Žerbó rezy

mariadra - fotkamariadra, 14. októbra 2010

Sú moje obľúbené, lebo nemusím dlho čakať pokiaľ vykysnú, stačí 20 minút na plechu.

Suroviny

500 g
250 g
1 ks a 1 ks žĺtok
20 g
1 PL
100 ml vlažné
štipka
štipka
PLNKA:
300 g
300 g
250 g
100 g - kvalitná
ako orech  + pár kvapiek oleja




Postup

  1. 1

    Pripravíme si kvások z mlieka, cukru a droždia. Maslo krátko nahrejeme v mikrovlnke a zmiešame s múkou, pridáme sódu bikarbónu, vajce, žĺtok, kvások a vymiesime cesto. Dobre vypracované cesto rozdelíme na štyri diely a každý osobitne vyvaľkáme na veľkosť hlbšieho plechu. Cesto nesmie dosahovať až k okrajom plechu, pretože dalším kysnutím tieto okraje dosiahne.

  2. 2

    Jeden vyvaľkaný diel položíme na plech, natrieme ľubovoľným džemom, husto posypeme zomletými orechmi zmiešanými s cukrom a prikryjeme druhým plátom cesta. Aj druhý plát natrieme džemom, posypeme orechmi zmiešanými s cukrom, prikryjeme tretím plátom. Aj ten natrieme džemom, posypeme orechmi zmiešanými s cukrom, prikryjeme štvtým plátom. Popicháme vidličkou. Na teplom miestne necháme postáť 15 až 20 minút a pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 40 minút.

  3. 3

    Po vychladnutí polejeme čokoládovou polevou a po stuhnutí pokrájame na rezy. Čokoládová poleva: Polámeme čokoládu, pokropíme vodou a vo vodnom kúpeli necháme zmäknúť. Do zmäknutej čokolády pridáme maslo, 4-5 kvapiek oleja a vymiešame na hustú polevu. Vlažnú polevu rovnomerne rozotrieme na povrchu. Krájame obdlžníkové rezy, až ked celkom vychladne aj poleva.

Diskusia k receptu

sovka62
Odporúčam každému, kto ich ešte nepozná. To nie je kysnutý koláč, to je zákusok. Moja sestra nemá rada kysnuté cesto, ale má veľmi rada všetko orechové, tak pri jednej návšteve prišiel rad aj na tieto rezy. Veľmi jej chutili a keď som povedala, že sú z kysnutého cesta, nechcela mi veriť.
garanco
Poznám aj ja , je to zákusok našich mám, už dávno som ho nepiekla.
ekamama
Aj ja mam tento kolac je vinikajuci dobry k Vianocam
veronka8
vdaka zainšpiráciu, už dávnosom ho nerobila je naozaj výborný.....
anina43
tento recept mám od maminky, pekávala ho vždy k Vianociam, alebo nám deťom keď sme išli na výlet. jeho výborná chuť záleží na tom, aký lekvár natrieme, ja dávam malinovo-ríbezľový
glosterka
@Mariadra , dnes som piekla Tvoj zákusok. Nádherne rozvoniaval po celom dome!!! :-) Na vrch som dala čokopolevu... hmmm... a koštovať budeme až zajtra. Ja nič čerstvo upečené nemôžem papať... ale do zajtra to v pohode vydržím. :-) Teším sa na mňamku. Ešte som tento zákusok nejedla, no počula som veeeeľa chvály naň...;-)
glosterka
@Mariadra , dnes bola koštovka... Tvoje rezy sú VYNIKAJÚUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUUCE!! Mňam!!! Nádherné spojenie rôznych chutí... OČARUJÚCI ZÁKUSOK! Ozaj MŇAMKA!!! :-)) Ďakujem!!!
mariaklara
Viem, že je veľa receptov na " Žerbó " ja mám trochu iný, ale tvoj recept si uložím a niekedy vyskúšam.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia