Žihľavový bulgur fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 29. marca 2014
Žihľavový bulgur (fotorecept)
Foto: cesminaz

Práve teraz je ten pravý čas na zbieranie mladej jemnučkej žihlavy plnej vitamínov,no najmä železa ;-) Dajú sa znej pripraviť naozaj skvelé hlavné jedlá Zobraziť celý popisPráve teraz je ten pravý čas na zbieranie mladej jemnučkej žihlavy plnej vitamínov,no najmä železa ;-) Dajú sa znej pripraviť naozaj skvelé hlavné jedlá či prílohy :-)

10 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 hrste veľké
1 a 1/2 dcl
1/2-1 ks
1 veľká
2,5 dcl
 podľa chuti
 trochu




Postup

  1. 1

    Najprv si vyjdeme na prechádzku do prírody,kde si nazbierame mladučkú čerstvú žihlavu ;-D ktorú trocha opláchneme a pokrájame.

    Žihľavový bulgur (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na troche oleja popečieme nadrobno nakrájanú cibulu a papriku.Môžte dat hociakú papriku,nemusí byt červená.Kto má rád štiplavé,si môže pridat aj nakrájanú chili papriku.

    Žihľavový bulgur (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme bulgur 1 a 1/2 dcl. a spolu to ešte 5minut za občasného miešania popečieme.

    Žihľavový bulgur (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom k tomu pridáme už vopred nakrájanú žihlavu

    Žihľavový bulgur (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Dobre spolu premiešame,osolíme-dajte viac soli,lebo bulgur popije.Potom podlejeme 2 a 1/2 dcl vody,premiešame a zakryjeme pokrievkou.Varíme(sparujeme) na malom ohni 15minut,u mňa číslo 2 elektrický sporák.Medzitým (asi po 5tich minutach)"len raz" premiešame,viac sa už nemieša! Po 15tich minutách vypneme a necháme ešte 10-15minut zakryté,nech celkom spuchne.

    Žihľavový bulgur (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...už hotový bulgur premiešame a môžme podávať ;-) je výborný aj s cesnakovým jogurtom. Dobrú chuť ;-)

    Žihľavový bulgur (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

abul
5 hviezdičiek, krásny jarný recept.
izabella929
žihľavy mám habadej,,,skvelá vec na vyskúšanie...okrem toho veľmi zdravé...pijem čaj žihľavový...)
kukulienka71
skvelý recept,zaváňa to vysokohodnotnými živinami!Ja som žihľavu ešte nepripravovala takto načerstvo,vidím,nemáš rukavice,ona nepŕhli už pokrájaná?
cuketa
nevysmejte ma, ja neviem, čo je to bulgur - ale vyzerá ako nejaká cestovina - a musím podotknúť, že veľmi lákavo. Na žihľavu nedám dopustiť :-)
jozka2
zaujimave,ze robis s nou bez rukavic,ja ju najprv sparim horucou vodou potom nepali.Toto som citala pri inych receptoch prace s prhlavou.
cesminaz
@elixir @abul :-) dakujem za mile komentare @safran :-) urcite neolutujes..daj vediet potom @izabelka :-) presne tak,je to velmi zdrave!! Aj ja pijem zihlavovy caj a ucim nato aj svoje deti..no lepsie povedane,musia to vypit :-))) ale uz si za tie roky,co to donich pcham aj zvykli ;-D @kukulienka71 to je tak...ja mam pravdepodobne ruky po mojej babke,ta zbierala zihlavu bez rukavic :-)) niekedy ma sem-tam pichne,ale to je nic.Kym ostatny clenovia rodiny jajkaju od stipania a svrbenia,ja sa len usmievam ;-)) @jozka2 ja ju robim takto nacerstvo,no aj na recepte zalezi co prave varim.Zbytocne ju obarat horucou vodou nebudem,lebo takto v nej ostanu istotne vsetky vitaminy :-) @cuketa vobec sa ti smiat nikto nebude :-) ved to nemusi kazdy vediet.Pouziva sa väcsinou v tureckej kuchyni,je to vlastne na mensie aj na väcsie kusky rozdrvena obilnina.Je viacero druhou bulguru,daj si do googla :-) @Marianne :-)
ivav
Cuketa, ani ja som nevedela čo je burgur, ale na google som zistila, že je to predvarená nalámaná celozrnná pšenica, veľmi zdravá a mala by chutiť ako oriešok. Na Východe asi nie je veľmi známa /som rovesníčka z okolia KE/, na prvý pohľad ozaj vyzerá ako cestovina, mne pripomína tarhoňu. V kombináci so žihľavou to musí byť zdravá bomba, tak ju vyskúšajme!
cesminaz
@ivav dakujem,ze si objasnila tych,ktory by to nevedeli ;-) ..zdrava bomba to je urcite ;-D
fifipierko
Výborný recept, už asi rok si vďaka nemu pochutnávame na bulgure. Veľmi sa ospravedlňujem, že až teraz chválim , ale o to viac.

cesminaz
@fifipierko ..tak to ma naozaj velmi tesi,ze som vas tymto receptom navnadila na bulgur :-) Som rada,ze vam chuti.. Dakujem za dobru spravu ;-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia