Žemľové knedle

Autor receptu: peta5

Ku všetkým ˝knedlovým˝ jedlám. Recept pochádza z Prahy, robíme ho v reštaurácii neďaleko Frankfurtu a niekedy nestíhame gúľať :)

30 minút
príprava
9 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Žemľové kocky si nasypeme do ˝lavóra˝ a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Maslo si dáme rozpustiť, zalejeme mliekom a necháme zohriať na vlažno (nie horúce!!) Rozšľaháme vajíčka, pridáme k mlieku, osolíme, okoreníme, pridáme muškátový orech a premiešame. Potom touto zmesou zalejeme žemle a dôkladne ihneď miešame, aby sa nám rovnomerne ˝napili˝. Necháme odstáť 15 min.
  2. Zatiaľ si dáme zovrieť vodu do väčšieho hrnca, pridáme bujón, alebo aj dva, alebo vývar. Pripravíme si dosku kam budeme knedlíky po horúcom kúpeli ukladať na vychladnutie a misku s vlažnou vodou.
  3. Najskôr si to celé znovu premiešame. Ja si potom menšou naberačkou na polievku knedlíky nadávkujem a keď ich mám takto prichystané, ide sa gúľať. Najskôr trochu silnejšie aby sa to všetko riadne spojilo. Potom si z misky s vodou knedlík trošku pokropím a medzi dlaňami ho dohladka dotvarujem. Do hladka preto, aby nám pri varení nepresiakla voda dnu a knedlík sa nerozpadol. Dáme do vriaceho vývaru a varíme pod pokrievkou 9 minút. Vyberieme a môžme okamžite podávať. Alebo necháme vychladnúť a šup do mrazáku. Po rozmrazení si ich dám na 9 min. do pary a sú ako čerstvé.