Žemľové knedle

Žemľové knedle
Foto: peta5
peta5Peta5, recept pridal: 1. decembra 2012 20:03Ďalšie jeho recepty

Ku všetkým ˝knedlovým˝ jedlám. Recept pochádza z Prahy, robíme ho v reštaurácii neďaleko Frankfurtu a niekedy nestíhame gúľať :)

Suroviny

30
minút
príprava
9
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Žemľové kocky si nasypeme do ˝lavóra˝ a pridáme nasekanú petržlenovú vňať. Maslo si dáme rozpustiť, zalejeme mliekom a necháme zohriať na vlažno (nie horúce!!) Rozšľaháme vajíčka, pridáme k mlieku, osolíme, okoreníme, pridáme muškátový orech a premiešame. Potom touto zmesou zalejeme žemle a dôkladne ihneď miešame, aby sa nám rovnomerne ˝napili˝. Necháme odstáť 15 min.

2

Zatiaľ si dáme zovrieť vodu do väčšieho hrnca, pridáme bujón, alebo aj dva, alebo vývar. Pripravíme si dosku kam budeme knedlíky po horúcom kúpeli ukladať na vychladnutie a misku s vlažnou vodou.

3

Najskôr si to celé znovu premiešame. Ja si potom menšou naberačkou na polievku knedlíky nadávkujem a keď ich mám takto prichystané, ide sa gúľať. Najskôr trochu silnejšie aby sa to všetko riadne spojilo. Potom si z misky s vodou knedlík trošku pokropím a medzi dlaňami ho dohladka dotvarujem. Do hladka preto, aby nám pri varení nepresiakla voda dnu a knedlík sa nerozpadol. Dáme do vriaceho vývaru a varíme pod pokrievkou 9 minút. Vyberieme a môžme okamžite podávať. Alebo necháme vychladnúť a šup do mrazáku. Po rozmrazení si ich dám na 9 min. do pary a sú ako čerstvé.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovali 2 ľudia (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • sovka62, 2. decembra 2012 o 08:04
    A k čomu ich podávaš? Či len samé ako hlavné jedlo? Alebo rovno v tom vývare?


  • peta5, 2. decembra 2012 o 11:18
    Aha, zabudla som napísať k čomu sa knedle podávajú. Takže napr. hríbové al. mäsové ragú, sviečková, knedlo-vepřo-zelo,.... Alebo teda v tom vývare ak Ti to tak chutí, rozhodnutie je na Tebe. U nás ide vývar psovi do granúl.


  • huck, 2. decembra 2012 o 23:03
    ...ale nezabudla! Ved to, k čomu knedle podávaš píšeš v úvodnej vete :
    " Móóóc dobrá a chutná vec k ragú a ostatným ˝knedlovým˝ jedlám :) "
    Určite vyskúšam .


  • peta5, 3. decembra 2012 o 19:31
    no to som si potom narýchlo opravila, aby to teda tak nepôsobilo. vyskúšaj, sú ozaj chutné, moji chlapi na ne nedajú dopustiť :) potom daj vedieť ako si dopadla:)


  • evanaaa, 5. decembra 2012 o 16:29
    Podobné sú tým Karlovarským a im podobným, len tam ide aj múka, takže ozaj treba vyskúšať a porovnať.


  • peta5, 6. decembra 2012 o 20:10
    ano, to je pravda, ale mne prídu tieto bez múky také ˝odľahčené˝



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Jablkový bioperník
Opäť sa začala teplá zima. Príroda trpí a ľudia v poltopánkach sa túlajú lesnými cestičkami.

Šéfkuchár Miroslav Milučký: Ľudia sa radi s jedlom na tanieri hrajú
Ak chcete zažiť gastronomický zážitok v pokojnej atmosfére, zakúsiť noblesu a genius loci starej Bratislavy, určite navštívte Francúzsku reštauráciu v bratislavskom Hoteli Devín. Kulinárske špeciality od šéfkuchára Miroslava Milučkého vám v nej pohladia všetky zmysly.

Magnesia Red vo vás prebudí silu
Kto by nemiloval podmanivú a energizujúcu chuť červeného ovocia? Teraz si tento skvelý zážitok môžete vychutnať vďaka novej minerálnej vode Magnesia Red s unikátnou kombináciou prírodného horčíka a šťavy z červeného ovocia. Či už si zvolíte Magnesia Red grapefruit, jahoda, malina alebo červená ríbezľa, každá z nich vás uchváti a prebudí vo vás skrytú životnú silu.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 51/2014: Vianočná hostina Vianočná hostina
Časopis Varecha v piatok 19. decembra v denníku Pravda.


TOPlist