Žerbó rezy

marienka44 - fotkamarienka44, 1. februára 2011
Žerbó rezy
Foto: Marienka44

Je to môj obľúbený zákusok. Zvládnu ho aj menej skúsené gazdiné. Na druhý deň je ešte lepší. Recept pochádza z kuchárskej knihy od Ľ. Zobraziť celý popisJe to môj obľúbený zákusok. Zvládnu ho aj menej skúsené gazdiné. Na druhý deň je ešte lepší. Recept pochádza z kuchárskej knihy od Ľ. Dullovej.

10 a viac
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

450 g
280 g, alebo rastlinný tuk
2 PL
25 g
3 PL
1 ks
1 ks
Plnka:
podľa potreby
150 g mleté
150 g
1 ks




Postup

  1. 1

    Do múky posekáme maslo alebo rastlinný tuk, pridáme preosiaty cukor, v mlieku rozmiešané droždie, vajce a žĺtok. Všetko spolu zamiesime a rozdelíme na 3 diely. Každý diel osobitne natenko rozvaľkáme, váľkom prenesieme na plech. Potrieme rozmiešaným lekvárom, posypeme polovicou zomletých orechov a cukru krupica. Prikryjeme druhým rozvaľkaným cestom, znova potrieme lekvárom, posypeme orechami s cukrom a prikryjeme tretím rozvaľkaným cestom. Necháme asi 15 minút postáť v teple a pomaly upečieme.

    Žerbó rezy - obrázok 1
  2. 2

    Po upečení trochu vychladnuté vyklopíme na dosku a studené polejeme čokoládovou polevou. Každý má na polevu svoj odskúšaný recept. Upečené:

    Žerbó rezy - obrázok 2

Diskusia k receptu

ursula4
Nám sa takéto koláčiky páčia,pretože urobiť ozaj dobrú plnku je zázrak.Určite ho upečiem.
sovka62
Toto je naozaj dobrý koláčik, síce z kysnutého cesta, ale je to zákusok. Vydrží nielen do druhého dňa, ale v rovnakej kvalite aj dlhšie, neosychá ani chuť sa nemení. Pôvod má v budapeštianskej cukrárni Gerbaud, ktorá sa ním preslávila.
hubarka35
ešte som takýto koláč nerobila-niekedy skusim-sovka62 ty si aká mudra sovka čo ma teši že vždy sa dozviem čo to o recepte povode viac....
dorisa
Ani ja som takýto koláčik nepiekla, vyskušam, už je recept v KK.
maorka
recept poznám, robím ho trochu inak.. ak sa mi zadarí napíšem ho.. moje deti ho majú snáď najradšej...
dajanca
aj u nás je obľúbený... pečiem ho na každé sviatky (tiež s nejakými odchylkami), skutočne vydrží od Vianoc až do Nového roku, bez toho že by bol suchý
marienka44
Chcem upozornit, ze mnozstvo orechov a cukru, ktore je uvedene v recepte, je orientacne a minimalne. Kto má orechov dost, môže zvyšit davku a urobit bohatsiu posypku /plnku/. Koláčik bude este lepsí. Medze sa nekladu. :-)
orchidea
Robievam ho, a presne ako píše @marienka44 , tie orechy nevážim, dávam toľko koľko mám "odoka" a je to výborný koláč.
mata3636
u nás tento koláčik patrí k vianočnej klasike, nikdy nesmie chýbať, môj muž sa ho nevie dojesť. je to vďačný koláč, vydrží dlho, teda ak stihne :))
marikafil
poznám, a robievam - najlepší je "odležaný", preto som ho na tieto Vianoce piekla asi 2 týždne vopred
pupavciatko
tiež žerbó rezy rievam, ale stalo sa mi niekoľko krát, že sa jednotlivé cestá po upečení oddeľovali od orechovej plnky, skrátka, koláčik sa rozpadával. Viete mi niekto poradiť, prečo sa to mohlo stať?
evanaaa
Recept na žerbó mám, ale som ho nerobila. Stačí tých 15 minút na kysnutie ?
rooster
..este som taky kolac nerobila, ale urcite ho vyskusam, lebo vsetko co je s orechami je moje oblubene..
tizian1cat
Marienka, recept na domace creme fraiche mam v svojich receptoch z minuleho tyzdna, mozes dat aj cistu kyslu smotanu, bude ti chutit, papa, Jana
maorka
ako som predtým písala, robím to trochu inak.. ja davam na cesto dzem, na to orechy s kr. cukrom a dosť pokropím mliekom. Potom ide druhé cesto, džem , na to mak s cukrom a tiež dosť pokropím mliekom a na záver tretie cesto a toto popichám vidliškou. . Kedˇ to pokropíš mliekom pupavciatko určite sa nebude rozpadávať. A predsa ešte niečo... po upečení , kedˇkoláčik trochu vychladne dám naň papier na pečenie a zaťažím napr. dreveným dienkom na klepenie mäska
honestka
Marienka, citala som koment o skvarkach v pekarnicke. Nedoporucujem ti tam prilievat mlieko, pretoze, ked ho tam vlejes, vsetko ti to velmi vzkypi (neviem ci je to spravny vyraz) a mast ti pretecie vsade, kde ju nechces mat. radsej si to preloz na konci prazenia do rajnicky na sporak a dolej mlieko tam. Ja vzdy pouzivam mlieko, pretoze skvarky maju potom velmi dobru chut, ale je potrebne, aby to mlieko v tej horucej masti sa uplne vyskvarilo. ===
== Prosim ta, zmas tento odkaz,dala som ti ho sem preto aby si ho nasla == dakujem, a nehnevaj sa, len som ti chcela dat na vedomie moj poznatok. ahoj a pozdravujem Bystricu!
elle82
A prečo ste nám ho nenafotili? Pre nás, čo tento koláčik nepoznáme?...
Vyzerá zaujimavo...
zifi
Zerbo rezy su legenda - skoda, ze nie su fotky... Aj tak budem robit na Vianoce




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia