Žerbo rezy

helkal - bez fotkyhelkal, 6. decembra 2011

Tento recept je od mojej známej a veľmi skúsenej cukrárky a vynikajúci. Nesmie chýbať na našom stole na každé Vianoce.

45
porcií
30 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny

45 dkg
30 dkg
2 PL
2 dkg
3 PL
1 ks čerstvé celé
1 ks
15 dkg
15 dkg
1 balíček




Postup

  1. 1

    Z pripravených surovín si pripravíme cesto a to tak, že do múky rozsekáme maslo, pridáme cukor, droždie rozmiešané v mlieku, 1 vajce, žĺtok. Všetko spolu zamiesime. Necháme odpočinúť v chlade 2 hodiny, ale to nie je podmienka.

  2. 2

    Cesto rozdelíme na tri rovnaké diely. Prvý diel rozvaľkáme natenko a pomocou valčeka prenesieme na plech, natrieme slivkovým resp. ríbezľovým lekvárom a posypeme orechmi, ktoré sme rozmiešali s cukrom. Opäť zopakujeme postup, na plech prenesieme pomocou valčeka rozvaľkané cesto, ktoré natrieme lekvárom, posypeme orechmi s cukrom a opäť prenesieme rozvaľkané cesto a dáme piecť do vyhriatej rúry.

  3. 3

    Upečený koláč polejeme čokoládovou polevou.

Diskusia k receptu

helkal
Tieto rezy pečiem pravidelne každé Vianoce a len sa tak po nich zapráši. foto doložím neskôr. Neoľutujete, skúste tento recept, je fakt výnikajúci.
zdenkas
Ano tento koláčik poznám a je fakt výborný,odporúčam.
xxlka
Žerbo musí byť! Ja zvyknem ešte orechovú plnku pokropiť dvoma,troma lyžičkami mlieka. Už naplnený plech nechávam trochu "akože" nakysnúť, a potom pečiem.
lia66
ZSERBÓ-mňáááááám-milujem tieto rezy!!!...naučila ma ich svokra. Len u nás musí byť lekvár jedine ríbezľový-s iným nám to nechutí...aj svokra ho tak robí-ževraj v HU sa to tak...je to ich národný koláčik...už sa teším na sviatky ku nim!
helkal
Stará dobrá klasika, nevymizne nikde. Darmo osvedčené je aj vydarené.
agarko
Ja mám podobný recept, ešte pridávam troška prášku do pečiva a 1 hodinu nechám koláč kysnúť. Je vinikajúci.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia