Zeleninová polievka

Zimná polievka

Autor receptu: erikapasinska

Krémové polievky varím bez smotany. Chuť smotany sa samozrejme nedá nahradiť. Polievka však bude veľmi chutná keď použijete kvalitný zeleninový vývar. Krémovú konzistenciu zabezpečí zemiak.

4
porcie
20 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Zeleninu očistíme, zemiaky a petržlen nakrájame na kocky, pór na pásiky. Do hrnca dáme zohriať olej, chvíľu na ňom opražíme mletú rascu a kurkumu. Pridáme zemiaky, vývar alebo vodu a soľ. Zemiaky trochu uvaríme, pridáme petržlen a spolu dovaríme. Ak treba dolejeme vodu, aby bola zelenina ponorená. Uvarenú zeleninu rozmixujeme, pridáme pór, zamiešame a prikryjeme pokrievkou, už nevaríme. Necháme 20 - 30 minút postáť, pór v polievke zmäkne. Na tanieri ozdobíme slnečnicovými semiačkami.
  2. Petržlen môžete nahradiť kalerábom alebo zelerom v lete karfiolom.