Zeleninová polievka
Zimná polievka
Autor receptu: erikapasinska
Krémové polievky varím bez smotany. Chuť smotany sa
samozrejme nedá nahradiť.
Polievka však
bude veľmi chutná keď použijete kvalitný
zeleninový vývar. Krémovú konzistenciu zabezpečí
zemiak.
4 porcie |
20 minút príprava |
30 minút tepelná úprava |
Postup
- Zeleninu očistíme, zemiaky a petržlen nakrájame na kocky, pór na pásiky. Do hrnca dáme zohriať olej, chvíľu na ňom opražíme mletú rascu a kurkumu. Pridáme zemiaky, vývar alebo vodu a soľ. Zemiaky trochu uvaríme, pridáme petržlen a spolu dovaríme. Ak treba dolejeme vodu, aby bola zelenina ponorená. Uvarenú zeleninu rozmixujeme, pridáme pór, zamiešame a prikryjeme pokrievkou, už nevaríme. Necháme 20 - 30 minút postáť, pór v polievke zmäkne. Na tanieri ozdobíme slnečnicovými semiačkami.
- Petržlen môžete nahradiť kalerábom alebo zelerom v lete karfiolom.