Zlatá slepačia polievka - Goldene joich - židovský penicilín
Autor receptu: pusta
Táto polievka je jedným z vrcholov tradičnej židovskej kuchyne. Je známou nielen medzi židmi, ale na celom svete, avšak mnohí ani len netušia, že ide o skvost práve židovskej kuchyne. Je vynikajúca aj pre deti, zoslabnutých a chorých, pre jej ozdravujúci účinok je nazývaná tiež ako židovský penicilín. V jej príprave sú aj malé odlišnosti, ktoré sú podmienené regionom a komunitou, kde sa varí. Týmto dakujem židovskému šéfkuchárovi, ktorý ma ju naučil variť. Len on dokáže uvariť taký číry vývar.
360 minút príprava |
360 minút tepelná úprava |
Postup
- Do veľkého hrnca vložím sliepku vybratú priamo z mrazničky. Zalejem dostatočným množstvom, podľa možnosti studenenej ľadovej vody, pridám všetku očistenú, na veľké kusy pokrájanú,. koreňovú zeleninu, koreniny, cibuľu, cesnak a vňate. Osolím. Ak mám, pridám ešte kus šmalccu - hydinový tuk.
- Hrniec prikryjem pokrievkou a postavím variť na liatinovú platňu na najslabší plameň najmenšieho horáku. Varím pomalým varom, sotva znateľným čerením vývaru 5-6 hodín, nesmie sa tvoriť žiadna pena. Vyberiem sliepku, zeleninu a vývar scedím.
- Sliepku naporcujem, vložím do tanierov alebo ju použijem k dalšej úprave. Do tanierov pridám pokrájanú koreňovú zeleninu, uvarené macesové knedličky, zalejem horúcim vývarom, posypem nasekanou prtžlenovou vňaťou a ihned podávam. Správne uvarený vývar mý byť číry, priehľadný a ako pravé zlato - odtiaľ názov polievky. Varievam tejto polievky vždy väčšie množstvo a časť vývaru zmrazím.