Zapekané zemiaky

Zemiaky v kabáte (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Veľmi dobré zemiaky pre maškrtenie, alebo aj ako príloha.

4
porcie
5 minút
príprava
10-15 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Zemiaky očistíme a dáme do hrnca. Zalejeme vriacou vodou, osolíme a varíme 10 minút. Vodu z hrnca zlejeme a do horúcich zemiakov dáme maslo. Poriadne v hrnci zemiaky zakryté pretrepeme, aby sa maslom obalili.
  2. Ešte teplé zemiaky obalíme v syre.
  3. Použil som tento syr. On sa moc netečie.
  4. Takáto šunka mi vyhovovala, je to šunka od kosti. Je tam aj pás slaniny, ten to pri pečení trochu premastí.
  5. Zemiaky obalené v syre zavinieme do šunky a ukladáme na plech vedľa seba. Tak tá šunka potom pekne drží na nich. Vrch ešte posýpame syrom. Do rohov strčíme trochu masla. Dáme to do vyhriatej rúry na 200 °C na 15 minút. To stačí toľko zapiecť. Počas zapekania potrieme vrch vajcom.
  6. Takto sa to pekne upieklo. Necháme trochu vychladnúť a máme chuťovku hotovú. Dobré na posedenie pri telke, alebo k vínu či pivu.
  7. No môže sa to aj podávať napríklad zo zapečenou kyslou kapustou.