Živánska

matus113 - fotkamatus113, 9. novembra 2009
Živánska
Foto: Matus113

Veľmi chutné letné jedlo, ktoré sa dá robiť aj "outdoorovo" v pahrebe.

5-6
porcií
70 minút
príprava
60 minút
na 220 °C

Suroviny

1 kg
1 kg
100 g
1
500 g
300 g
500 g
500 g




Postup

  1. 1

    Nakrájame si kuracie a bravčové mäso na kocky. Ďalej nakrájame slaninku, klobásku, cibuľku, papriku, rajčiny. Ošúpané zemiaky nakrájame na kolieska. Zemiaky osolíme a pridáme rascu. Nakrájané mäso okoreníme - podľa chuti.

  2. 2

    Nachystáme si dve vrstvy alobalu. Dáme prvú vrstvu zemiakov a pridáme mäso, slaninku, klobásku, cibuľku, papriku a rajčiny. Zabalíme do batôžteku.

  3. 3

    Dáme na pekáč a podlejeme troškou vody. Vložíme do rúry predvyhriatej na 220 stupňov. Pečieme približne 1 hodinu.

Diskusia k receptu

Vymazať
evas13
To si buďte istý, že je to dobré. Ja to robím na plechu: plech natriem olejom, zemiaky na plátky posolim, okorením, posypem rascou premiešam, dám na plech, navrch zemiakov naukladám cibuľu, slaninu a potom naukladám mäsko, také aké má každy rád, Ešte navrch mäsa posypem cibiľou a slaninkov. Nepodlievať, živánska si pustí svoju šťavu. Prikryjem alobalom a pečiem v horúcej rúre. 10-15 min. pred koncom odkryjem a dopočem. Celé sa to pečie asi 60-80 min. Keď je nás viacej, každí si naberie koľko zje a koľko mu chutí.
Vymazať
honestka
ROZDIEL medzi Matusom113 a evas13 je velky.
Ked sa pecie takto na plechu poslednych 10 minut ju zapecieme pod grilom a vsetko dostane fantasticku chut.
Ked sa totiz alobal otvori takto zivanska ked robena iba v rure ma chut akoby sa vseko iba SPARILO.
Chyba totiz priamy uhlik z pahreby, ktory sem tam v prirode takyto alobalovy paklik aj pripecie
Vymazať
veronka8
je to pochúťka !!!!!!!!!!!!
ja ju robím už roky ale vždy pred dopečením otvorím alobavové vrecúčka a nechám zapiecť aby neboli ako varené.
no mňam!
Vymazať
jezibabka1
veru taká živánska z pahreby na stanovačke... jojoj, to je lahoda, ale teraz v zime si musíme vystačiť aj s rúrou
Vymazať
karolka
výborný nápad, mohla by som tam dať upiecť aj bravčové kosti, ktoré zostali z vykosťovania
Vymazať
frezia68
Tiež to robím do alobalu a na plech,ale pustí to dosť šťavy.Takže potom pootvorím alobal (pozor,para páli) a dopekám aj na 240 st. aspoň vrch a aj šťava je výborná.
Vymazať
frezia68
Veronka,až teraž čítam,že to máš napísané-nechcela som opakovať.Inokedy radšej najprv všetko prečítam....
Vymazať
tinca
Ja to robím z krásnej krkovice. Vymažem alobal, na to zemiaky posolené,porascovené na koliečka, na to cibuľa na kolieska,rezeň z krkovice, plátok anglickej slaniny, roztlačený strúčik cesnaku a kúsok papriky dá dobrú chuť/. a môže byť aj koreňová zeleninka. Všetko zabalím, a po 45 min. otvorím a zagrilujem,aby chytilo chrumku.
Vymazať
zyzy12
práve som rozmýšľala čo budeme variť na dovolenke a toto je úplne super a myslím že bude chutiť všetkým a hlavne budeme to robiť v pahrebe už sa teším
Vymazať
evanaaa
Robievam to, ale nie ako živánsku, dám tam okrem papriky všetko ako Matus, ale ochucujem to, pokvapkám kečupom, horčicou, posypem aj trochou vegety a červ. mletou paprikou, len to už ani ja nedávam do alobalu, ale na plech a alobalom prikryjem. Raz som to odokryla a dobrá šťava sa vyparila, muž sa hneval, že je to suché, tak to neodkrývam a chutí nám to viac. Len zemiaky krájam na kocky nie krúžky ale to je jedno. Ak chcem opečené, robím špízy.Toto je dobré aj tým, že zemiaky naberú do seba všetku tú chuť. Oplatí sa vyskúšať tento spôsob, prípadne robiť raz tak, raz onak. Keď som to balievala do alobalu, dala som to rovno na rošt, žiadny plech a podlievanie vodou.
Vymazať
evanaaa
A ešte niečo - nevrsvím to, ale keď už mám všetko pokope, rukami alebo vareškou to premiešam, aby sa všetko rozložilo. Možno to nie je živánska, ale je to dobré.
Vymazať
evanaaa
Kristínka21, len olej, ono si to samo vodu pustí. Alebo skús aj ten môj spôsob, bude ti to chutiť.
Vymazať
ajrinka
To ste mi narobili riadné chúťky...neostáva mi nič iné, len sa pustiť do varenia.
Vymazať
dorisa
Zajtra idem robit niečo podobne, ako bude vyzerat jedlo neviem, vy potom uvidíte.
Vymazať
marauder
To kuracie do "živánskej" je ako slanina do bomboniéry! Kombinovať kuracinu s bravčovinou, prípadne ešte s hovädzím (tzv. 3 grácie) je barbarstvo najvyššieho stupňa!!! Pečenie v alobale vyžaduje véééľa skúseností. Hlavne, ako uzavrieť alobal. Prevažne tam budete mať pripálené zemiaky, tvrdé bravčové a nejakú masu z čínskych kureniec! ....
Vymazať
moko
V stredu sme chceli grilovať-mala som pripravenú falošnú bravčovú sviečkovicu,kuracie prsia,klobásu na grilovanie,šampiony,cibuľu,hrubostennú červenú papriku ,nové zemiaky,tiež trocha kuracej pečienky /kuriatka kupujem zásadne domáce/.Od rána však pršalo.Čo s tým? Všetko som dala do pekáča,/pokrájané/pridala som marinádu na grilovanie,pomiešala,prikryla pokrievkou a piekla asi 45 min.Potom odokryté som to dala asi na 15 min na grilovanie. Aj keď grilovačka nevyšla,"živánska" každému chutila a hlavne každý si našiel,čo má rád.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia