Žerbó rezy fotorecept

amelie - fotkaamelie, 8. apríla 2013
Žerbó rezy (fotorecept)
Foto: amelie

"Poschodové" koláče ma strašia... Sestra ma však prehovorila vyskúšať Žerbo rezy

30 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
200 g
200 g
1 ks
120 ml
1 pl
30 g
Plnka:
300 g (alebo višňový)
250 g
300 g
Poleva:
200 g
100 ml
100 g




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme kváok z droždia, vlažného mlieka a cukru. Medzitým si do veľkej misy preosejeme obe múky so štipkou soli. Pridáme kocky zmäknutého masla, celé vajíčko a kvások. Vypracujeme hladké cesto a rozdelíme ho na tri rovnaké časti. Nenechávame ho kysnúť! Väčší plech vyložíme papierom na pečenie a pomocou valčeka naň prenesieme prvú tretinu rozvaľkaného cesta. Plát cesta potrieme polovicou džemu a posypeme polovicou zmesi orechov a cukru.

    Žerbó rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na prvý plát cesta položíme rovnako veľký druhý plát rozvaľkaný natenko. Potrieme druhou polovicou džemu a posypeme zvyšnými orechami s cukrom. Zakryjeme posledným plátom cesta, nožom odkrojíme prečnievajúce čast plátov, aby mali rovnakú veľkosť a koláč popicháme vidličkou.

    Žerbó rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pečieme 35 - 40 minút v rúre predhriatej na 180°C. Vo vodnom kúpeli si pripravíme polevu z horkej čokolády, cukru a šľahačkovej smotany. Ak nemáme doma šľahačku, do čokolády pridáme maslo vo veľkosti vlašského orecha a mlieko podľa potreby, aby bola poleva hladká a primerane hustá. Polejeme ňou vychladnutý koláč a keď poleva stuhne, pokrájame ho ostrým nožom na rezy.

    Žerbó rezy (fotorecept) - obrázok 3

Diskusia k receptu

radost
sestra ťa dobre prehovorila..bo toto je jednoduchý skvost...a tá GANACHE poleva...dobrotka...:-)
mám radšej ako krémy maslové...a popravde...toto je aj rýchlejšie hotové...:-)
ja už ani orechy nemeliem-dám do vrecúška a "poklepem"sekáčikom na mäso...tu som to čítala-tuším od @afataga... :-)
anina6
recept si ukladám, zatiaľ som ho ešte nerobila, ale musím spraviť na vyslovenú žiadosť mojej najmladšej. tak díky.
amelie
@pusta , videla som výborný recept na žerbó rezy na topreceptoch, tento sme so sestrou našli v rozpadnutom naďmaminom receptovom zošite. Trošku som ho pozmenila (pridala som viac orechov) a možno som si niečo zle preložila, ale rodina usúdila, že sa dá jesť.
mracik9
@pusta ,ja mám starú knihu v ktorej je história.
citujem
Tieto rezy sa pôvodne pripravovali v známej cukrárni na námestí Vorosmatyho,ktorej vlastníkom bola rodina Zserbóovcov.Originálne rezy sú plnené kvalitným ríbezľovým lekvárom,ktorý si sami vyrábali a bol to ich tajný recept.
Hej a ten koláč je niečo úžasné,ja ho síce robím ináč,ale konečný efekt je asi rovnaký.
michalina
Tento kolac je neskutocny velmi mi chuti dakujem za pripomenutie :)
pusta
@amelie , tvoja naďmama má zrejme ten istý recept ako ja. všimla som si, že máš viac orechov, aj cukru, ale to nemôže byť vôbec na škodu. práve naopak. je to úžasne dobrý zákusok.
pusta
@mracik , ocenila by som, keby si svoju informáciu doložila fotografiou tej kuchárskej knihy a strany, kde je to tak napísané, aj s rokom vydania.
ja mám ten rp priamo zo Žerbo cukrárne na Vorosmarthyho námestia, napísala som to vo svojom rp, stačilo prečítať si ho v priloženom linku zo včera o 15,44 odo mňa, pozri v diskusiách.
garanco
Moja mama pekávala s obľubou tieto rezy, ja som ich však už veľmi dávno nepiekla. Páči sa mi Tvoja poleva!
pusta
@radost , to je úžasne dobrá poleva od @honestky. už som ju robila na tortu, len má pre mňa jednu neváýhodu, a síce tú, ktorú uvádza i sama @honestka - neprekryla mi nerovnosti povrchu...vieš, v pečení, žiaľ, nevynikám :-)
valeri
starý, dobrý, osvedčený a veľmi chutný koláč. A kto má problém prenášať rozvaľkané cesto na plech, nech vyskúša rozvaľkať cesto na papieri alebo na silikónovej podložke a spolu s ňou ho preložiť - preklopiť na plech a potom len opatrne stiahnuť papier a okraje cesto upraviť nožom
pusta
@mracik9 , nerozumiem, prečo si musela klamať? je to od teba nie fair, nectí ťa to.
pusta
@tatranocka9 , napíš mi otvorene, čo máš proti mne? ocenila by som to. dakujem.
posla som ti aj TS
amelie
O Žerbó rezoch a pánovi Gerbaud viac na Googli, Couleurs hongroises, heslo Gerbaud. Priznám sa, že som sa to dozvedela až teraz, hoci som tento nemaslový koláčik mala rada už ako dieťa:-)
ailuj82
Ja som robila podľa @pusta - do cesta išla bravčová masť - a bol naozaj výborný. Možno nabudúce skúsim aj s maslom...
pusta
@ailuj82 , to ma veľmi teší, že si robila podľa môjho rp a ten je priamo z cukrárne Zserbó v Budapešti na Vorosmarthy tér /nám./ v Budapešti.
neskôraj sám pán Gerbeaud dovolil používať aj maslo :-)
dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia