Žemľovka na slano s dubákmi a so zeleninou (fotorecept)
Autor receptu: pusta
Už dávno som nepiekla žemľovku na slano, použila som miešanú zeleninu a dubáky.
4 porcie |
20 minút príprava |
25 minút na 170 °C |
Postup- Očistenú zeleninu som pokrájala na malé kocky o hrane asi 0,5 cm, použila som mrkvu, kaleráb a petržlenový koreň.
- Na rozohriatom masle som orestovala cibuľu do sklovita,...
- ...pridala som pokrájanú zeleninu,...
- ..papriku kápiu, oerstovala som všetko spolu, kým zelenina neskaraelizovala,...
- ...pridala som dubáky aj s vodou, priviedla do varu a vydusila až na tuk, kým nezmäkli dubáky,...
- ...pridala som zelený hrášok, nechala som ho len prehriať spolu s ostatnou zeleninou, mám vlastný mrazený hrášok,...
- ...cesnak posekaný na malé kocky, mám náš slovenský, krásne vonia a má ostrú prenikavú chuť,...
- ...pridala som soľ, čerstvo mleté čierne korenie, majoránku, saturejku a kurkumu, dobre som všetko premiešala a nechala úplne vychladnúť.
- Do hrnca som dala v mlieku namočené a vytlačené žemle, vajcia,...
- ...posekanú čerstvú petržlenovú vňať,...
- ...vychladnutú zeleninu s dubákmi,...
- ...všetko som spolu dobre premiešala.
- Pekáčik som hojne vymazala maslom, dala som do pekáčika pripravenú zmes, vrch som uhladila chrbtom polievkovej lyžice a pokládla som ho vločkami masla.
- Žemľovku som piekla v rúre vyhriatej na 170 stupňov C, u mňa stačilo 25 minút, každý si odsleduje teplotu a čas pečenia podľa vlastnej rúry.
- Upečenú žemľovku som pokrájala na kocky a podávala s domácou čalamádou a s jogurtom, ktorý som ochutila citrónovou šťavou, soľou a prelisovaným cesnakom.
|