Zimná pohánka fotorecept

stanci11 - fotkastanci11, 12. januára 2016
Zimná pohánka (fotorecept)
Foto: stanci11

Pozerám že s pohánkou sa v poslednej dobe vrece roztrhlo, tak aj ja teda pridávam svoju štipku :) Toto je úplne jednoduché jedlo, možno Zobraziť celý popisPozerám že s pohánkou sa v poslednej dobe vrece roztrhlo, tak aj ja teda pridávam svoju štipku :) Toto je úplne jednoduché jedlo, možno ani nikoho neohúri, ale ja ho zbožňujem...a so mnou už polovica kamarátov :D Úplne najúžasnejšie je s domácou kyslou kapustou priamo zo suda...a ešte keď to doplníte pohárom vody z kapusty tak ste dokonale nabití vitamínmi a pripravení na zimné poveternostné podmienky ;)

1-2
porcia
25-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

140 g
250 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Nevyhnutná vec v mojej kuchyni...staručká tisícročná zliatinová platňa...na nej robím všetky obilniny a ryžu...a vláčim ju zo sebou už 6 rokov, z bytu na byt :D a ešte dlho vláčiť budem...Takže týmto zázrakom to začalom, na začiatku som ho totiž riadne rozpálila :)

    Zimná pohánka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kým sa platnička vyhrievala, tak som si prepláchla pohánku vriacou vodou...tak tri krát...proste kým sa z nej neprestane dvíhať taká tá klasická silná aróma...ktorú niektorí neznášame :D

    Zimná pohánka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pohánku som potom prešupla do hrnca a zaliala 1,5-násobným objemom vody. A potom položila v zakrytom hrnci na rozohriatu platničku, ktorú som okamžite vypla a ešte som to celé zabalila do utierky...Napučí takto úplne luxusne :)

    Zimná pohánka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    A kým sa chystala pohánka (chápete "samo sa to" :D) tak som si nakrájala cibuľku a orestovala ju na oleji. A tiež som si nakrájala kyslú kapustu na drobnejšie...

    Zimná pohánka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď bola cibuľka v stave že som ju začala vyjedať z hrnca, tak som pridala 1/2 ČL trstinového cukru ;) A až keď skaramelizoval tak som pridala kapustu aj s vodou. Keby som ju mala ešte z domu, tak ju len ľahko podusím a je to,,,Bohužiaľ domáce zásoby som už zládovala takže musela som sa uchýliť ku kúpenej... Čiže do nej treba aj rascu aj korenie aj bobkový list a nechať to trošku podusiť aby skrehla a prebrala chute z korenín...a potom mierne dosoliť podľa chuti...Ono pri tej kupovanej kapuste musí človek trochu čarovať aby mal dojem že je to ako zo súdka...aspoň trošilililinku...

    Zimná pohánka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Keď som mala pocit že už je chuťovo lepšia a zároveň krehšia (ale nie rozvarená) tak som k nej prišupla krásne napučanú pohánku...a nechala som to spolu prehriať na takých 5 minút aby sa prepojili chute a pohánka nasala aj trochu tej kyslej vody :)

    Zimná pohánka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na záver ešte štedro ml.č.ka a hotovo...nič viac mi k šťastiu netreba :) Ok, rajčátka pre farbu nech to neni také zimné , smutné , bezfarebné :) Možnože niekoho inšpirujem k vyskúšaniu. Jedlo je to síce jednoduché a lacné, ale aj zdravé, rýchle a fakt chutné :)

    Zimná pohánka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

danda3
Veru máš pravdu, je to výborná kombinácia, ja mám ešte kapusty v sude dosť, takže môžem pripraviť.
danda3
Ja viem, že nie, urobím ju, keď príde domov môj syn vegetarián.
marianne
@stanci super. Pridam aj ja jeden tip na recept, ked mi konecne pohanka zachutila. Prudko oprazim na kurkume rovnake gramaze na pasiky nakrajanej bielej kapusty, mrkve a cervenej repy. Zmiesam s uvrenou pohankou, dochutim balzamikovym octom, olivkovym olejom, dosolim dokorenim. Vyborne to tiez chuti. Ale aj na tvoju verziu dojde raz..
stanci11
diky všetkým za milé komentáre ... platničku si nedám :D
@marianne diky za tip!! určite vyskúšam ;) to musí byť istotne mňam!
@takina48 - ani nevieš aká som rada že chutilo :)
monty469
taku platnicku mam aj ja tiež ma už niečo za sebou ja sice pohanku nemusim vadí mi tá vôňa aj chuť ale v takej kombinácii som to neskúšala môže to byť dobré.pohánka je velmi zdravá obsahuje rutín ,ktory je velmi dobrý na cievy.Chcem sa spýtať tá kapusta prerazí tu špecifickú vôňu a chuť pohanky?
mijaita
I Mně se to líbí až na tu pohanku, ale klidně místo pohanky dám pšenici. Tu mám ráda. Někdy na to určitě dojde když bude po mase chuť na bezmaso. :-)
stanci11
@monty469 - kyslá kapusta je naozaj výrazná, možno by si to mohla skúsiť ;) inak keď tú pohánku fakt riadne na začiatku preperiem tou vriacou vodou tak sa veľmi oslabí tá jej špecifická vôňa (až vymizne by som povedala) a chuť je tie jemnejšia...

@mijaita :) Diky za komentár, vidíš si mi teraz nasadila do hlavy chrobáka a musím to spáchať aj so pšenicou ;)
haji
@Stanci11 - s tou platničkou máš pravdu. Také se bez ní neobejdu. Usilovně se o ni starám, čas od času ji přetřu pár kapkami oleje či sádla, dobře vytřu do sucha. Dělám to z obou stran! Pravda, v první chvíli použití to trošku začmoudí, ale vypálí se. Když vidím, že opět rezne, opakuji. Postupem času se ten film vypálí, ztmavne a nepáchne. Je dobré nenechat na plotýnce vodu, ani kapku - vše hned utřu. Slouží mi pomalu už třicet let a vypadá jako ze žurnálu. Váš recept zkusím, i recept z diskuse. Děkuji!!
stanci11
@haji - vidím že staručké platničky nás sprevádzajú viacerých! Ďakujem pekne za návod na opateru, ja som ju vždy len vydrhla a vypálila, nikdy som to neskúsila s olejom - vrhnem sa nato! určite jej to nemôže uškodiť :) a dúfam že s receptíkom budete spokojná ;)
popoluska340
Super receptik hned zajtra uvarim.Platnicku tiez mam,super vec.veru pohanka mi vzdy razila v jedle.Hned vyskusam premyt ju v tej horucej vode.Super recept na delennu stravu.
stanci11
@popoluska340 , som rada že som ťa "nakopla" skúsiť to..ja som tiež pohánku dlho dlho nemusela, ale ona je tak strašne zdravá že by bola škoda obchádzať ju :)
simcanz350
Je to výborné...Ďakujem za recept. Pridaj ešte nejaké podobné, nech vyskúšam :)
veronika353
Dnes jsem to vaŕila,pohanku sice na elektrické plotýnce,ale i tak to bylo dobré.Byla jsem zvědavá na tu kombinaci,ale chutnalo to dokonce i manželovi.Měl sice v pláně parené buchty,ale ty budou někdy jindy :-)
Dobrý,jednoduchý a rychlý recept, dávám pět hvězdiček:-)
giussa
dakujem @stanci11 za recept, bolo to vyborne a nie naposledy varene. Pohanke som tiez prisla na chut az ked som sa ju naučila preplachovat vriacou vodou. Potom ju uz len zalejem vrelou vodou a zabalenu dam do perin. Perfektne dojde aj tam
stanci11
@Giussa som rada že chutilo!! a veru, bez riadneho preplachu vriacou vodou by som ju ver ani ja nezvládla jesť :D

jankov
K receptu: robím pohánku obdobne, avšak nie na liatinke ale obarenú vriacou vodou a zabalenú v osuške, ale si ju vylepšujem tým, že pod cibuľku dávam vytopiť malé kocky údenej slaninky jej hmotnosť, oko vidí a chuťové poháriky upresnia, a potom na tom robí cibuľku...a na záver, na panvicu, kde som robil údenú slaninku pridám trochu masti a osmahnem na kvádriky oravskú slaninku a z ňou pokryjem vrchol váry...taniere máš rovnaké ako ja, tak toto vylepšenie by malo na nich sedieť...ten tvoj olej mi k tomuto jedlu akosi nepasuje...
...tie rajčiny na spríjemnenie pohľadu či umeleckej hodnoty môžu byť, ale skôr na spríjemnenie pohľadu a na zvýšenie technickej hodnoty, k tomu pasuje pohár vychladeného pivka...:-)
...k tej liatinovej doske, alebo liatinke, dobre robíš, že ju máš a stráž si ju ako oko v hlave, ja som mal obdobnú, na trampoch sa na nej perfiš varilo a opekalo mäso, terajšie grily sú šuvix proti nej, žiaľ, raz moja manželka upratovania chtivá a vyhadzovania toho, čo nepotrebovala, ju pred vianočnými sviatkami vyhodila...prišiel som na to až na jar a keď som jej povedal, že vyhodila perfiš vec a moje krásne spomienky do smetiaka, tak sa na mňa urazila...a aby nevyhrávala v urazení, tak som sa urazil na ňu aj ja a mali sme týždeň tichú domácnosť...:-)
...občas sa chodím pozrieť na šrotovisko, či tam nejakú nenájdem a zatiaľ bez úspechu...pracovníkovi šrotoviska som prisľúbil odmenu za jej dodanie a tiež zatiaľ nič...:-(
haji
@Jankov (7.8.2016 11:18)
Už jsem se dlouho tak nenasmála, jak u tvého povídání o litinové desce. Dříve bylo dobrým zvykem, že spolu s dalším vybavením, byla u každého plynového sporáku značky Mora. Časy se mění. Já mám nakřečkovanou jednu náhradní. Z kterého konce Slovenska jsi? Možná nejsme daleko od sebe, já jsem na trase Uherské Hradiště - Hodonín. Moje mi do smrti vydrží. Bych se případně podělila.
stanci11
@Jankov , obvykle fungujem na delenej strave, takže preto olej, preto žiadna slaninka :D ale určite to vylepší chuť, to je mi jasné :) a liatinku si strážim ako oko v hlave, inak budem držať prsty aby si nejakú objavil ;) alebo uzavrel nejaký pakt s @Haji :D
mijaita
@Stanci11 Jedla jsem u kamosky v BA ryzi, do ktere pridava pohanku. A ono to bylo dobre! Tak mi trosku na zkousku dala. A jeste mam soba nudle. Tak z toho spacham tenhle recept. Jinak bych to asi nedelala, nejak me ta pohanka neohurila :-)
Stanci, TS jsou tu zakazane, muzes mi napsat na mail ktery mam v profilu? Neco pro tebe mam :-)
stanci11
@Mijaita určite skús!! ja som sa k pohánke tiež musela prejesť zo začiatku trošku "nasilu" , ale už sme kamaráti :D som naozaj zvedavá či ti bude chutiť, dúfam že hej :) a mail som poslala ;)
popoluska340
Stanci 11 uz davnejsie som robila pohanku s kapustou,ale nevedela som si spomenut,odkial mam receptik.A dnes som si robila poriadok v kucharkach a aka som bola rada,ze som ho tu nasla.Dneska bola pohanka s platkom masa,manzelovi som robila,a ostal mi platok v marinade.Mnaam je zaradn
ene v mojom jedalnicku pravidelne.


stanci11
@Popoluska340 no krásne ;) čo sa týka kombinácie kyslá kapusta+pohánka, to je taká zdravá pecka že až :) máme iný poklad v niektorých tých naších surovinách ;)





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia