagriná určite niečo napísala schválne zle, aby sa nám nepodaril tak ako jej. Ale keď som piekla druhý raz, krájala som ho až na druhý deň a všetko bolo v poriadku. Svokru až mrzelo, že na švagrinú tak harusila.
sbsgabi
Ahoj sovka62 Ano aj ja upečiem večer a krájam až na druhý den ale namáčam tie nože do horúcej vody aby sa topila tá poleva keď je nôž horúci
violetacamorova
tento koláč pečieme už 40 rokov, je to pochúťka a brat je schopný zjesť celý plech.Recept máme na menší a aj na väčší plech.
sbsgabi
To ste ako u nás ale to je výsledok dobrého stareho recepta miekto dával aj do cesta salvátorku suseda tuším mi dávala ten recept
Ale toto je základný starý recept
orchidea
Tento vynikajúci koláč nesmie chýbať ani na našom vianočnom stole.
sbsgabi
Som rada že nás je toľko veľa ludí čo ho pečieme je naozaj úžasný




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia