Žemličky s ovocím fotorecept

dvorka - fotkadvorka, 21. júna 2016
Žemličky s ovocím (fotorecept)
Foto: dvorka

Recept na tieto žemličky som si odfotila z časopisu. Názov receptu je "Jahodové scones". Angličtinu som sa neučila a tak som si našla čo Zobraziť celý popisRecept na tieto žemličky som si odfotila z časopisu. Názov receptu je "Jahodové scones". Angličtinu som sa neučila a tak som si našla čo tento názov znamená. Pravdaže ma zaujal aj samotný recept ktorý je nenáročný ako na suroviny, tak aj na čas. Mám rada takéto recepty a zvlášť variabilné. Tieto žemličky sa dajú piecť na sladko, ale aj na slano. Aj tu na Vareche je niekoľko receptov pod pôvodným názvom.

20 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

500 g
3 PL
2 KL
110 g
300 ml studené
z 1/2 ks
150-200 g
1 ks na potretie




Postup

  1. 1

    Dozrievajú čerešne a tak som do žemličiek dala odkôstkované čerešne. Kôstky som vyberala pomocou fľaše a paličky. Postup mám aj v Nápadoch tu na Vareche. Čerešne som nakrájala na štvrtinky.

    Žemličky s ovocím (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    V mixéri som si premiešala hnetacou metlou kypré suroviny: hladkú múku špaldovú, PDP, cukor a strúhanú kôru. Pridala som počas miesenia olej a studené mlieko.

    Žemličky s ovocím (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracovalo sa mi pekné vláčne cesto. To som pomúčila, preložila na dosku ktorú som vysypala múkou.

    Žemličky s ovocím (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto som si roztľapkala na doske, posypala čerešňami na jednu polovičku, zakryla druhou polovičkou cesta a opatrne som spracovala cesto.

    Žemličky s ovocím (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Nakoľko som dala viac ovocia ako je uvedené v recepte, musela som dlhšie cesto spracovávať aby som vmiesila ovocie do cesta.

    Žemličky s ovocím (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Cesto som vyvaľkala na hrúbku asi 3 cm a 6 cm veľkou vykrajovačkou som vykrojila žemličky - kolieska.

    Žemličky s ovocím (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Kolieska som uložila na plechy, vyšlo mi 17 kúskov. Každý kúsok som potrela rozšľahaným vajíčkom a dala piecť do vyhriatej rúry. Pri 200 °C som piekla 20 minút na teplom vzduchu, keďže som dala 2 plechy.

    Žemličky s ovocím (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Upečené. Skúsila som niekoľko z nich pred pečením narezať do kríža, hviezdičky alebo len pásik že "čo to urobí", vidno ako sa otvorili. Podávajú sa ku káve alebo čaju, môžu sa prerezať a natrieť maslom alebo džemom. Ak sa do cesta namiesto cukru dá soľ a rôzne semienka, korenie alebo syr, dostaneme slané žemličky. S cestom sa veľmi dobre robí a určite najbližšie vyskúšam aj slanú verziu.

    Žemličky s ovocím (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

haji
Zajímavý recept - těsto i postup s třešněmi, měla bych obavu, zda z toho udělám souvislý útvar, natož že jej ještě vykrájím. Oh, nejspíš je k tomu třeba pytel trpělivosti.
1x uzofka




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia