Žemle na raňajky v nedeľu fotorecept

sracz - fotkasracz, 15. apríla 2016
Žemle na raňajky v nedeľu (fotorecept)
Foto: sracz

Komu sa nelení, tomu sa zelení! To platí aj pre nedeľu, či iný „leháro“ odpočinkový deň. Stačí si ráno privstať (deň má síce 24 Zobraziť celý popisKomu sa nelení, tomu sa zelení! To platí aj pre nedeľu, či iný „leháro“ odpočinkový deň. Stačí si ráno privstať (deň má síce 24 hodín, keď si privstaneš, môže mať aj 25÷27), zavolať na pomoc dvoch „helfrov“ (svoju ľavú i pravú ruku) a s čerstvými, ešte teplými žemľami na stole, môžeš privítať svoju „ľúbenú najsamlepšejšiu“ k raňajšej káve! Pokiaľ si ich napečiete aj o niečo väčšie, môžete ich použiť na domáci „hamburger“ podľa vlastných chutí, možností, ale aj fantázie. Takto som ich urobil ja!

10
porcií
120-150 minút
príprava
30-35 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
21 g
1 ČL
120 - 150 ml
120 - 150 ml
1 PL
2 - 3 PL čerstvo rozpustené
2 PL
Na posyp:
1 ČL
1 ČL
1 ČL




Postup

  1. 1

    na dno porcelánovej misky som nasypal KL cukru, vrecúško (21 g) sušeného droždia, zalial „deckom“ vlažného mlieka (zvyšok mlieka som zmiešal s vlažnou vodou, ktorý budem potrebovať pri miesení), zamiešal, posypal troškou hladkej múky (stará dobrá ruská „Bábuška“) a nechal vykysnúť kvások. Priamo do „kysky“ som preosial hladkú múku s 2 PL sušeného kojeneckého mlieka a zarovnanou PL soli, pridal 3 PL rozpusteného (33´´ v mikrovlnke) masla a premiešal; asi po ¼ hodinke vzišiel kvások, pridal som ho do premiešanej zmesi a všetko dôkladne rukami s vlažnou mlečno_vodnou „emulziou“ zamiesil (dóóóbru ¼ hodinu), až sa cesto oddeľovalo od bokov „kysky“ aj od mojej ruky. Vypracované cesto som uložil do „kysky“ podsypanej troškou múky, dôkladne ju „zadekľoval“ a vložil do rúry vyhriatej na 35÷40 °C. Trvalo to maximálne 45´ a cesto takto zdvojnásobilo svoj objem a veko „kysky“ nadzdvihlo

    Žemle na raňajky v nedeľu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    vyklopil som ho na jemne pomúčenú dosku, dlaňami porozťajoval do oválu na 12÷15 mm hrúbku

    Žemle na raňajky v nedeľu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    poskladal na tzv. obálku (z hora do stredu, z dola hore k zarovnanému kraju, z prava do stredu, z ľava doprava k zarovnanému kraju) a nechal ešte 15÷20´podkysnúť

    Žemle na raňajky v nedeľu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    rúru som nechal vyhriať na 180 °C (360 °F); vy aj pod_kysnuté cesto som vytvaroval do valca a pokrájal ho na 10 ks

    Žemle na raňajky v nedeľu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    z každej časti som vymodeloval „buľku“

    Žemle na raňajky v nedeľu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    a oložil ju na pekáč vystriekaný olejovo_múčnym „spreyom“; jednotlivé budúce žemle som posypal celým makom, hrubou morskou soľou, alebo sezamovými semienkami; naloženú „tepšu“ som na 30÷35´ vložil do vyhriatej rúry, s vriacou vodou v kovovej miske pod roštom; samozrejme, že cez okienko som „dikcheloval“ zmenu farby žemlí,

    Žemle na raňajky v nedeľu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ktoré som po upečení nechal krátko vychladnúť na mriežke. Starostlivosť sa mi vyplatila, voňavé žemle, so zlatohnedou farbou, boli chutné, pórovité a ich kôrka nám pod zubami príjemne praskala. Ešte poznámka na záver. Prípravu cesta a jeho miesenie, s následovným tvarovaním žemlí (ale aj rohlíkov, či iného pečiva a chlebíka), vrelo odporúčam všetkým príslušníkom „silnejšieho pohlavia“. Názorne pripomína „výcvik na trenažéri“ pre prípravu o starostlivú opateru jednotlivých častí ženského nežného tela. No ale aj reakcia Vašej obdivovateľky stojí za tú trošku námahy. V recepte som okrem vlastných skúseností využil aj výborné rady Danky Marečkovej, @cistinky, @pusty, @ancicky, @tatranky a @babkymt, za ktoré im veľmi pekne ďakujem, srdečne ich pozdravujem a z duše rád želám pevné zdravie, radosť zo života a úsmevy dobroprajných ľudí, vôkol nich! Ľúbim Vás a veľmi, sýkorky moje štebotavé pracovité!

    Žemle na raňajky v nedeľu (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

smejkad
hmmmm, velmi lakavo vyzeraju :-)
ja zvyknem pridat chlebovej muky trosku a miesto masla bravcovu mast
zaujalo ma to susene mlieko, co si pridal, chutia tieto zemle tak trosku kolacovito? skoro ako biely kolac?
patroveckypitrs
Kamarát @sracz aj ja by som potreboval niekoho kto by mi napiekol , také 5*pečivo. Nemusel by som 3km chodiť do dediny na pečivo. Vyzerajú veľmi pekne.
56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Tie žemličky sa mi páčia. Musí tam ísť to sušené mlieko, čo by sa stalo keby som ho vynechala ?
veronikkka
@Dr. , hádam sa autor neurazí, že Ti odpoviem.
odpoviem len za seba. mám skúsenosť, že pridaním sušeného mlieka do cesta, je pečivo ešte jemnejšie, chutnejšie a najmä oveľa vláčnejšie, na tvojom mieste by som ho z tohoto receptu rozhodne nevynechávala.
babkamt
Kamarát, ty sa v kuchyni vieš naozaj parádne zvŕtať. Zase odo mňa dostaneš päťku:-)
kukulienka71
každý muž, čo aj pečie, si zaslúži obdiv. Hehe, dobre si tam zakomponoval, že to je trenažér...Z každého tvojeho slova cítiť lásku k tomu, čo robíš, úctu k ľuďom aj k životu. Nech ti to vydrží čo najdlhšie!
izabella929
@sracz , mnooho krát si nás presvedčil, že si v kuchyni skutočne šikovný...aj tieto žemličky sú krásne a iste aj veľmi chutné.-)
danda3
Komu sa nelení, tomu sa zožemlieva...xixi, krásne podaný recept ako vždy u Teba, vždy mi vylúdi úsmev na tvári, krásny pozdrav do ďalekej Iowy posielam a nech Ti to stále takto varí a pečie (manželka sa má, tá Ťa musí na rukách nosiť).☺




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia