Žihľavové cestoviny

alena45 - fotkaalena45, 15. apríla 2012
Žihľavové cestoviny
Foto: alena45
2
porcie
60 minút
príprava

Suroviny

150 a viac g
2 ks
 hrsť končeky




Postup

  1. 1

    Žihľavové výhonky umyjeme a pomelieme.

    Žihľavové cestoviny - obrázok 1
  2. 2

    Na doske zamiesime múku, vajcia a pomletú žihľavu.

    Žihľavové cestoviny - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme pol hodinku prikryté odpočinúť.

    Žihľavové cestoviny - obrázok 3
  4. 4

    Pomúčime vál, aj cesto, rozvaľkáme na tenučko, cca 1 mm a pokrájame na ľubovoľné rezance. Urobila som z dvoch tretín široké a z jednej tretiny tenké do polievky. Použijeme čerstvé alebo ich necháme pár dní preschnúť a uskladníme v uzavretej nádobe.

Diskusia k receptu

evusik
praženicu so žihľavou poznám, ale slížky som ešte neskúšala, dobrý nápad :-)
babidka
ani ja som este neskusala cestoviny so zihlavou a ako vidim , da sa to :-) U nas zihlava prave zacala rasit takze uz aj bude z coho ....
marianna76
sú krásne Alenka, ja som chcela halušky robiť.... dobrý nápad s tým mixnutím
nonna
Fajn, žihľava je múdra a užitočná bylinka. A takto sa dá do cesta zahnietiť aj kadečo iné. Ja osobne by som spravila ešte jednu úpravu, a síce tak z jednej tretiny by som dala nejakú celozrnnú múku.
elka
evusik,praženicu so žihlavou?
evusik
@elka praženicu so žihľavou nám robievala ešte naša mama.... mladú žihľavu sparíme horúcou vodou, vyžmýkame, pokrájame na drobúčko a dáme dusiť na cibuľke. No a potom pridáme vajíčka a miešame. Osolíme, okoreníme, rasca.
Voľakedy sa mladá žihľava používala miesto špenátu.
zinnajdha
...a žihľavová polievka: robí sa ako šalátová, ale namiesto šalátu do nej dáme žihľavu - len spariť, nemala by sa variť. Tohto roku som robila už polievku z vňate valeriány, pridala som púpavové listy. Namiesto vody môže byť základom polievky srvátka. (škody ju vyliať vyhodiť). Do polievky možno zavariť ľahké krupicové knedličky, alebo liate cesto.
zinnajdha
@elka praženica so žihľavou ( rukolou, púpavou a inými rastlinami ) je veľmi veľmi fajn.
alena45
nemala som nápad, to Hugh v River cottage pred pár rokmi. Bola tu nedávno diskusia o obľúbených kuchároch. Mne je blízke takéto varenie, jednoduché, z prírody. Už som robila tieto cestoviny aj pred dvoma rokmi, je to len také ozvláštnenie. Teším sa, že Vás recept zaujal.
haston
zaujímavé. ja pravdepodobne skúsim halušky.
leomax
Excelentný nápad, určite to vyskúšam. Halušky tiež. Tie som už robil zo špenátu, boli výborné, ale tá žihľava sa mi viac páči. Ďakujem za skvelé nápady!
soncya
Nikdy som žihľavu nejedla, teda okrem čaju z nej, ale to sa neráta. Má to nejakú špecifickú chuť? Popíšte mi ju prosím.
naninka1
Výborny nápad, ja robievam s rukolou a dávam tiež grahamovú múku, toto určite vyskúšam.
naninka1
Výborny nápad, ja robievam s rukolou a dávam tiež grahamovú múku, toto určite vyskúšam.
alena45
@soncya , nemá to špecifickú chuť, ak si jedla niekedy špenátové halušky, tak aj tam je to skôr o farbe, ako o chuti. Trošku sa líšia od obyčajných, ale nie je to nič výrazné.
hannah22
kedysi mama pridávala do velkonočnej plniny žihľavové listky, robím to do dnes aj ja, tiež do zeleninovej omelety s medvedím cesnakom vždy na jar, nemá to zvláštnu chuť ale veľa cenných látok pre telo..... :))
mamatata2
Dnes som bola v obchodíku zdravia a myslela som na Teba @alena45 , že by som tiež mala tak zdravšie. U nás sa jeden pán dožil 100 rokov a v rozhovore tvrdil, že za vysoký vek vďačí žihľave, aj si ju chodí zbierať a aj ju každý deň užíva.
leomax
Zhruba pred 20. rokmi som mal podstúpiť operáciu, ale kôli nepriaznivým výsledkom rozboru krvi ma nemohli operovať. Manželka ma donútila piť šťavu zo žihľavy. Bolo to nepríjemné, ale čuduj sa..... po dvoch týždňoch poctivého pitia sa mi krv tak upravila, že som operáciu úspešne zvládol. Od vtedy žihľavu milujem. Nemá v potravinách nijakú zvláštnu chuť, ale ako píše hannah22, má veľa cenných látok pre telo.
alena45
@mamatata2 , a Ty si mu to uverila ? Ja vôbec nežijem zdravo, len to nezdravé občas prekladám takýmito zdravými vykúpeniami. Pre dobrý pocit. Na zdravý život nemám vôľu. Stál by ma straaašne veľa odriekania a na to je život príliš krátky.
marianne69
...zihlava,co sa krve tyka,je zazracnica,ale tiez to netreba s nou prehanat som sa docitala. Do cestovin pridavam spenat alebo kurkumu,takze mam dalsi vyborny tip....
jerica
@alena45 u mojej babky bola žihlava celé leto na programe , pamätám si ako dieťa , že sme zo žihlavy mávali ako špenát,ale aj čaje neboli výnimkou.
Ďakujem , potešilo , že taká šikovnica ako si ty , má ku mne dôveru.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia