Žemľovka fotorecept

evusik - fotkaevusik, 17. septembra 2014
Žemľovka (fotorecept)
Foto: evusik

Toto je ten najjednoduchší recept na žemľovku aký existuje. Bola u nás vnučka a keď som sa jej opýtala čo chce, či palacinky alebo Zobraziť celý popisToto je ten najjednoduchší recept na žemľovku aký existuje. Bola u nás vnučka a keď som sa jej opýtala čo chce, či palacinky alebo žemľovku, povedala, že žemľovku asi preto, že to ešte nejedla, no a ja som veru žemľovku nepiekla aspoň 10 rokov :-! viem, že takýchto receptov je tu kopec, ale aj tak ho pridávam - pre moju vnučku a sebe pre radosť :-)

6
porcií
20 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

8 ks
4 ks
400 ml
1-2 PL
4 ks
1-2 PL
1 ČL
250 g
1 PL
4 ks




Postup

  1. 1

    kedysi dávno keď boli deti malé, piekla som žemľovku v mise z jenského skla, teraz nehrozí aby sme niečo tak veľké zjedli tak som vytiahla malú formu na koláč, dobre som ju vymazala maslom a posypala jemnou strúhankou... v mlieku som rozmiešala žĺtka a cukor, v tom som namáčala rožky a vystlala nimi formu

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    jabĺčka som očistila, nakrájala na tenké plátky, osladila len trošku lebo jablká boli celkom sladké, pridala škoricu a hrozienka

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    tvaroh som vymiešala s cukrom a navrstvila na jablkovú zmes

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    zakryla namočenými rožkami

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    zakryla alobalom a dala piecť na 180°C asi na 40 minút, potom som odokryla a nechala chvíľu zapiecť... žemľovku som nechala trochu vychladnúť aby sa lepšie vyklopila

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom som žemľovku vyklopila a potrela celú snehom z bielkov, posypala mandľovými lupienkami

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    a dala už len zapiecť

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    no a potom sme si už len pochutnávali...

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    :-)

    Žemľovka (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

timara
bože @evusik ty si mi narobila chute :))) ani ja to nerobievam, pre mňa samotnú sa mi nechce, ale dala by som si . . . ach jaj :)
huck
Ta je naozaj krasna! Prave umelecke dielo. @Evusik nezaprie v sebe umelca v kuchyni. Vdaka za super napad s formou na babovku, finalnym snehovym zabalom a mandlovym posypom. O tom ako chuti, urcite netreba ziadny komentar :)
1x evusik
katka78
Žemľovku máme radi, hoci u nás namiesto klasickej jablkovej robíme marhuľovú s čerešňami. Tiež sa mi páči nápad piecť ju v bábovkovej forme, aj keď ja ju "musím" robiť zásadne na najväčší plech, či pekáč, lebo ju robievam pre rodičov a sestru s rodinou, tak aby sa každému ušlo :-) Z tvojej by som sa rada ponúkla, veľmi sa mi páči.
zdenka1009
Veru, aj nám bude stačiť takáto malá forma žemlovky. Veľmi dobrý nápad, použiť bábovkovú formu a krásne si to dokončila so snehom a mandľami. Foto krásne jesenné zátišie :-)
evusik
ďakujem všetkým za nakuknutie :-) a milé komentáre...
leomax
@evusik , nikdy som nebol milovníkom žemľovky, ale s touto by som určite nemal problém ju "zvlčiť". Určite ňou prekvapím manželku, dcéru a verím, že aj seba. Je to za 100 bodov:))
1x evusik
kecemis
Aj mne sa paci tato zemlovkova skoro torta. Urcite vyskusam.
katkat
takto podobne sa vzdy robila aj u nas doma, akurat nie taka krasna :) je skvela :) krasna uvodna fotka :)
babidka
Ja teda zemlovku velmi nemusim , ale ked som videla tu tvoju ....urcite by som neodmietla :-) Recept si ulozim , nase vnucata sa takemu novemu sladuckemu jedlu urcite potesia .
manya
môj muž je "alergický" na bábovky, ale verím, že takáto žemľovková mu bude chutiť, super nápad;
evusik
vidím, že nás je tu viac čo žemľovku nemusia a predsa ju pečieme... ja mám žemľovku spojenú so školskou jedálňou kde nám dali na tanier niečo gumové väčšinou so slivkovým kompótom a divným tvarohom no a to mi nechutilo... tak ma celkom prekvapilo, že táto doma robená mi celkom chutila...
ďakujem všetkým za pristavenie sa pri mojom recepte :-)
babkamt
krásna žemlovka. Doma s ňou určite zabodujem:-)
medovnicek
ten nápad s bábovkovou formou sa mi veľmi páči a tiež do dostalo úplne iný šmrnc s tou penou zapečenou navrchu, ja si tento recept ukladám pre inšpiráciu - môj vnúčik je ešte maličký, ale vyrastie a potom si aj on určite rád zamaškrtí na tejto dobrote:)
evusik
ja som taký formičkový maniak... mám veľmi veľa foriem a formičiek, niektoré už zabudnuté, niektoré ešte nepoužité a stále kupujem nové :-) no a veľmi rada ich používam, hlavne teraz keď na veľký plech už moc nepečiem (len keď prídu deti) tak vždy hľadám niečo malé čo by sa dalo použiť, veď na forme nezáleží, záleží na obsahu... ale na druhej strane ja mám rada keď je jedlo nielen dobré ale aj pekne vyzerá :-)
zolik
@evusik , urcite nie si sama. Takych maniakov je ovela viac. Si mi pripomenula posledne Vianocne trhy v Bremgarten. Cele mestecko sa premenilo na jeden velky "Weihnachtsmarkt" s 245 stankami, no len pred jednym sa tvorila rada cakajucich zakaznikov. Uhadla si, predavali tam formicky a vykrajovacky. Jasne, ze som v tej sore bola aj ja. ;-)
salinka
Žemľovku som tiež nepiekla nejaký ten rôčik. Ale ty si ju tak zušľachtila, že mám chuť sa na to vrhnúť:-)
margaretka28
tak toto je nápad za milion, bohovsky dobre to vyzerá a o chuti samozrejme vobec nepochybujem -kk
evusik
@margaretka28 ďakujem :-) o takomto čase sa u nás pieklo čosi jablkové v jednom kuse, mali sme jabĺk plný sad... najviac ma štve, že tohto roku nemáme v sade ani jedno jabĺčko, takže aj túto žemľovku som robila z kupovaných :-(
zitar
Noooo a teraz som ako úplne na začiatku, čo teraz? žemlovka, alebo ten Tvoj palacinkový koláč?, oboje vyzerá fajnovo.
evusik
@zitar veď to je úplne jednoduché... palacinkový koláč ako hlavné jedlo a žemlovka ako dezert :-) ja dnes takú dilemu nemám, ja dnes variť nemusím :)
martamm
Evusik, velmi sa mi paci Tvoj napad upiect zemlovku v babovkovej forme, vyzera to efektne, ja robievam vo forme na biskupsky chlebik z jenskeho skla, nakolko zemlovku moj manzel nejedava a pre dve osoby je to az az :)
evusik
@Martamm (17.2.2016 15:21)

ďakujem... ten môj s tvojim by si mohli ruky podať :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia