Žerbó rezy

Autor receptu: mariadra

Sú moje obľúbené, lebo nemusím dlho čakať pokiaľ vykysnú, stačí 20 minút na plechu.

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si kvások z mlieka, cukru a droždia. Maslo krátko nahrejeme v mikrovlnke a zmiešame s múkou, pridáme sódu bikarbónu, vajce, žĺtok, kvások a vymiesime cesto. Dobre vypracované cesto rozdelíme na štyri diely a každý osobitne vyvaľkáme na veľkosť hlbšieho plechu. Cesto nesmie dosahovať až k okrajom plechu, pretože dalším kysnutím tieto okraje dosiahne.
  2. Jeden vyvaľkaný diel položíme na plech, natrieme ľubovoľným džemom, husto posypeme zomletými orechmi zmiešanými s cukrom a prikryjeme druhým plátom cesta. Aj druhý plát natrieme džemom, posypeme orechmi zmiešanými s cukrom, prikryjeme tretím plátom. Aj ten natrieme džemom, posypeme orechmi zmiešanými s cukrom, prikryjeme štvtým plátom. Popicháme vidličkou. Na teplom miestne necháme postáť 15 až 20 minút a pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 40 minút.
  3. Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou a po stuhnutí pokrájame na rezy. Čokoládová poleva: Polámeme čokoládu, pokropíme vodou a vo vodnom kúpeli necháme zmäknúť. Do zmäknutej čokolády pridáme maslo, 4-5 kvapiek oleja a vymiešame na hustú polevu. Vlažnú polevu rovnomerne rozotrieme na povrchu. Krájame obdlžníkové rezy, až ked celkom vychladne aj poleva.