Žihľavová polievka (fotorecept)
Autor receptu: frezia68
Žihľava je zdravšia ako špenát a ak ju nájdeme v čistom lese, dvojnásobne poteší. Obsahuje
železo, vitamín
C, B, provitamín A ak nazbierame aj na čaj a bez rukavíc, zbaví aj reumy (vraj). Polievka je
hotová za 10 min.
5 minút príprava |
10 minút tepelná úprava |
Postup
- Najprv ideme do lesa, ktorý je ešte trocha smutný, ale on ožije v máji :-). No chceme nazbierať mladú žihľavu.
- Našli sme žihľavu schovanú medzi suchým lístim.....
- Po príchode domov žihľavu umyjem, do polievky odstopkujem a použijem len listy. Na čaj vysuším aj so stopkami, veď je mladá.
- Na prepustené maslo dám nakrájanú cibuľu. Po zmäknutí zalejem vývarom, osolím, pridám MČK, štipľavú papriku a trocha povarím. Potom prilejem smotanu, v ktorej som vymiešala trocha tapiokového škrobu a zasa pár minút povarím. Potom pridám hojne listov mladej žihľavy, stíšim plameň a mierne varím najviac 1,5 min.,ak nechcem, aby žihľava stratila vitamíny. Rozmixujem, pridám vňať mladej cibuli a hotovo.
- A kto si chce trocha diétnu polievku vylepšiť, pridá restovanú zemiakovú slamu a trocha opečenej slaniny. Verte, že tá jednoduchá polievka bola celkom chutná. A k tomu rýchla a skoro zadarmo, tak poďte na žihľavu a dobrú chuť :-).