Žemľové kvietky (fotorecept)
Autor receptu: palokuchki
Recept na tieto žemle som našla na internete. http://www.bakingobsession.com/2011/11/21/pumpkin-and-cheese-yeast-flowers/ Pôvodné cesto bolo sladké s tekvicou. Ja mám doma momentálne čerstvé oškvarky, tak sa ich snažím používať kde sa len dá. Pridala som ich aj sem do týchto žemlí.
12 ks porcií |
15+50 kysnutie minút príprava |
30 minút na 180 °C |
Postup
- Vo vlaznej vode som si rozmiesala oskvarky a roztlacene uvarene zemiaky. Do misky na miesenie som dala bielu a raznu muku, sol, cukor a kvasnice. Priliala som vodu a mixerom som si vymiesila cesto. Cesto som dala na teple miesto vykysnut.
- Vykysnute cesto som dala na dosku a nechala som ho este trochu podkysnut.
- Cesto som rukami rozgulala na valcek a pokrajala som ho na 12 priblizne rovnakych dielov.
- Kusky cesta som sformovala gulky.
- Gulky cesta som prstami roztlacila na placky hrube asi 1 1/2cm.
- Formickou som si oznacila stred.
- Noznicami som cesto ponastrihovala po stred oznaceny formickou.
- Stred cesta som potrela rozslahanym vajickom.
- Formicku som dala naspat na potrety stred cesta a nasypala som do nej semienka. Tymto sposobom sa tam tie semienka lahsie davaju. Zostanu len tam kde ich cheme mat.
- Zemle som dala na plech potrety mastou. Piekla som ich vo vyhriatej rure 180C 30 minut.
- Upecene zemle som dala na mriezku a potrela som ich hned mastou.
- Tentokrat som pouzila toto chlebove cesto, ale tento tvar zemli urcite budem robit castejsie aj s inaksim kysnutym cestom. Na sladko aj na slano.