Žemľové kvietky (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Recept na tieto žemle som našla na internete. http://www.bakingobsession.com/2011/11/21/pumpkin-and-cheese-yeast-flowers/ Pôvodné cesto bolo sladké s tekvicou. Ja mám doma momentálne čerstvé oškvarky, tak sa ich snažím používať kde sa len dá. Pridala som ich aj sem do týchto žemlí.

12 ks
porcií
15+50 kysnutie minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Postup

  1. Vo vlaznej vode som si rozmiesala oskvarky a roztlacene uvarene zemiaky. Do misky na miesenie som dala bielu a raznu muku, sol, cukor a kvasnice. Priliala som vodu a mixerom som si vymiesila cesto. Cesto som dala na teple miesto vykysnut.
  2. Vykysnute cesto som dala na dosku a nechala som ho este trochu podkysnut.
  3. Cesto som rukami rozgulala na valcek a pokrajala som ho na 12 priblizne rovnakych dielov.
  4. Kusky cesta som sformovala gulky.
  5. Gulky cesta som prstami roztlacila na placky hrube asi 1 1/2cm.
  6. Formickou som si oznacila stred.
  7. Noznicami som cesto ponastrihovala po stred oznaceny formickou.
  8. Stred cesta som potrela rozslahanym vajickom.
  9. Formicku som dala naspat na potrety stred cesta a nasypala som do nej semienka. Tymto sposobom sa tam tie semienka lahsie davaju. Zostanu len tam kde ich cheme mat.
  10. Zemle som dala na plech potrety mastou. Piekla som ich vo vyhriatej rure 180C 30 minut.
  11. Upecene zemle som dala na mriezku a potrela som ich hned mastou.
  12. Tentokrat som pouzila toto chlebove cesto, ale tento tvar zemli urcite budem robit castejsie aj s inaksim kysnutym cestom. Na sladko aj na slano.