Žihľava dvojdomá (2.časť)

eldina - fotkaeldina, 3. júna 2013
Žihľava dvojdomá (2.časť)
Foto: eldina

Recepty s pridaním žihľavy do jedál, ochutnajte ... nižšie napíšem pár dobrých, chutných receptov-ako sa aj v čase krízy zdravo prestravovať...:)

Suroviny

podľa potreby
podľa potreby
podľa potreby




Postup

  1. 1

    SIRUP ZO ŽIHĽAVY::::::30 vrcholkov žihľavy(max po 3-4 listy), 3 pomaranče, 2 citróny, 3 L vody, 10 g kyseliny citrónovej /netreba, ak rýchlo vypijete, či polovicu rozdáte/..:))...1 kg cukru /ale to množstvo si môžte prispôsobiť/-----------ak máte chemicky ošetrené citrusy, namočte ich na noc do slanej vody, potom dobre vyumývať pod tečúcou vodou..------do vody dať nakrájanú žihľavu a citrusy /nelúpané, len pokrájané/, nechať 24 h odstáť...potom rukami dobre vyžmýkať a ešte scediť....pridať cukor, kyselinu citrónovú a nechať zovrieť..takto horúce liať do umytých a horúcich fliaš.../fľaše dať do trúby na 150 °C na cca 15 min/..ak by ste sirup rýchlo vypili, netreba ani prejsť varom..trochu iná verzia-skúste s grapefruitom, namiesto pomarančov..

  2. 2

    ŠTRÚDĽA SO ŽIHĹAVOU::::: 4 vajcia, 500 g tvarohu (jemného), cca 300 g žihľavy, 4 PL krupicovej múky, soľ p.p., 400 ml kyslej smotany /s čo najviac % mastnoty/, 1 balenie štrúdľového cesta /v ňom sú 4 pláty/..Žihľavu umyť, spariť vo vriacej vode, premyť studenou vodou a nakrájať/ako pri špenáte/...v jednej miske zmiešať 2 vajcia, pridať 500 g tvarohu, posoliť, pridať 2-3 PL kyslej smotany a pridať 4 Pl krupice...v druhej miske zmiešať vajcia, žihľavu, zvyšnú smotanu a osoliť............na vymastený plech dať jeden plát cesta, naň natrieť polovicu plnky s tvarohom, další plát-naň plnku so žihľavou, další plát-zvyšok tvaroh.plnky a posledným plátom prikryť...cesto zhora potrieť mliekom a popichať nožom ..piecť na cca 180 °C cca 35-40 minút...

  3. 3

    SLANÝ KOLÁČ ZO ŽIHĽAVY::::::2 vajcia, 1 šálka oleja, 2 šálky bieleho jogurtu,2 šálky kukuričnej múky /ak nemáte,môže aj hladká, ale lepšia je kukuričná/, 1 rohlík, či žemľa, 200 g žihľavy /spariť, blanšírovať, nakrájať/, 100 g jemného tvarohu, soľ p.p--------na vymastenom plechu piecť na 180 °C cca 30 minút

  4. 4

    ZEMIAKY SO ŽIHĽAVOU::: 1 kg zemiakov, 2 Pl olivového oleja, 1 PL octu, 100 g žihľavy /blanšírovaná, nakrájaná/, petržlenová vňať(p.p.)..........očistené zemiaky nakrájať na kocky, uvariť vo vode...v mise zmiešať ocot, olej, soľ, petržl.vňať..pridať scedené /horúce/ zemiaky, žihľavu , dobre premiešať a počkať 5 minút, kým sa všetky chute spoja...podávať bud ku mäsu alebo ako bezmäsitý šalát...

  5. 5

    GUĽKY ZO ŽIHĽAVY::::::::::: okolo 200 g žihľavy /už po uvarení/, 1 strúčik cesnaku, 2 PL strúhanky, soľ p.p., 1 vajce, štipka mlet.čierneho korenia a štipka sody bicarbóny, olivový olej na vysmážanie...všetko zmiešať, nechať chvíľu postáť, vytvoriť z masy malé guľky a vysmážať ich chvíľu na olivovom oleji....

  6. 6

    NJOKI SO ŽIHĽAVOVO-PARADAJKOVOU OMÁČKOU:::::::800 g paradajok/aj z konzervy, olúpané/, 2 strúčiky cesnaku, olivový olej, soľ, mleté č.korenie, petržlen.vňať, oregano.. na olivovom oleji osmažiť nakrájaný cesnak, pridať pokrájané paradajky, blanšírovanú a nakrájanú žihľavu, chvíľu povariť a dochutiť ..podávať s cestovinami..

  7. 7

    je nespočetne veľa receptov, kde sa žihľava pridáva do rizota, praženice, muffinov, cestovín, dokonca do palacinkového cesta, či halušiek...

  8. 8

    ale jedno pripravím -aj ako fotorecept a to Žihľavová pljeskavica a zemiakové pyré zo žihľavy...tešte sa..:)

Diskusia k receptu

kuchticka
Len najst zihlavu a mala bych dalsie recepty.
Zihlava je skutocne velmi hodnotna rastlina a je potreba nazberat co najviac a vyuzit na varenie rovnakym sposobom ako spenat. Zo zihlavy je dokonca lepsi-jemnejsi spenat ako s praveho spenatu. Dalej sa da pouzit na caj (nasusit i na zimu).
Toto vsetko som robievala ked som mala zdroj zihlav (zberala som okolo potoka v nasom byvalom bydlisku), ale tu v horach zihlavu nikde nevidim. Dokonca som si ju presadila sem, ale vyhynula, nemam vobec ani kusok.
mracik9
Eldina,čo s toho di vyskúšala a čo tí najviac chutilo :)
jakamaka
Kedysi som pila čaj zo žihľavy, aj tinktúry si robila...ale toto je už "vyšší level"...:):):) O tom , že sa používa miesto špenátu som počula viackrát, ale akosi som to nikdy neskúšala...
eldina
@mracik9 štrúdľu som jedla....vynikajúca, ale aj nemá byť prečo, žihľava nemá charakteristickú chuť..:) @jakamaka o chvíľu bude ťažko, budeme spásať to, čo bude k jedlu..:)
eldina
@kuchticka tvoje slová mi pripomenuli, že ma prekvapilo, pri vytváraní článku/aj prvej časti/, že koľko ľudí nemá kde zohnať žihľavu...dokonca ju kupujú na trhu...na toto už nemám slov../ked si to vizuálne predstavím/..:)...
radost
@eldina
bylinkárka si tu jediná...:-)a robíš dobre...
ja robievam -občas- žihľavovú polievku..žihľavové zemiaky..žihľavu ala špenát...žihľavu s vajíčkom...rada vyskúšam dalšie recepty...:-)
jakamaka
Áno je to dosť možné, a teraz keď tak pekne prší, tak okrem buriny ani nič iné nenarastie.. a veru je tá žihľava fakt krásna. :):):):) Ak sa vyplnia predpovede o studenom lete, tak asi budú Tvoje recepty hitom číslo jedna :):):):)
eldina
@radost ani nevieš, ako príjemne si ma prekvapila...na Slovensku priam nevídané, aby niekto tak využíval žihľavu, skôr vidíš, ako ju ženičky trhajú húsatám.../ach, keby vedeli, akú dobrotu im dávajú-dávali by sebe/....asi som fakt jediná-ako hovoríš, ale neviem, len som mala včera pred článkom debatu cez email s adminkou, ohľadne toho, či som článok/1.časť/ skopčila...tak sme si pár x vymenili emaily, nakoniec to prešlo v pohode, dokonca aj sama je faninkou liečivých rastlín....čo je dobre vedieť...
jakamaka
Inak sa divím, že niekde žihľava nerastie... u nás sa už v jarkoch aj krásne vysemenila, kým ju skosili, takže bude opäť rásť, keď bude takto pršať celé leto..
eldina
@jakamaka a na trhu bude o ňu bitka!!...:) apropo , tento rok ma zarazilo na trhu, že už sa predával aj orgován..:))))))))))))
jakamaka
No žihľava je ozaj asi dosť starý "liek".. tak aj keby si niečo "skopčila", je dobré, že nám to má kto občas pripomenúť...že netreba vždy len po liekoch siahnuť.. že je tu aj iná možnosť.. Ja som prišla so žihľavovým čajom do styku prvý raz po pôrode. Keď ma prišla pozrieť moja krstná mama, miesto somariniek mi priniesla zavárané čučoriedky a brožúrku o žihľave, lebo mi museli dávať krv, a vyzerala som vraj akoby mi tú krv "vypustili" /jej slová/... Odvtedy verím bylinkám...
jakamaka
...a to je už pekných pár rôčkov... teda dcéra má 29...
eldina
@jakama aj keby som chcela, tak na svk diskusiách nemám kde skopčiť..:) najprv sa kutrem na balkánskych, čítam si o tom, overujem po diskusii, potom robím výňatky a ešte prekladám..pri prvej časti som sa tomu venovala aj 4-5 h..:) viem, neuveriteľné..:)..ale adminka sa musela spýtať, kvôli právam..trochu to preháňajú, najmä pri foto..ved bylinku pridať by sa mohlo aj z google-ale nedá sa
jakamaka
No keď som si lepšie prečítala ten recept na štrúdľu.. a že je s tvarohom.. tak tvarohovú štrúdľu na sladko ľúbim.. tak vyskúšam aj takto so žihľavou... len teraz nebudem mať pár dní net.. tak budem nedostupná, ale určite oznámim výsledok môjho gurmánskeho experimentovania, keď tu virtuálne opäť budem.
jakamaka
Ako sa vraví, že opakovanie je matkou múdrosti, tak ozaj takéto rady práve v sezóne sú tu dosť vítané, aspoň u určitej časti diskutérok... Takže určite pokračuj.
eldina
@jakamaka "Jugoši" nepoznajú sladkú tvarohovú štrúdľu, len naslano.."sirnica"-so syrom, "zeljanica"-so špenátom a syrom..:) tzv. pity-na x možných spôsobov/s mletým mäsom-burek, s tekvicou-naslano, so zemiakmi a cibuľou/, "balia" naslano všetku zeleninu..:)
cervenka
čaj zo žihlavy varievam často, dobre očisťuje organizmus, sirup poznám tiež, aj vlasy oplachujem žihľavovou vodou - odporúčam , odvar dávam aj do kúpeľa, na čistenie pleti, ale ešte som žihľavu nejedla. Asi skúsim ten špenát, žihľavy mám plno v záhrade a neviem sa jej zbaviť, tak ju aspoň využijem.
tomas
Toto by bolo lepšie pridať ako viac receptov... Nie do jedného :(
gabriele
@eldina parada...zas kopec dobrych receptov od Teba :)...tu zihlavovu pljeskavicu s pyre som robila z mladuckej zihlavy...trochu som to podla svojho upravila...chutilo nam to :) ...ja zihlavu pouzivam velmi casto...obohacujem nou polievky ako vnatkou...ked mi narastie mangold, tak ten potom vystrieda zihlavu, lebo v lete mi uz zihlava nechuti...je dost drsna
eldina
@gabriele si šikulka...:) ja mám radšej mangold ako špenát...vitamínovo je to skoro to isté a mangoldu je viac, ked ho sparím /ved nemá také krehké listy ako špenát/..špenátu by som potrebovala aj 2 kg, aby niečo po sparení ostalo..:)
gabriele
@eldina aj my sme si oblubili viac mangold...sejem talianske odrody su take jemnejsie...uz som zasiala dalsi, aby sme nedajboh bez neho neostali :)...ako vravis, mozno casom zacneme aj rozne "buriny" zas papkat :)...moj otec spominal, ze oni doma robievali prazenicu, do ktorej davali celkom mladucke listky mysieho chvosta...mama sa mu smiala, ze u nas to jedia iba male morky...nuz ale bola bieda, tak sa jedlo, co priroda poskytla...a stopercentne to bolo zdravsie, aj ked to nebola nijaka umami chut :)
eldina
@gabriele ide najmä o to, že nik nechce, aby ľudia nechodlii ku lekárom, to určite nie, ale je dobré vedieť, že kým sme ešte relatívne zdraví, predchádzať určitým chorobám, napr. 1-2 šálkami denne žihľavového čaju..je vcelku chutný, pitný režim človek musí aj tak dodržiavať, tak prečo nie niečím zdravým?..:) a žihľavový čaj, aj kúpený, je vcelku lacný.../kto chce, môže si mätou, či kamilkami dochutiť/..
azucena
S využitím žihľavy ako špenát mám bohaté skúsenosti.Keď pokosíš žihľavu, narastie ti mladá a tú môžaš používať takýmto spôsobomaž do jesene.Veľmi dobré skúsenosti mám s využitím ako kroketky.ManGold je naša "Burina" č.1.Využitie na všetky možné spôsoby až do zimy./aj spod snehu/.
daguska
Dakujem, velmi si ma inspirovala. Ja mam len recept, ze v den splnu treba pit cely den zihlavovy caj .Idem na tvoju kuru....
eldina
@daguska ak som len jedného človeka inšpirovala-môj článok mal význam..:) dakujem za dôveru , žihľavový čaj môže len a len pomôcť, uškodiť určite nie
hubata
Žihľava je viac ako desať doktorov. Nerastie tam, kde ju vytláčajú korene iných silnejších, drevnatejúcich rastlín, to sú tie smutné lúky, polia ktoré sa neobrábajú a nie sú spásané dobytkom, opeľované včeličkami a iným hmyzom. Sú vystavené napospas boľševníku a podobným druhom inváznych rastlín, ktoré majú plazivé korene a dusia všetko živé okolo seba. A nepestujete náhodou v záhrade aj cudzokrajné stromy, rastliny ako napr. kiwi? Skúste si odkopnúť na jeseň trs a všimnite si pri čom rástla: ak rástla pri černiciach, odkopnite ju aj s koreňom černíc. Tak ako ubúda žihľavy, to isté pozorujem s bazou, lesnými jahodami, harmančekom, skorocelom, šťavelom, ale aj černicami, myším chvostíkom.
eldina
ahoj @hubata máš pravdu, aj ked ja to v mojom okolí až tak nepozorujem, ale ked som si pozerala balkanske fora a recepty so žihľavou, tak ženy v diskusiách bežne spomínali, že žihľavu kupujú na trhu...priznám sa, že ma to zarazilo, ale svedčí to o tom, že jej je málo /aj ked u mňa v záhrade sa ešte nejaký ten koreň nájde/..za bazou musím tiež "putovať", ked zháňam kvety..všetko sa klčuje, kvôli stavebným pozemkom, taká jed doba..
marianne
A toto ja milujem @hubata na dedinach,vybehnes na luku a cela lekaren pokope:-) Nie ze by som si aj mesto nevedela uzit,ale trvale uprednostnujem taketo periferie,kde tu krasu este vidiet.
jayro
Matcha je druh zeleného čaju, ktorý vznikol pred viac ako 800 rokmi. Zo začiatku ho používali hlavne budhistickí majstri a samurajovia a až pred nedávnom sa začal konzumovať aj v Európe. Čerstvé čajové lístky sa rozomelú na jemný prášok a výsledkom je pozoruhodne zelená farba s úžasnou chuťou a výnimočnou arómou. Čaj Matcha obsahuje unikátne katechíny a aminokyseliny. Viac o Matcha čaji v našom E-shope:  matchatea.sk?a_aid=5313482b46d4c&a_bid=6c2558be
eldina
@irenaw slniečko ;-)
Napis mi email
Mam adresu v profile
Som v zahranici vo vlaku
Cez email sa mi lahsie komunikuje
Alebo az zajtra ak to počká
ivan14
Z mladých kopřiv si dělám "špenát", je stejně dobrý, jako pravý a je dříve na jaře. Jiné lektvary nevyrábím. A jeden můj známý tvrdí, že ten kopřivový špenát má raději než pravý.