Žihľavová polievka - Супа от коприва (fotorecept)

Autor receptu: alex37

Polievka zo žihľavy je v bulharskej kuchyni top-jarná polievka. Vôňou pripomína vôňu jari. Okrem toho, že je zdravá a plná vitamínov, jej príprava je veľmi jednoduchá aj pre nováčika v kuchyni. Recept na žihľavovú polievku je súčasťou receptov každej bulharskej kuchárskej knihy

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. nazbierame si vršky jarnej žihľavy, orežeme stonky, aby nám zostali lístočky, narežeme na menšie kusy, umyjeme, necháme spariť vo vriacej vode a scedíme.
  2. do vriacej vody pridáme sparenú žihľavu, cesnak, sušené feferónky a mrkvu, dochutíme soľou a štipkou čierneho korenia.
  3. na oleji speníme 1/2 póru /bielej časti/ a pridáme červenú papriku a pridáme k polievke. Potom pridáme asi 1dcl paradajkového pretlaku.
  4. Po 15 minútach pridáme prepláchnutú ryžu /jednu hrsť/ a varíme polievku ešte cca 10 minút, kým sa ryža neuvarí.